Esitimme huippusuositun kajoneuleen kehittäjälle Janna Rintamaalle, 24, neljä kysymystä neulomisesta. Janna on harrastanut käsitöitä koko elämänsä. Ensimmäinen kaulahuivi ei tullut koskaan valmiiksi, yläasteella neulominen ei ollut “cool” ja Kajon jälkeen neuleohjeeseen ei tehnyt mieli koskeakaan. Kaikesta huolimatta käsityöt ovat Jannalle iso osa arkea ja auttavat jaksamaan. Neulomalla saa luoda itselleen ja muille asusteita, joista he varmasti pitävät.
1. Millainen on suhteesi käsitöihin?
Minulla on lähes aina neule mukana. Erityisesti yliopiston luennoilla ja partiotapahtumissa käsitöitä saa hyvin edistettyä. Neulominen auttaa minua keskittymään. Käsityöt vievät mennessään ja ajatus ”vielä yhdestä rivistä” on turhankin tuttu.
Viimeisimmät valmiiksi saadut neuleet ovat kaksi kajoneuletta. Paidat matkasivat mukanani Irlantiin tuliaisiksi kahdelle leirillä olleelle partiolaiselle. Toisen neuleista sain valmiiksi vasta koneessa Dubliniin, hah!
Neuleiden lisäksi haluaisin ommella enemmän vaatteita. Kestävä kehitys ja vastuulliset valinnat ovat minulle tärkeitä. Itsetehdyt vaatteet ovat lisäksi varmasti omannäköisiä ja minulle sopivia.
2. Mistä sait idean kajoneuleeseen?
Pohdimme pestiparini Anne Taljavaara-Goren kanssa, että Kajon logon saisi hyvin upotettua kaarrokeneuleeseen. Ne olivat silloin talvella 2021 erityisen muodikkaita. Villapaita on sitä paitsi paljon näyttävämpi kuin esimerkiksi leirisukat.
Kajoneule on kivan ajaton ja sitä voi käyttää myös leirin ulkopuolella. Toisaalta ”tietäjät tietää”, mitä paita kantajalleen merkitsee.
3. Mikä oli pahinta ja parasta neuleprojektissa?
Totta puhuen yhteisneulonta oli rankka rutistus. Joka viikko täytyi saada valmiiksi tietty osa paitaa, päivittää ohje ja ottaa malli- sekä somekuvat.
Leirillä konkretisoitui, kuinka moni oli oikeasti neulonut oman kajoneuleensa. Tuntui tosi hurjalta, että minun ja kaverini suunnittelemaa paitaa näkyi satamäärin, ehkä jopa tuhatkin. Pyrin kehumaan mahdollisimman montaa leirin aikana!