Talviretkeily maastossa saattaa tuntua haastavalta ajatukselta, mutta luminen maisema ja
talven erikoispiirteet tekevät siitä ikimuistoisen kokemuksen. Kokosimme parhaat vinkit
onnistuneen talviretken järjestämiseen. Jutusta saat myös täsmäneuvoja varusteiden valintaan.
Katajanokan Karhunkaatajat -lippukunta on järjestänyt talviretkiä jo useana vuonna. Tästä syystä vuoden 2025 talviretki onkin päätetty laajentaa jo kolmen yön talvileiriksi.
Tulevaa leiriä on järjestämässä sampo Tuomas Lebedeff, 28, ja vuoden 2024 retkestä vastasi lippukunnanjohtaja Elli Raitanen, 22. Molemmat ovat kokeneita talviretkeilijöitä ja jakavat nyt kokemuksiaan ja vinkkejään talviretkeilyssä onnistumiseen.
Talviretkellä vuosi käyntiin
Paras ajankohta talvileirille on usein hiihtoloma, mutta retken voi hyvin järjestää myös tavallisena talvisena viikonloppuna. Elli ja Tuomas kuitenkin huomauttavat, että retken tai leirin suunnittelu on hyvä aloittaa ajoissa, sillä kausi käynnistyy nopeasti. Tekijöiden rekrytointi olisi hyvä hoitaa jo ennen joulutaukoa. Ajoissa tiedottaminen myös auttaa perheitä varaamaan aikaa osallistumiseen.
Katajanokan Karhunkaatajien tuleva talvileiri järjestetään Inkoon Kavalahdessa. Aiempina vuosina talviretket on pidetty Nuuksiossa. Retket pyrkivät tarjoamaan pehmeän laskun talviretkeilyn maailmaan. Yleensä retkillä on ollut 20– 30 osallistujaa ja he ovat olleet seikkailijaikäisiä ja sitä vanhempia. Nukkuminen tapahtuu puolijoukkueteltoissa, joissa on kamiina.
”Kipinävuoroon seikkailijat saavat vanhemman partiolaisen pariksi”, Elli kertoo. Kamiina pitää paitsi teltan lämpimänä myös opettaa ottamaan vastuuta.
Lapset ja aikuiset viihtyvät
Talviretkillä ohjelmaa ei tule olla liikaa. Katajanokan Karhunkaatajien leireillä perusideana on talviretkeilyyn tutustuminen, ja ohjelma koostuukin esimerkiksi halkojen tekemisestä, telttapaikan lapioimisesta ja tietysti lumessa leikkimisestä. Ohjelman on tärkeää olla liikunnallista, jotta paikoilleen jämähtämiseltä vältytään.
”Lisäksi nukkumiseen kannattaa varata reilusti aikaa, jotta kaikki saavat kipinävuoroista huolimatta kunnon yöunet,” Tuomas vinkkaa.
Talviretkeilyn paras puoli on Tuomaksen ja Ellin mukaan ihmisten viihtyminen. Johtajia on yleensä mukana monia, jolloin retki on motivoiva, eikä työmäärä henkilöä kohden kasva liian isoksi.
Talviretkeilyn lumentäyteinen ohjelma ilahduttaa erityisesti nuorempia, ja parhaimpia ohjelmanumeroita ovatkin olleet lumiveistoskilpailut. Tämän lisäksi perinteinen pulkkailu on saanut hymyn kaikkien huulille. Retket toimivat pehmeänä laskuna talvella eräilyyn, sillä moni on ensikertalainen.
Ellin ja Tuomaksen vinkit talviretken tai –leirin järjestämiseen
Talviretken suunnittelussa tärkeintä on huolellinen valmistelu. Johtajia tarvitaan tarpeeksi, sillä kylmässä säässä tehtävät voivat tuntua raskailta. Pimeys on myös otettava huomioon; telttojen pystytys sujuu helpoiten päivänvalossa. Ruoan tekemistä isommalle porukalle voi puolestaan helpottaa varaamalla kämpän tai katoksen keittiölle.
Varusteiden on syytä olla kunnossa talviretkellä. Kannattaa siis tarkastaa ajoissa, että teltoissa ei ole reikiä, kalusto toimii ja sitä osataan käyttää. Lapioita ei ole syytä unohtaa, sillä lumisessa maastossa niitä tarvitaan telttapaikan tasoittamiseen. Myös retken tai leirin osallistujille lähetettävään pakkauslistaan kannattaa panostaa, jotta kaikilla on tarvittavat varusteet mukana.
Johtajien ja tekijöiden motivointiin auttaa esimerkiksi mahdollisuus saunomiseen tai retken aloittamiseen johtajien kesken. Johtajista voi olla mukavaa saapua paikalle päivää ennen lapsia, jotta he saavat mahdollisuuden viettää aikaa keskenään. Samalla johtajat myös saavat tarkastettua paikat ja nuorempien on mukavampaa saapua tapahtumaan.
Lopuksi: älä epäröi kysyä neuvoja muilta lippukunnilta. Talviretken järjestämisessä yhteistyö on valttia!
Huomioi nämä pakatessasi talviretkelle tai -leirille
Talvimakuupussiin on syytä panostaa, sillä nukkuminen sujuu mukavammin, kun pysyy lämpimänä läpi yön. Makuupusseihin on useimmiten merkitty comfort-, limit- ja extreme- arvot, jotka antavat suosituksen sopivasta nukkumislämpötilasta. Mikäli talvimakuupussia ei omista, myös kaksi ohuempaa makuupussia sisäkkäin saattaa olla toimiva ratkaisu. Pidä mielessä myös mahdollisuus lainata varusteita kaverilta, lippukunnalta tai piiriltä.
Makuualustan merkitystä ei tule aliarvioida. Riittävän paksu tai esimerkiksi ilmatäytteinen makuualusta eristää nukkujan kylmästä maasta. Makuualustan vaikutus on yllättävän suuri; kokeile vaikka itse!
Kerrospukeutuminen on voittajan valinta. Kerrospukeutuminen auttaa pysymään kuivana ja lämpimänä. Aluskerraston tehtävä on siirtää kosteus pois iholta, välikerros lämmittää ja kuorikerros eristää. Tärkeintä on, että vaatteita on riittävästi sekä mukana että päällä. Talviretkellä tulee aina olla erilliset yö- ja päivävaatteet, sillä yöllinen hiki kylmettää, jos samoilla vaatteilla jatkaa suoraan päivän askareisiin.
Pakkaa vaatteet rinkkaan muovipusseissa, jotta ne pysyvät varmasti kuivina läpi koko tapahtuman.
LÄHTEET: partioaitta.fi ja kantapään kautta hankittu oma kokemus.