Turvallisesti yhdessä -blogisarjan ensimmäisessä osassa käsitellään lastensuojeluilmoitusta ja annetaan tietoa ja vinkkejä ilmoituksen tekemiseen.
Miksi lastensuojeluilmoitus?
- Meillä on Suomessa lastensuojelu, koska lapsia halutaan suojella erityisesti. Se on lapsen oikeus!
- Lastensuojeluilmoituksen (eli huolen lapsesta) voi tehdä kuka tahansa. Osalla on velvollisuus tehdä se viran puolesta ja meillä muilla on kansalaisvelvollisuus kertoa huoli eteenpäin!
- Kun partiossa toimiva aikuinen kokee huolta lapsen hyvinvoinnista, on silloin syytä pysähtyä ja selvittää, onko tästä asiasta syytä tehdä lastensuojeluilmoitus. Asiasta kannattaa keskustella oman lippukunnan turva-aikuisen kanssa.
- Lastensuojeluun voi soittaa myös konsultaatiopuhelun, jolloin saa sosiaaliviranomaisen arvion, onko asiasta syytä tehdä virallinen ilmoitus. Ohje on kuitenkin se, että tee mieluummin herkemmin huolesta ilmoitus ja ammattilaiset sitten miettivät, onko tässä syytä edetä.
- Apua saa myös piiritoimistolta!
- Tutustu myös Turvallisesti yhdessä -ohjeeseen!
Kuka tekee?
- Lastensuojeluilmoituksen tekee mieluiten se johtaja, jolle huoli herännyt. Se johtaja, joka on ollut paikalla näkemässä tai kuulemassa lapsen kertomia asioita.
- Partiolaisilla ei ole toimen puolesta juridista velvollisuutta tehdä ilmoitusta omalla nimellä. Suosittelemme kuitenkin, että ilmoitus tehdään omalla nimellä. Ilmoituksessa tulee kuitenkin ilmi, että se on tehty partioharrastuksesta.
- Lippukunnan turva-aikuinen auttaa ja apua saa myös piiritoimistolta. Tarvittaessa ilmoitus voidaan tehdä yhdessä piiritoimistolla.
Miten?
- Jos lippukunnassa on huolta herättävä tilanne:
- johtajan, joka on tilannetta kuulemassa tai näkemässä, olisi syytä kirjoita heti asiat ylös
- Kirjoita ainakin: mitä tapahtui, missä tapahtui, kenelle asioita kertoi. Mitä tarkemmin muistetaan sanatarkasti, sitä parempi
- Johtaja voi kysellä tarkentavia kysymyksiä, mutta lasta tai nuorta ei saa ohjata tai johdatella kysymyksillä. Kysy siis avoimia kysymyksiä.
- Mieluummin: ”Mitä sitten tapahtui?” kuin ”Satuttiko joku sen jälkeen sinua?”
- Olisi hyvä kertoa myös huoltajille siitä, että on tehnyt lastensuojeluilmoitusta. Perheen on usein helpompi suhtautua apuun, kun se ei tule yllätyksenä. Prosessin kannalta kertominen ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Asiasta voi olla vaikea jutella, joten jos kaipaat apua, ole rohkeasti yhteyttä piiritoimistolle.
- Kun teet lastensuojeluilmoituksen, sinulta kysytään ainakin, kuka tai mikä taho ilmoitusta on tekemässä, kenestä lapsesta on kyse (nimi ja saatavilla olevat perustiedot) sekä mistä huoli on syntynyt. Mitä yksityiskohtaisemmin osaat kertoa asioista, sen parempi, mutta voit olla yhteyksissä myös vajailla tiedoilla. Lastensuojeluilmoitus tehdään omaan kaupunkiin. Kaupunkien nettisivuilla on selkeät ohjeet asiasta. Ei-kiireellisen ilmoituksen voi tehdä joko lomakkeella tai soittamalla ja kiireellinen ilmoitus tehdään soittamalla.
- Lastensuojeluilmoitus tehdään omaan kaupunkiin. Kaupunkien nettisivuilla on selkeät ohjeet asiasta. Ei kiireellisen ilmoituksen voit tehdä joko lomakkeella tai soittamalla. Kiireellinen ilmoitus tehdään soittamalla.
- Espoo: www.espoo.fi/Lastensuojeluilmoitus
- Kauniainen: www.kauniainen.fi/lastensuojelu
- Helsinki: www.hel.fi/lastensuojeluilmoitus/
- Vantaa: www.vantaa.fi/lastensuojeluilmoitus
- johtajan, joka on tilannetta kuulemassa tai näkemässä, olisi syytä kirjoita heti asiat ylös
- Kiireellisessä tapauksessa toimi heti! Soita lapsen asuinkunnan lastensuojeluun ja hätätapauksessa myös poliisille tai 112!
Mistä apua?
- Lippukunnissa turva-aikuinen auttaa!
- Myös piiritoimisto auttaa!
- Lastensuojeluun voi soittaa konsultaatiopuhelun, jossa ei vielä kerro lapsen henkilöllisyyttä. Ammattilaiset auttavat toimimaan oikein tilanteessa.
Mitä ilmoituksesta seuraa?
- Ilmoitus käsitellään lastensuojelun sosiaaliviranomaisten toimesta
- Sosiaalityöntekijä selvittää jokaisen ilmoituksen sisällön lastensuojelulain edellyttämällä tavalla määräajassa (7 arkipv) ja on yhteydessä perheen ohella kaikkiin tarvittaviin tahoihin
- Mikäli tuen tarve on ilmeinen, sosiaalityöntekijä selvittää tarkemmin avun tarpeen. Lastensuojelulain mukaan selvitys on tehtävä 3 kk:n kuluessa. Lastensuojelutarpeen selvityksen aikana ei ole lastensuojelun asiakkuutta. Tarpeen vaatiessa sosiaalityöntekijän on ryhdyttävä kiireellisesti lastensuojelutoimiin.
- Kaikista huolista ei siis synny lastensuojelunasiakkuutta.
- Lastensuojeluilmoituksen tekeminen ei myöskään tarkoita sitä, että lapsi otetaan heti huostaan.
- Jos huoli jatkuu, ilmoitus kannattaa tehdä uudestaan!
Tämä on blogisarja, jossa käsitellään kerrallaan yhtä tai useampaa turva-aikuisen pestiin tai lippukunnan arkeen liittyvää asiaa. Blogissa on tarkoitus antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä uusiin tai hankaliin tilanteisiin. Lue lisää turva-aikuisen pestistä.