Vastauksia kysyville, eli vuosiselosteesta nostettuja lippukuntien kysymyksiä

Teksti: Aino Valkama, Eve Silvennoinen, Maria Karjalainen ja Minja Lahdelma

Alkuvuodesta lippukunnat vastasivat jälleen vuosiselosteen kysymyksiin. Tänä vuonna PäPassa kyselyyn vastasi 101 lippukunnanjohtajaa, 102 ohjelmajohtajaa ja 98 pestijohtajaa, eli huikea määrä. Kiitos, että annoitte aikaanne vastaamiseen!

Vastauksista ilmeni, että monella lippukunnalla menee hyvin, mutta myös tuen tarpeita löytyy. Vinkkaamme tässä jutussa, miten edetä joidenkin esitettyjen haasteiden kanssa. Jos tästä jutusta ei löydy vastausta teidän lippukunnassanne askarruttavaan kysymykseen, kannattaa vielä tsekata linkit jutun lopusta!

Mistä löytää kolo lippukunnalle?

Jos kolotila lähtee yllättäen, tilan vuokra nousee tai toiminnan laajentamisen myötä uusi tila olisi ajankohtainen, ei uutta kolotilaa ole aina helppo löytää. Maksuttomia koloja on yhä vähemmän, joten mahdolliset taloudelliset muutokset on hyvä myös huomioida. Kannattaa lähteä liikkeelle erilaisten tilojen kartoituksella omalla tai uudella alueella, johon haluaisitte toimintaanne laajentaa. Yleisimmin kolotilat löytyvät seurakunnalta, taloyhtiöltä, kunnalta tai yritykseltä.

Jos teillä on taustasopimus seurakunnan kanssa, kannattaa käydä heidän kanssaan keskustelua mahdollisista tiloista. Jos tämä ei tuota tulosta, pohtikaa, löytyisikö alueelta kerrostalojen kellaritiloja, asukastaloja, kouluja tai päiväkoteja. Tai onko alueelta muita yhdistyksiä, joiden kanssa tilaa voisi jakaa?

Kannattaa hyödyntää lippukuntalaisten ja huoltajien yhteyksiä, sekä rohkeasti kontaktoida potentiaalisia tilojen omistajia. Partion sivuilta löydät lisää vinkkejä toiminnan laajentamiseen ja kolotilan löytämiseen.

Mistä kohtuuhintaisia retkitiloja isolle lippukunnalle?

Hankala kysymys, johon ei ole suoraa vastausta ainakaan meillä toimistolla. Isolla joukolla retkeily vaatii lippukunnalta joustoa niin leiriolojen, paikan vuokran ja etäisyyden kanssa. Pääkaupunkiseudulla tai sen läheisyydessä on vähän leirikeskuksia ja -alueita ja ne ovat todella suosittuja.

Isossa lippukunnan jää siis pohdittavaksi

  • kuinka usein retkeillään koko lippukunnan voimin?
  • kuinka paljon leirin osallistumismaksu voi olla, jos vuokrat ovat korkeat?
  • kuinka paljon voidaan retkeillä ulkona?
  • jos hyväksi havaittu paikka retkelle on löytynyt, haittaako, vaikka lippukunta olisi joka kerta samassa sopivassa paikassa?

Pääkaupunkiseudun Partiosäätiöllä on muutama isompi leirikeskus, jotka ovat toivottavasti paikallisille partiolaisille jo tuttuja. Sen lisäksi isoja paikkoja löytyy seurakunnilta, kaupungeilta ja kunnilta. Uusia paikkoja kannattaa googlailla ja kysellä vinkkejä muilta isoilta lippukunnilta. Kaupungista riippuen retkikohteiden kustannuksiin voi hakea kohdennettua avustusta.

Kuva: Eeva Helle

Mistä lisää tietoa taloudesta, kirjanpidosta ja yhdistyslaista?

Lisätietoa yhdistysasioita ja yhdistyksen taloudesta voit löytää piirin sivuilta: https://papa.partio.fi/lippukunnalle/lippukunnan-johtaminen/lippukunnan-hallinto/. Sivulta löytyy myös lippukunnan vuosikello, joka helpottaa vuoden suunnittelua ja ajankohtaisten asioiden muistamista. Yhdistyshallinnosta löytyy myös kattavasti tietoa Opintokeskus Siviksen verkkosivuilta: https://www.opintokeskussivis.fi/yhdistystoimija/yhdistyshallinto/.

