Suomen Partiolaisten jokavuotinen adventtikalenterikampanja on jälleen kulman takana. Rakastettu perinne tempaa mukaansa vuosittain niin partiolaisia perheineen kuin myös muita innokkaita ostajia. Mutta mitä olisikaan kalenteri ilman jouluista kuvitusta ja luukuista paljastuvia yllätyksiä? Kalenterin taika syntyy kauniista piirustuksista, jotka luo vuoden tai parin välein vaihtuva taitava kuvittaja.

Kalenteria koristaa joka vuosi erilainen kuva. Piirros täydentyy hiljalleen hauskoilla yksityiskohdilla joulukuun aikana luukkujen avautuessa. Vuosi vuodelta adventtikalenteri yllättää uudella tunnelmallisella maisemalla. Kalenterin kuvat loihti tänä vuonna kirjailija ja kuvittaja Ninka Reittu. Hän taiteili kuvituksen myös viime vuoden adventtikalenteriin.

Joulukalenterin kuvittaminen on ollut Ninkalle haave aivan kuvittajan uransa alusta lähtien. Projektiin mukaan hyppääminen oli siis helppo päätös. Myös tarina luukkujen takana innosti kalenterin kuvittamiseen.

Ninka ammentaa inspiraationsa kalenteriin muun muassa omasta lapsuudestaan. Hän pohtii etenkin, mitä itse olisi halunnut pienenä löytää luukkujen takaa. Ensimmäiseen kalenteriinsa Ninka halusi luoda idyllisen pihapiirin, josta huokuu kotoisa fiilis. Hän miettii kalenterin kuvitusta tunnelma edellä. Aiheet, kuten luonto sekä eläimet, ovat keskiössä.

Luukkuja kalenterissa on niin paljon, että kuvien ideoiminen ei aina ole helppoa. Osa ajatuksista tuntuu tulevan itsestään, kun taas toiset tupsahtavat aivan tyhjästä vasta pitkän pohtimisen jälkeen.

Vaikeuksia tuottaa luukkujen sisällön keksimisen lisäksi myös vierekkäisten kuvien sommittelu yhteensopiviksi. Ninka kertoo, että vaikka kuvituksen keksiminen on välillä haastavaa, on projekti silti todella hauska.

Kuvituksen monet vaiheet

Kuvitus alkaa luovalla prosessilla. Sen aikana on pohdittava, millainen kuva sopisi mahdollisimman moneen kotiin, ja luotava kaunis jouluinen kokonaisuus. Sen jälkeen on luvassa varsinainen luukkurumba. Jokaiselle luukulle on mietittävä sijainti ja sisältö joulukuun merkkipäiviä unohtamatta.

Viime vuosina adventtikalenterin sanomaa on ollut täydentämässä myös luukut henkiin herättävä joulutarina. Sekin on Ninkan käsialaa. Tarina ja luukut kulkevat käsi kädessä, joten Ninkalla on ollut prosessissa vapaus toteuttaa kalenterikokonaisuudesta itsensä näköinen kertomus.

Adventtikalenteri 2022.

Jokaiselle luukulle on mietittävä sijainti ja sisältö unohtamatta joulukuun merkkipäiviä.

Ninkalla on tyypillisesti mennyt prosessiin noin kaksi kuukautta. Tänä aikana kalenteria väkerretään koko ajan. Kun luukut ovat valmiit, rankka työ palkitaan.

Ninkan suosikkivaihe koko prosessissa onkin nähdä valmis kuva, kun kaikki luukut ovat paikoillaan täydentämässä kokonaisuutta. Hänelle parasta koko kalenteriprojektissa on oman haaveensa toteutuminen ja muut kollegat. Kivat ihmiset ovat tehneet projektista antoisan. Työskentelyssä on Ninkan mukaan ollut selvästi partiohenkeä mukana. Prosessi kalenterin taustalla on monivaiheinen ja työläs, mutta lopulta kaiken arvoinen.