Katri Ylinen on yrittäjä, tietokirjailija ja entinen ”kärkiryyppääjä”. Kun hän neljä vuotta sitten luopui alkoholin juomisesta, suhde hauskanpitoon, vapaa-aikaan ja omaan identiteettiin oli luotava uudelleen.

Oli helmikuu 2019, kun Katri Ylinen, 32, laittoi korkin kiinni viimeistä kertaa. Teini-iässä alkanut rakkaussuhde alkoholiin oli päättymässä. Tämä jätti jälkeensä kauan peiteltyjä pelkoja, apeutta ja kysymyksiä – kuka minä oikein olen?

Raitistuminen vaati Katrilta paljon itsereflektiota ja pelkojen kohtaamista. Alkoholiin oli nuoruudesta asti liittynyt kokemus siitä, että se tekee juojastaan aikuisemman, hauskemman ja rennomman. Juominen oli tapa päästää irti ja elää villinä ja vapaana, kuin amerikkalaisessa High School -elokuvassa konsanaan.

”Olin aikamoinen Wild Child, joten alkoholiin liittyvät mielikuvat ja symbolit myivät mulle hyvin itse itsensä”, Katri kertoo. ”Ajattelin bailaamisen ja alkoholinolevan synonyymejä toisilleen.”

Vuosien varrella alkoholista muodostui yhä enemmän tapa nollata, rentoutua, ja tulla toimeen elämän ylä- ja alamäkien kanssa. Samalla sillä pystyi peittelemään omia epävarmuuksiaan ja pelkoa siitä, ettei miellytä ympärillä olevia ihmisiä. Katri kertoo juoneensa paljon näihin kipuiluihin sekä kokemaansa huijarisyndroomaan.

Ajatus raitistumisesta pelotti myös siksi, että Katri ei halunnut itselleen ilonpilaajan leimaa. Esimerkiksi yhteisestä shottikierroksesta kieltäytyminen vaikuttaa kollektiiviseen tunnelmaan. Tällaisten tilannekuvien ajattelu herätti Katrissa huolta: haluttaisiinko kieltäytyjää kutsua jatkossa mukaan mihinkään?

”Minun oli aluksi vaikea hyväksyä, että ehkä en olekaan niin spontaani ”social butterfly”, joka on ensimmäisenä laulamassa karaokea ja valtaamassa tanssilattiaa”, Katri muistelee.

Ilonpilaajaa hänestä ei kuitenkaan tullut. Raittiina Katri tunnistaa helpommin omat rajansa ja mieltymyksensä, ja osaa olla oikeasti läsnä ystäviensä seurassa. Omasta identiteetistä on kirkastunut puolia, jotka ovat ennen jääneet humalatilan peittoon.

”Minun piti vähän kalibroida uudelleen, miten toimin eri tilanteissa ilman alkoholia”, Katri kuvailee.

Telttailua ja tasapainoisempaa työelämää

Raitistumisensa alussa Katria jännitti, että juomisen lopettaminen olisi viimeinen naula hauskanpidon arkkuun:

”Kun lopetin juomisen, ajattelin, että tämä oli tässä. Nuoruus meni ohi, jäljellä ovat enää ristipistot ja koiralenkit.”

Ironista kyllä nykyään Katri kuitenkin kokee luonnon olevan hänelle paikka, jossa laskea sykettä ja nauttia elämän pienistä iloista. Viimekesäinen telttaretki Helsingin ulkosaaristoon kahdestaan hänen koiransa kanssa on yksi Katrin rakkaimmista muistoista.

”Se oli aivan ihanaa! Kerroin kumppanilleni, että tavoitteeni ensi kesänä on nukkua useammin ulkona!”

Katri oli lapsena viisi vuotta aktiivisesti partiossa, kunnes yläasteikäisenä lopetti harrastuksen. Bilettäminen, juominen ja illanvietot kiinnostivat silloin enemmän.

Luonnon lisäksi työelämän tasapainottamisella on ollut suuri vaikutus Katrin jaksamiseen ja arjessa pärjäämiseen ilman alkoholin rentouttavaa vaikutusta. Hänellä on taipumus tehdä töitä väsymyksestä huolimatta, täyttää kalenteria ja ylivirittyä helposti. Lepääminen ja palautuminen ovat asioita, joita Katri on joutunut opettelemaan, eikä se ole aina ollut helppoa.