Haastavissa tilanteissa kannattaa olla myös matalalla kynnyksellä yhteydessä piiritoimistoon!

Kuva: Eeva Helle

Miten saada perhepartio taas toimimaan tai aloitettua?

Perhepartio on oiva tapa sekä huoltajille että lapsille tutustua partioon! Olemme koonneet sivuillemme kattavan vinkkipaketin perhepartioryhmän perustamiseen!

Julkaisemme myös myöhemmin tänä vuonna valmiin perhepartiopäivä-paketin, jonka linkki tullaan lähettämään perhepartio-ohjaajille ja julkaisemaan Johtolangassa.  Se sisältää valmiin ohjelmapaketin, ja ohjelmasisältö on tuotettu selkosuomeksi ja englanniksi. Kaikissa rastitehtävissä on myös kuvalliset ohjeet. Pakettiin kuuluu myös valmiit markkinointimateriaalit.

Miten herättää henkiin aikuisryhmätoimintaa?

Kiva, että lippukunta on kiinnostunut aikuisvartion toiminnasta! Vaikka partio-ohjelma keskittyykin lapsiin ja nuoriin, on partio silti maailman paras harrastus myös aikuiselle. Aikuiselle on tarjolla paljon erilaisia tapoja olla mahdollistamassa lasten ja nuorten kasvua ja lippukunnan toimintaa. Piirin verkkosivuilta löydät hyvät vinkit aikuistoiminnan käynnistämiseen https://papa.partio.fi/lippukunnalle/lippukunnan-johtaminen/aikuisvartio-lippukunnan-toiminnan-tukena/

Entäs sitten meripartiotoiminnan aloittaminen?

Valmista materiaalia toiminnan aloittamiseen ei löydy, mutta alkuun pääsee Partion verkkosivuilta löytyvän sisällön kanssa: https://www.partio.fi/lippukunnille/partio-ohjelma/meripartio/

Kuva: Alex Inkiläinen

Mistä saisi uutta intoa jäsenrekryyn? (lapset tai/ja aikuiset)

Kokeile uutta Mistä lisää partiolaisia -testiä. Testiin on koottu ehdotuksia erilaisista jäsenhankinnan tavoista, jotka ottavat huomioon rekrytointiin käytettävissä olevan ajan ja henkilöresurssin.

Toivottavasti sieltä löytyisi jotain sopivaa! Ole myös matalalla kynnyksellä yhteydessä piiritoimistoon, niin voimme jatkaa ideointia yhdessä.

Miten sitouttaa nuoria johtajia? 

Niin nuorempien kuin vanhempienkin johtajien mukana pitäminen ja motivoiminen voi välillä olla haastavaa, mutta ei kannata vaipua epätoivoon. Tutustumisen, yhteishengen vahvistamisen ja sujuvan kommunikoinnin kautta luodaan pohjaa toimivalle yhteistyölle, jonka myötä lippukunnassa viihdytään! Kannattaa käydä tutustumassa sitouttamisen vinkkeihin Partion nettisivuilla.

Konkreettisia vinkkejä jäsenpitoon?

Kuten johtajien sitouttamisessa, on muidenkin jäsenten kohdalla yhteishengellä ja viihtymisellä on iso merkitys siinä, että lippukunnassa halutaan pysyä. Myös joustavammat tavat harrastaa partiota voivat joidenkin kohdalla olla tärkeitä, jotta harrastusta voisi jatkaa. Myös turvallisuudella ja yhdenvertaisuudella on osuutensa viihtyvyyteen, joten kannattaa myös niistä keskustella lippukunnassa. Lippukunnan toiminnan laatua voi tarkastella myös Laadun portaiden kautta. Voitte myös pyytää materiaalien hyödyntämiseen sparrailuapua valmentajilta tai toimistolta.

Ryhmässä on erityisen haastava lapsi, joka häiriköi. Miten edetä ja missä tapauksessa hänet voisi erottaa?

