Moni aikuinen päätyy lopettamaan partioharrastuksensa, kun se tuntuu vievän liikaa tilaa muulta elämältä. Monessa lippukunnassa pohditaankin, mistä saataisiin vanhoja johtajia ja aikuisia takaisin mukaan toimintaan.
Eräs tehokas uusien jäsenten hankkimisen keino on järjestää uusien ilta, johon kutsutaan uusia lippukuntalaisia ja partiosta kiinnostuneita. Tampereella toimivien Näsijärven Kipinöitten lippukunnanjohtaja Helmi Viljamaa kertoo, että tällaisten iltojen avulla lippukuntaan on saatu paljon uusia aikuisia, jotka ovat harrastaneet partiota jossain muualla ja jotka etsivät nyt lippukuntaa uudesta kotikaupungista.
Tällaisessa tapahtumassa on Näsijärven Kipinöillä aina mukana myös uusien aikuisten tuutori.
”Uusien tuutori toimii pestijohtajan tukena, hankkii tämän kanssa lisää jäseniä lippukuntaan ja auttaa uusia jäseniä pääsemään mukaan lippukunnan toimintaan. Hän on partion aloittaneille aikuisille se yksi tuttu henkilö, jonka kautta voi tutustua lippukunnan muihin jäseniin ja jolta voi kysyä ihan mitä vaan”, Helmi kertoo.
Tuutori on usein myös ensimmäinen henkilö, joka ottaa potentiaaliseen uuteen jäseneen yhteyttä.
Partioon palaavaa voi huolestuttaa myös se, kuluuko vapaaehtoistyöhön liikaa aikaa. Siksi onkin hyvä tarjota sopivan pieniä pestejä, jotta partioon palaava voi tutustua lippukuntaan rauhassa ja pääsee mukaan toimintaan helposti.
Lauttasaaren Luotsitytöissä tätä ongelmaa ratkaisemaan on keksitty sudenpentu- ja seikkailijaryhmät, joihin hankitaan mahdollisimman monta johtajaa. Keskimäärin lippukunnan ryhmissä on neljästä viiteen johtajaa, mutta eräällä ryhmällä on jopa seitsemän johtajaa.
Luotsityttöjen pestijohtaja Jonna Härmä kertoo, että akeloiden ja sampojen määrää kasvattamalla yksittäisen johtajan työmäärä on pienentynyt ja ihmiset ottavat mieluummin näitä pestejä.
”Ryhmään voi tulla johtajaksi, vaikkei pääsisikään jokaiseen kokoukseen. Johtajat ovat kuitenkin mukana lippukunnan toiminnassa ja voivat myöhemmin ottaa enemmän vastuuta”, Jonna kuvailee.
Tällaisessa johtajamäärässä on kuitenkin myös huonot puolensa: joissain tapauksissa vastuu on kasautunut vain yhden tai kahden johtajan harteille.
Johtajaikäisillekin kannattaa järjestää säännöllistä ohjelmaa
Jonna kertoo, että Luotsitytöillä on kaksi aikuisluotsia, joiden tehtävä on järjestää toimintaa vain aikuisille ja eritysesti saada uusia aikuisia paremmin osaksi lippukuntaa, esimerkiksi retkien ja tutustumistapahtumien kautta.
Lisäksi Luotsitytöissä järjestetään Luotsikantiksia, joissa uudet ja vanhat aikuiset pääsevät tapaamaan ja tutustumaan toisiinsa. Luotsikantisten ohjelma vaihtelee, mutta se on aina jotain osallistujista hauskaa.
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kysellä ihmisiä mukaan toimintaan.
”Vaikka ajattelisikin, että tuo nyt ei ainakaan ehdi johtaa ryhmää, kannattaa kysyä johtamaan, vaikka vastaus olisikin ’ei’. Kannattaa pitää linjat auki ja muistuttaa, että sinua tarvitaan. Tällä tavalla on saatu johtajia palaamaan partioon”, Jonna vinkkaa.
Teksti: Ville Väisänen
Kuvat: Jonna Härmä, Lila Puntila, Helmi Viljamaa