Yleinen

Lippukuntavierailuilla keskityttiin lippukuntien hyvinvointiin 

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset toteuttaa vuosina 2023–2024 lippukuntavierailukiertueen, jonka tavoitteena on tavata piirin lippukuntia ja selvittää lippukuntien kuulumisia ja jaksamista. Lippukuntavierailut toteutetaan kolmessa aallossa, joista ensimmäinen ja osa toisesta vierailuaallosta toteutettiin vuonna 2023. 

Lippukuntavierailuja on järjestetty edellisen kerran toimikaudella 2019–2020, jolloin oli päädytty siihen, että vierailuja kannattaisi järjestää noin 4 vuoden välein. Nykyinen piirihallitus sai siis toteutettavakseen vierailukiertueen omalla toimikaudellaan. 

“Ajatus lippukuntavierailujen taustalla on tavata alueemme lippukuntia ja oppia tuntemaan heitä ja heidän toiminta-aluettaan paremmin. Toisaalta vierailuilla lippukunnat pääsevät tutustumaan piirihallituksen jäseniin, alueensa piirineuvoksiin ja meidän upeisiin työntekijöihimme paremmin”, lippukuntavierailuja hallituksen yhtenä edustajana luotsannut piirin varajohtaja Milla-Mari “Milli” Väre, 29, kertoo. 

Milla-Mari ”Milli” Väre. Kuva: Hanna Hämäläinen.

Vierailuilla pysähdytään keskustelemaan lippukunnan tilanteesta 

Lippukuntavierailujen tarkoituksena on tarjota lippukunnille arjen keskelle hetken pysähtymispaikka, jonka kohdalla pääsee turvallisessa ympäristössä peilaamaan oman lippukuntansa tilannetta. Lippukuntavierailujen kantavana teemana on hyvinvointi ja vierailun sisältö on jaettu lippukunnan ja lippukuntatoimijoiden hyvinvointiin. Lippukunnan hyvinvoinnin osiossa lippukunnat pääsevät arvioimaan toimintaansa erilaisten väitteiden kautta. Väitteet auttavat ymmärtämään muun muassa lippukuntaa yhteisönä, lippukunnan tarjoamaa partio-ohjelmaa, sitoutunutta johtajistoa sekä lippukunnan tulevaisuutta. Lippukuntatoimijoiden hyvinvoinnin osiossa puolestaan pohditaan kuuntelemisen merkitystä ja keskustellaan puheeksi ottamisesta.  
 
Vierailuilta saatuja tietoja hyödynnetään piirin toiminnansuunnittelussa ja siinä, että piirin toiminta vastaa lippukuntien päivittyviä tarpeita nyt ja tulevaisuudessa.  

“Vierailuilta saatujen tietojen perusteella arvioimme, onko havaittu uusia avauksia tai onko jotain, josta voimme luopua. Pyrimme myös jakamaan vierailuilla oppimiamme parhaita käytäntöjä muille lippukunnille”, Milli kuvailee. 

Kasvot tutuiksi puolin ja toisin 

Lippukuntavierailut ovat tarjonneet oivallisen mahdollisuuden lippukunnille saada piirille kasvot ja toisaalta piirin toimijoille tutustua paremmin erilaisiin pääkaupunkiseudun lippukuntiin ja heidän vapaaehtoisiinsa. 

“Olen päässyt lippukuntavierailuilla tutustumaan moneen itselle entuudestaan tuntemattomaksi jääneeseen lippukuntaan ja heidän keskeisiin toimijoihinsa. On tuntunut merkitykselliseltä tavata heitä ja käydä hyvässä hengessä keskustelua partiosta ja sen merkityksellisyydestä”, Milli kertoo. 

Millille ovat jääneet vierailuilta mieleen erityisesti hedelmälliset keskustelut ja se into, jolla vapaaehtoiset tekevät tärkeää työtään. 

“Toivon, että olen omalta osaltani päässyt vahvistamaan kunkin vierailulle osallistuneen ymmärrystä siitä, miten merkityksellistä työtä he tekevätkään lippukunnassaan”, Milli summaa. 

Tiesitkö, että…

  • vuoden 2023 puolella toteutettiin 25 lippukuntavierailua. 
  • piirin puolesta vierailuilla on mukana pääsääntöisesti piiritoimiston työntekijä sekä piirihallituksen ja -neuvoston edustajat. Lippukunnan puolesta paikalla on ollut lippukunnan johtajistoa parista yli kymmeneen henkeen. 

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2023.