Lapsi saattaa käyttäytyä haastavasti monista erilaisista syistä, eikä sen takia ole olemassa yhtä toimintamallia, joka toimisi aina. Tässä kuitenkin muutama toimenpide, joilla pääsee alkuun.

Aivan ensimmäiseksi ryhmänjohtajan on tärkeä keskustella lapsen kanssa ja käydä läpi tilanne, jossa häiritsevää käytöstä on tapahtunut. Huoltajien kanssa keskustelu kannattaa myös jo varhaisessa vaiheessa. Näiltä voi saada hyviä toimintavinkkejä. Lippukunnan johtajistosta voi saada tukea parhaiden toimintamallien pohdintaan ja kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi turva-aikuiseen tai ikäkausivastaavaan. Piiritoimisto tarvittaessa auttaa myös mielellään tilanteen ratkaisemisessa.

Piiri tarjoaa myös koulutusta haastavan ryhmän johtamiseen. Koulutuksia järjestetään kaksi kertaa vuodessa sekä lisäksi koulutus on mahdollista tilata omaan lippukuntaan.

Erottamisen pitäisi olla viimeinen toimenpide silloin, kun kaikki muut toimet on jo kokeiltu. Huomioitavaa on, että lippukunnasta erottamisessa on noudatettava yhdistyslakia.

Lisätietoa:

Piirin tilauskoulutukset: https://papa.partio.fi/lippukunnalle/ohjelma-ja-koulutus/tilauskoulutukset/

Kuva: Perttu Alanne

Mitä työkaluja johtokolmikolle on tarjolla? Entä mitä koulutuksia tulisi käydä?

Johtokolmikoille löytyy erilaisia materiaaleja, joiden avulla pääset perehtymään pestiin ja voit tehdä tehtävänjakoa johtokolmikon kesken. Pestikuvausten ja -korttien ohella kannattaa katsoa olisiko johtokolmikon työnjakoexcelistä hyötyä. Nämä ja muita työkaluja löydät Päpan nettisivuilta.

Jos johtokolmikossa toimiminen on uutta, kannattaa käydä johtokolmikoille suunnattu perehdytys, joita Päpa järjestää kolmesti vuodessa. Tämän ohella pesteihin perehdytään tarkemmin ohjelma-, pesti- ja lippukunnanjohtajakoulutuksessa, jota järjestetään kerran keväässä ja syksyssä. Näiden ohella kannattaa myös pitää mielessä partiojohtajaperuskurssi sekä syventävinä Kolmiapila-Gilwell-kurssi ja Value based leadership -koulutus. Näiden ohella kannattaa tutustua piirin koulutustarjontaan, josta löytyy monenlaisia koulutuksia. Myös tilauskoulutuksia on mahdollista saada.

Voisiko olla enemmän etäkoulutusmahdollisuuksia?

Kiitos palautteesta ja toiveesta! Tähän hätään vinkkaamme Partion tapahtumakalenterin, josta voit löytää kaikki partiokoulutuksen ympäri Suomen, myös etäversiot! Partiolaiset, joilla on jäsenyys voimassa, voivat ilmoittautua myös toisten piirien ja alueiden koulutuksiin, jos koulutuksen yhteydessä ei toisin mainita.

Johtokolmikoiden WA-ryhmän muistutukset kaikista deadlinesta toimivat tosi hyvin. 

Kiitos kiva kuulla! Piirillä on useita erilaisia WhatsApp-kanavia ja ryhmiä, joihin voi liittyä oman kiinnostuksen mukaan. Johtokolmikkolaisille ja lippukunnan hallituksessa oleville voi suositella erityisesti Johtokolmioiden WA-ryhmää (bit.ly/johtokolmikkoWA). Ryhmässä voivat julkaista vain sen ylläpitäjät, eli toimiston aluetyöntekijät ja ryhmään tulee 2–4 viestiä viikossa liittyen lippukunnan johtamisen ajankohtaisiin asioihin. Lisää piirin viestintäkanavista ja WA-ryhmistä löydät piirin sivuilta.

Lisäksi vastauksia kysymyksiisi voit löytää aiemmin julkaistuista jutuista