Yhdistetään ulkomaanmatka, partio ja mukavat ihmiset. Siitä saadaan partiokodit. Ne tarjoavat kokemuksia, uusia tuttavuuksia ja majapaikan.


Partiokodit ovat eri järjestöjen perustamia partiokeskuksia. Tunnetuimmat niistä ovat partion maailmanjärjestöjen WAGGSin ja WOSMin ylläpitämiä. Partiokodeissa voi majoittua ja osallistua erilaisiin tapahtumiin, joita ne organisoivat. Maailmanjärjestö WOSMilla on partiokodit Kairossa ja Sveitsissä. WAGGSin partiokodit taas sijaitsevat muun muassa Meksikossa, Intiassa ja Sveitsissä.

Monissa partiokodeissa on tarjolla majoituspaikkojen lisäksi telttailualue, jossa voi kokea leirielämän tunnun. Partiokodit toimivat vapaaehtoisten voimalla, ja partiolaiset ympäri maailmaa voivat hakea niihin vapaaehtoisiksi. WAGGSin partiokoteihin voivat hakea vapaaehtoiseksi tyttöpartiolaiset ja WOSMin partiokoteihin kuka vain. Esimerkiksi Sveitsissä Kanderstegin partiokodissa pestit kestävät noin 3-12 kuukautta.

Partiokodit ovat olleet olemassa jo pitkään. Esimerkiksi Our Cabaña Meksikossa juhlii tänä vuonna 65. syntymäpäiväänsä ja Kanderstegin partiokoti täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Sen kunniaksi Kanderstegissa järjestetään ensi kesänä Kander100-leiri partiolaisille ympäri maailmaa.

Partiomatka Sveitsin upeisiin näkymiin

Helmi Parm ja Elina ”Ellu” Karvinen Myyrpartiosta olivat mukana lippukuntansa matkalla Sveitsin Kanderstegin partiokotiin kesällä 2022. Partion maailmajärjestö WOSMin ylläpitämä Kanderstegin partiokoti sijaitsee vuoristojen keskellä noin tunnin ajomatkan päässä Sveitsin pääkaupunki Bernistä. Se tarjoaa vierailijoilleen niin hotellimajoitteita kuin telttailualueen. Helmi ja Ellu päätyivät matkalle lippukunnan johtajiston kesken.

”Pari vanhempaa, hyvin idearikasta johtajaa keksivät ajatuksen jo muutama vuosi sitten. Tarkoitus oli järjestää reissu vaeltajien ulkomaanmatkana niin, että matkaan pääsi muutakin johtajistoa”, Helmi ja Ellu kertovat.

Myös myyrpartiolaiset hyödynsivät Kanderstegin partiolaisten tajoamia aktiviteettivinkkejä.

”Kävimme esimerkiksi kokeilemassa kesäkelkkamäkeä ja katsomassa Oeschinenseen vuoristojärveä. Yhdellä yön yli reissullakin käytiin yöpymässä vuoristomökissä korkeuksissa”, Helmi ja Ellu luettelevat. Ohjelman kanssa pystyi kuitenkin joustamaan, sillä sadepäivän sattuessa ryhmä teki tunnin junamatkan Italian puolelle. Siellä päivä kului Domodossolan lämmössä.

Partiokodeissa on mahdollista törmätä myös muihin partiolaisiin, sillä ne ovat avoinna kaikille. Myyrpartiolaiset eivät valitettavasti heihin päässeet törmäämään.

”Hieman surkuhupaisa osa matkaa oli se, että juuri sillä viikolla, kun olimme Kanderstegissa, oli keskuksen kesän
hiljaisin viikko eikä muita vierailijoita eli uusia kv-kavereita ollut”, Ellu ja Helmi toteavat.

Matkalta ei voi kuitenkaan unohtaa Sveitsin upeita näkymiä tai sitä, kun 18 henkilöä ottivat kaikki kuvia lehmistä.

”Myös vapaaehtoiseksi lähteminen alkoi kiinnostaa joitakin meidän porukastamme”, Ellu ja Helmi mainitsevat.

Partiokotivastaava tukena lippukunnille

Suomen Partiolaisten partiokotivastaavana toimii tällä hetkellä Yusuf Riaz Lauritsalan Siniveljistä Etelä-Karjalan Partiolaisista. Partiokotivastaava on osa Suomen Partiolaisten kansainvälisen tuen tiimiä. Nimensä mukaisesti kv-tuki auttaa ja tukee lippukuntia sekä piirejä erilaisissa kansainvälisissä projekteissa. Esimerkiksi suunniteltaessa matkaa partiokotiin partiokotivastaava voi auttaa saamaan yhteyden matkakohteeseen.

Yusuf kertoo, että päätyi pestiin Suomen Partiolaisten kv-trainee -kurssin kautta. Seikkailijaikäisenä lippukunnan kanssa tehty matka Norjaan sai Yusufin kiinnostumaan ulkomaanmatkoista partioporukan kanssa.

”Ei ole oikeasti niin vaikeaa lähteä ulkomaille partioporukalla”, hän painottaa. Partiokotivastaavana Yusuf haluaa tuoda tätä esille. Pestissä on kuitenkin omat haasteensa, sillä viime vuosina monet partiokodit ovat olleet kokonaan kiinni koronan takia. Onneksi toiminta on heräämässä pikkuhiljaa taas eloon.

Yusuf kuvailee partiokoteja ”ikuiseksi Jamboreeksi”. Niiden perimmäisenä tarkoituksena on tutustua partiolaisiin ympäri maailmaa ja kokea Jamboree-leirin tunnelma menemättä itse leirille.

”Joku äijä on tullut Norjasta, joku mimmi Tansaniasta. Tekemistä ja tapahtumia on koko ajan”, Yusuf luettelee.
Partiokodit voivat yhdistää ihmisiä ja auttaa saamaan käsityksen partiosta Suomen ulkopuolellakin

Vinkki!

Suomen Partiolaisten kautta voi hakea apurahaa erilaisilta säätiöiltä esimerkiksi lippukunnan ulkomaanmatkoihin. Muun muassa Folke Bernadotten muistosäätiö myöntää tukia ulkomaille suuntaaville partioryhmille. Yksittäiset partiolaiset kuten partiokotiin vapaaehtoiseksi lähtevät, voivat hakea apurahaa esimerkiksi Kata Jouhkin rahastolta. Lisätietoa hakemuksista ja apurahojen mahdollisista vaatimuksista löydät osoitteesta partio.fi/apurahat.