Pääkaupunkiseudun Partiolaiset kannattaa uudistetun peruskirjan hyväksymistä 

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry kiittää ohjelmauudistustyöryhmää hyvästä ja ennakkoluulottomasta valmistelusta. Delegaatio on pitkään ja eri kanteilta keskusteltuaan tullut siihen tulokseen, että se kannattaa esitettyä pohjaehdotusta sellaisenaan uudeksi peruskirjaksi.  

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenkokousdelegaation eli Tähtisankareiden tapaamisissa viime viikolla sekä viestein pitkin viikkoa on kuhissut paljon liittyen ohjelmauudistusprosessiin ja sen vaikutuksiin peruskirjaan ja sen uudistuksiin. Olemme käyneet monisyistä keskustelua, joka lopulta on päätynyt jäsenkokouksessa käsiteltävän peruskirjan uudistuksen pohjaehdotuksen kannattamiseen. Koemme kuitenkin, että avoimen demokratian vuoksi sekä evästääksemme tulevaa haluamme avata prosessiamme laajemmin sekä sen tausta-ajatuksia. 

Todettakoon heti alkuun, että delegaatiomme keskusteluissa ei ole kyseenalaistettu esitystä nostaa partion kohderyhmää 25-vuotiaisiin asti aiemman 22 vuoden sijaan. Keskustelua ovat sen sijaan herättäneet partion kasvatustavoitteiden sekä partiomenetelmän uudistamiset. Lähtökohtana näissäkin keskusteluissa on ollut, että sisällöllisesti olemme alusta alkaen olleet samaa mieltä ohjelmauudistustyöryhmän esityksen kanssa. 

Mitä muutosehdotuksia delegaatiomme pöydällä oli – mitä lopulta päätimme olla edistämättä? 

Keskusteluidemme keskiöön nousi kaksi muutosesitystä, jotka koskivat erityisesti uudistuksessa esitettyjä sanavalintoja kohtaan. Partiomenetelmän osalta ”elämyksellisyys” herätti terminä keskustelua, sillä sanavalintana se koettiin joiltakin osin väärinymmärrettävänä. Erityisesti huoli mahdollisuudesta ymmärtää termi väärin liittyi sen mahdollisesta assosiaatiosta viihteellisyyteen, josta ei kuitenkaan ole kyse tai joka voisi omalta osaltaan lisätä paineita partioarjessa erilaisia elämyksiä toteuttaville johtajille. Koimme, että ajatus termin takana on kuitenkin tärkeä ja aiheena sillä on paikkansa partiomenetelmässä muistuttamassa meitä siitä elämyksellisestä otteesta, joka partioon kuuluu. Keskusteluiden ja äänestyksen lopputuloksena päätimme ehdottaa otsikon muutosta muotoon ”Elämykset ja kokemukset”, jotta esimerkiksi otsikon väärinymmärryksen vaara pienenisi.  

Sama väärinymmärryksen huoli nousi esiin myös kasvatustavoitteiden ”Suhde luontoon” -kohdassa. Sisällöllisesti tässäkin on kyse erinomaisesta uudistuksesta ja allekirjoitimme kuvaustekstin huomiot täysin. Kasvatustavoitteen otsikon osalta kuitenkin pohdimme jälleen sen ymmärrettävyyttä eri taustoista tulevien osalta: sanana ”luonto” ei pidä sisällään esimerkiksi ilmastokriisin vastaista työtä (päinvastoin luonnonsuojelu ja ilmastoteot voivat olla joskus ristiriidassa keskenään). Tiukin tulkinta luonnosta – esimerkiksi luonnontilaisista metsistä – olisi myös sellainen, että sitä ei esimerkiksi Etelä-Suomesta juuri löydy. Näiden pohdintojen kautta olimmekin ehdottamassa muotoilua ”Suhde luontoon ja ympäristöön”, jotta otsikkotasollakin ymmärrys sisällöstä olisi yhtenäisempi. 

Lisäksi delegaatiomme keskusteli FiSSc:n 2.11.2024 julkaisemasta kannastaan koskien partiomenetelmässä ”Nousujohteisuus”-kohdan uutta versiota eli ”Oma partiopolku” ja vaihtoehtoista muotoilua sille. Päätimme delegaatiossamme, ettemme kuitenkaan halua kannattaa tällaista muutosta partiomenetelmään, mikäli sellainen muutosehdotus päätettäisiin tehdä, sillä koemme nykyisen muotoilun tarpeeksi hyväksi. 

Mikä sai päämme kääntymään muutosesityksen tekemisestä pois? 

Kuten todettua, päätimme jo aiemmin delegaatiomme kesken edistää aiemmin mainittuja muutoksia, jotka toisivat otsikkotasoihin tarkennuksia, joita keskusteluissamme peräänkuulutettiin. Koemme, että muutamat sanavalinnat olisivat voineet olla siis keskusteluidemme perusteella parempia, jotta uudistetusta peruskirjasta tulisi paras mahdollinen. Päätimme kuitenkin vielä kerran punnita näiden kuitenkin semanttisten muutosten vaikutusta uudistusprosessin etenemiseen, jonka näimme kokonaisuutena tärkeämpänä kuin sanavalintoihin keskittymisen ja niiden viilaamisen tässä vaiheessa prosessia. 

