Nuoret ja pääkaupunkiseudun päättäjät etsivät ratkaisuja nuorten osallisuuteen ja hyvinvointiin Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri Kimaralla maanantaina 29.7.2024. Päättäjien mielestä nuoret eivät ole tarpeeksi usein mukana keskusteluissa ja päätöksentekopaikoilla heitä koskevissa asioissa.
Nuoret ovat tutkimusten mukaan kiinnostuneempia vaikuttamisesta kuin koskaan, mutta eivät halua tai uskalla lähteä mukaan kovenevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nuorten hyvinvointi ja mielenterveys puhututtavat. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri Kimaralla päättäjät ja nuoret keskustelivat nuorten osallisuudesta.
Politiikan toimittaja Robert Sundman haastoi paneelikeskustelussa kansanedustaja, vihreiden puheenjohtaja Sofia Virtaa, Helsingin apulaispormestari, kokoomuksen Daniel Sazonovia, Espoon kaupunginvaltuutettu, kaupungin hallituksen jäsen, perussuomalaisten Teemu Lahtista sekä Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikkaa.
Nuorilla on annettavaa kaikkeen päätöksentekoon
Panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että jokaiselle lapselle ja nuorelle tulee turvata mahdollisuus harrastaa. Teemu Lahtinen esitti ajatuksen kuntien tarjoamasta harrastussetelistä, jolla voitaisiin avata taloudelliset harrastamisen esteet. Keskusteluun nousi myös harrastusten vaikutus yhteiskunnan toimintaan. Usein esimerkiksi kilpaurheilu arvotetaan muiden harrastusten edelle.
“Täällä partiossa opitaan taitoja, joita emme poliitikkona aina näe ja osaa arvostaa. Täällä opitut taidot hyödyttävät meitä kyllä yhteiskunnassa, vaikka aina ei pitäisi ajatella myöskään pelkkää hyötyä”, Sofia Virta totesi.
Erilaiset nuorisokiintiöt ja nuorten vaikuttamispaneelit jakoivat paneelia. Yhtäältä panelistit pitivät hyvänä, että nuorille korvamerkitään mahdollisuuksia vaikuttaa. Toisaalta taasen he nostivat esiin ongelmallisuuden siinä, että nuorten mahdollisuus vaikuttaa rajataan todellisten päättävien elimien ulkopuolelle. Daniel Sazonovin mukaan on väärin ajatella, että nuoret ovat kiinnostuneet pelkästään nuorten asioista. Jos nuoret saisivat päättää, he ajattelevat usein esimerkiksi budjettikysymyksissä koko yhteiskunnan etua.
Paneelikeskustelun jälkeen nuoret saivat välineitä käydä heitä kiinnostavista politiikan teemoista rakentavaa ja kunnioittavaa keskustelua erilaisten ihmisten kanssa. Nuoret hyödynsivät oppimaansa Erätauko-menetelmällä käydyissä keskusteluissa. Erätauko-menetelmässä jaetaan omia kokemuksia ja ajatuksia dialogisesti niin, että jokaisella on halutessaan mahdollisuus osallistua keskusteluun. Poliittisen keskustelun taidot ovatkin avain nuorten vaikuttamismahdollisuuksien avaamiselle.
“Kun me puhumme lapsista ja nuorista, me puhumme paljon tulevaisuudesta. Emme me puhu mistään tulevaisuudesta. Me ajattelemme liikaa, että meidän keski-ikäisten todellisuutemme on enemmän totta kuin nuorten. Siihen on asennemuutos tehtävä”, Kaisamari Hintikka tuumasi.