Keskustelut ja yrittäjyys yhdessä työparin Laura Wathénin kanssa ovat auttaneet tasapainon etsimisessä.

”Olemme yhdessä miettineet paljon sitä, minkälaisen työelämän luomme itsellemme”, Katri sanoo. ”En lepää vain, jotta olisin parempi työntekijä tai suoriutuisin paremmin. Lepo on osa meidän ihmisyyttä ja sitä ei tarvitse ansaita.”

Juominen jäi, juhlat jatkuvat

Katri alkoi raitistumisensa myötä kyseenalaistamaan sitä, miksi juhliminen vaatisi aina alkoholin kuluttamista. Pohdintojen seurauksena syntyi Sober Furious -tapahtumakonsepti. Nykyään Sober Furious -bileissä ja -festareilla on tuhansia kävijöitä, ja konseptista on kasvanut ainutlaatuinen ilmiö.

Katri kokee, että alkoholikulttuuri ja bileskene ovat suuremman muutoksen äärellä. Yhä useamman helsinkiläisbaarin seinälle on ripustettu laminoidut Turvallisen tilan ohjeet. Lisäksi alkoholittomien juomien määrä markkinoilla on kasvanut huomattavasti.

Raittiudesta kiinnostuneiden Sober Curious -liike on tuonut päihdekeskusteluun lisää sävyjä. Syvälle juurtunutta alkoholikulttuuria kyseenalaistavia, Darravapaan kaltaisia yhteisöjä ja alustoja on paljon enemmän kuin aikaisemmin. Moni julkisuuden henkilökin on kertonut avoimesti raittiudestaan.

Ristipistoista ja ulkoilusta huolimatta Katri rakastaa edelleen irrotella juhlimalla.

”Olen aina tykännyt bilettää, juhlia, käydä festareilla ja reissata – bailata aamuun asti.”

Sober Furious -tapahtuma.
Sober Furious -tapahtumassa riittää osallistujia

”Elämme mielenkiintoista murrosaikaa”

Vallalla on edelleen paljon vanhoja juomiseen liittyviä uskomuksia ja käytäntöjä, joita on hyvä tarkastella kriittisesti.

Katrin mukaan juomisen varaan on rakennettu suuri viihderavintolajärjestelmä, varsinainen aikuisten huvipuisto. Alkoholi on lisäksi merkittävä yhteisöllisyyden symboli.

Katri kannustaa nuoria arvioimaan alkoholille antamaansa arvoa ja merkitystä, sillä aikuisuuteen liittyy paljon muutakin. 18-vuotispäivänä juodun skumppapullon ei tarvitse olla ainoa aikuistumisriitti, jolla juhlistaa uutta elämänvaihetta. Sama pätee myös muihin tapahtumiin. Vain taivas on rajana uusien juhlaperinteiden ja rentoutumisrituaalien keksimiselle.

”Protestanttisessa Suomessa suhtaudumme työhön ja aikuisuuteen todella vakavasti ja juominen antaa meille aikuisille luvan vähän pelleillä. Meille tekisi hyvää, jos voisimme hullutella vähän muutenkin.”

Mikä darravapaa?

  • 2021 Instagramissa alkunsa saanut yhteisö ja media raitistelijoille ja raittiudesta kiinnostuneille.
  • Perustajat Laura Wathén ja Katri Ylinen aloittivat yhteisön vastaiskuna yksinäisyydelle, jota he kokivat alkoholin käytön lopettamisen jälkeen.
  • Sosiaalisen median lisäksi Darravapaa järjestää suosittuja Sober Furious -tapahtumia eli klubikokemuksia, joissa saa nauttia bilettämisestä ilman alkoholia.
  • Tänä päivänä Darravapaa on Suomen tavoittavin alkoholittomuudesta puhuva somekanava, jolla on Instagramissa yli 25 000 seuraajaa.
  • Darravapaalla on myös podcast Yle Areenassa.
  • Darravapaan medioissa puhutaan alkoholittomuudesta sekä kyseenalaistetaan kulttuurimme alkoholinormatiivisuutta.