Saatuamme lisätietoa ohjelmauudistustyöryhmältä, jolle olemme kysymys toisensa perään esittäneet tarkennuksia niin uudistuksen sisällöistä kuin prosessista, huolestuimme siitä, että ehdottamamme muutokset koituisivatkin maailmanjärjestöjen kanssa työskenneltäessä esteeksi tai hidasteeksi koko ohjelmauudistuksen prosessin etenemiselle. Käsityksemme mukaan silloin, jos muutosesityksemme menisivät jäsenkokouksessa läpi, siirtyisi peruskirja jälleen kommentoitavaksi maailmanjärjestöille. Se, mikä meitä prosessissa kuitenkin yllätti, on se, ettei maailmanjärjestöt kommentointiprosessissaan käsittelisi vain esitettyjä muutoksia, vaan peruskirja avataan kommentointiin jälleen kokonaisuudessaan ja heidän olisi mahdollisuus esimerkiksi esittää vaatimuksia myös kohtiin, joita emme olisi itse esittäneet muutettavaksi. Nämä vaatimukset ovat puolestaan nimensä mukaisesti vaatimuksia, jotka meidän tulisi jälleen seuraavassa jäsenkokouksessa käsitellä. Pahimmillaan peruskirja olisi auki siis seuraavat kaksi vuotta, jolla voisi luonnollisesti olla vaikutukset myös muuhun ohjelmauudistukseen, sillä sen on pohjauduttava voimassa olevaan peruskirjaan. Tämä on riski, jota emme halua ottaa, ja hinta, jota emme halua maksaa muutamia sanoja varten. 

Siksi emme jatka sisäisesti käsittelemiämme muutosehdotuksia, vaan kannatamme pohjaesitystä kokonaisuudessaan.  

Evästyksiä tulevaan 

Haluamme esittää kolme huomiota tulevaan, jotta prosessit olisivat jatkossa entistä sujuvampia ja osallistavampia sekä toisaalta delegaatiomme pohdinnoilla jotain merkitystä kuitenkin tulevassa partio-ohjelmassa. 

Ensin kaksi huomiota prosessista niin kansalliselta kuin kansainväliseltä tasolta. Osa delegaatiostamme on esittänyt huolen siitä, millaiset mahdollisuudet heillä on ollut peruskirjan uudistamiseen. Selvää on ollut, että partio-ohjelmaa uudistetaan, mutta sen mahdolliset vaikutukset peruskirjaan eivät ole olleet kaikille selviä ennen delegaatiossa aiheeseen nopeasti sukeltamista. Siksi ehdotammekin, että tulevaisuutta varten tehdään ohjeistukset peruskirjan päivittämisprosessiin sekä jäsenistön osallistamisesta että viestinnästä, jotta jatkossa niihin voidaan tukeutua ja siten varmistaa mahdollisimman laaja tietoisuus ja mahdollisuudet vaikuttaa liikkeemme keskeisimpään asiakirjaan. 

Lisäksi pidämme ongelmallisena, että maailmanjärjestöjen prosessit tässä tapauksessa kokemuksemme mukaan estävät – tai merkittävästi hidastavat – sitä, että tekisimme muutosesityksiä demokraattisen prosessimme mukaisesti ja siten edistäisimme parasta mahdollista partiota kaikille. Siksi toivommekin, että Suomen Partiolaiset edistää kansainvälisissä suhteissaan esimerkiksi aikarajoja, joiden sisällä maailmanjärjestöjen on annettava kommenttinsa asioista kansallisille organisaatioille. Käsityksemme mukaan tämän uudistusprosessin aikana kommentteja on saatu odottaa jopa yhdeksän kuukautta, mikä tuntuu mielestämme kohtuuttoman pitkältä ajalta. 

Ja ehkä nopeimmin ja helpoiten huomioitava asia: toivomme, että keskusteluidemme ja jo hylkäämiemme muutosesitysten taustoittamisella olisi merkitystä ohjelmauudistuksen seuraavassa vaiheessa, vaikka varsinaisia muutoksia ei sanoituksiin kauttamme tulisikaan. Keskusteluissamme nousseet huolet eivät ole haihtuneet. Siksi koemmekin tärkeäksi, että peruskirjaan tulevat muutokset tuodaan osaksi partioarkea ohjelman muodossa mahdollisimman helposti tulkittavana ja toteutettavana – jotta esimerkiksi elämyksellisyys ei typisty vain vau-efekteihin, vaan läpileikkaa partio-ohjelmaa tapana tehdä ja olla. 

13. marraskuuta 2024 

Tähtisankarit 
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenkokousdelegaatio