Voit kuunnella kolumnin printtilehdestä tai sähköisestä näköislehdestä avaamalla Arilyn-applikaation ja osoittamalla Ainon kuvaa.

Jos tietää olevansa hyvä jossain, kyseisestä taidosta kannattaa pitää kiinni.

Huomasin viime syksynä, että ensiapukorttini oli mennyt vanhaksi vuonna 2018. Halusin uusia kortin mahdollisimman nopeasti ja kävinkin heti seuraavan aikatauluihini sopivan kurssin.  

Myönnän, että nopea uusimispäätös johtui osittain siitä, että voimassa olevasta kurssista voisi olla apua myös kesätyönhaussa. Tärkein motivaatio syntyi kuitenkin ajatuksesta: ”Entä jos en osaa enää? Mitä jos joku päivä joudun oikeaan hätätilanteeseen, ja omat ensiaputaitoni ovat ruosteessa?” Oikeassa tilanteessa on toki monta muuttujaa, mutta itselläni on varmempi olo silloin, kun tiedän taitojeni olevan ajan tasalla. 

Säännöllinen harjoittelu ei koske vain ensiapua, vaan lähes kaikki taidot vaativat ylläpitämistä. Osaamisen kertaaminen on tärkeää, sillä aikaisemmin opittu taito voi unohtua. Esimerkiksi vieras kieli katoaa päästä helposti, jos sitä ei käytä säännöllisesti. Jos siis tietää olevansa hyvä jossain, niin kyseisestä taidosta kannattaa pitää kiinni. Partion kertauskurssit ja -koulutukset tarjoavat loistavan mahdollisuuden omien taitojen ylläpitämiseen. 

Aikaisemmin opittuja taitoja on myös tärkeä kehittää. Jos ajattelee osaavansa jo kaiken, voi jämähtää paikoilleen eikä enää kehity tai opi uutta. Onkin hyvä tiedostaa, että oma tietämys asioista on aina rajallinen. Ensiaputaidot ovat tästä hyvä esimerkki, sillä kyseisiä taitoja ei ikinä voi harjoitella tarpeeksi. Edes ammattilaiset eivät koskaan ole täysin valmiita, vaan myös he kehittävät osaamistaan jatkuvasti.  

Kaikessa ei kuitenkaan aina tarvitse kehittyä, sillä taitoja on erilaisia. Toki vaikka kenkien solmimisessa voi aina tulla entistä nopeammaksi, mutta jos ei tavoittele maailmanennätystä, niin taidon kehittäminen ei välttämättä ole oleellista.  

Taitojen kertaamisen ja kehittämisen lisäksi koulutusten parasta antia ovat toiset ihmiset. Kevään EA-kurssilla pääsin näkemään vanhoja kavereita ja sain tavata myös uusia, mukavia tyyppejä. Yhdessä koulutuksista saakin eniten irti, sillä samalla kun oppii toisilta jotain uutta, voi myös jakaa omaa osaamistaan muille. 

Kirjoittaja on Hepun toimittaja, jolle posti toi juuri uunituoreen, voimassa olevan ensiapukortin.