Yleinen

“Partiossa tehdään kaikkea” – sudenpennut kertovat retkivinkkinsä 

Pääkaupunkiseudulla järjestettiin vuonna 2023 yli 1000 yön yli kestänyttä partioretkeä. Haastattelimme helsinkiläisen Koudat-partiolippukunnan Ilves-lauman sudenpentuja retkiin ja leireihin liittyen. He kertovat, millaista partio todella on ja antavat samalla vinkkinsä retkeilyyn. 

Koutien Ilves-lauman seitsemän sudenpentua kertoivat omista retkikokemuksistaan ja -odotuksistaan sekä ylipäätään siitä, millaista partio heistä on.  

Retkissä parasta ovat kaverit, nukkuminen ja hyvä ruoka  

Osa Ilves-ryhmän sudenpennuista on retkeillyt partiossa aiemmin ja osa on lähdössä ensimmäiselle partioretkelle kevään aikana. Kaikki ovat kuitenkin nukkuneet teltassa ja osa on retkeillyt partion lisäksi myös perheen kanssa. 

Ilvekset ovat yksimielisiä siitä, että parasta retkissä ovat kaverit, nukkuminen ja hyvä ruoka. Ryhmän paras retkimuisto on viime syksyltä ryhmän omalta telttaretkeltä. Retken aikana oli ollut kova pakkanen ja sudenpennut olivat nukkuneet kamiinateltassa, kun revontulet olivat alkaneet tanssia retkipaikan yllä. Kaikki lähtivätkin vauhdilla ulos ihailemaan revontulia. 

– Mulla ei ollut kengät edes kunnolla jalassa, yksi sudenpennuista kuvaa yllättävää tilannetta nauraen. 

Osa Ilves-laumasta. Kuva: Nina Saarikangas.

Pehmolelu, aikuinen, hyvät eväät ja sopivat varusteet mukaan retkelle 

Ilvesten sudenpennuilla on erilaisia retkikokemuksia niin partiosta kuin muualta. Mitä vinkkejä sudenpennut siis antaisivat jollekin, joka lähtee ensi kertaa retkelle? Monet vinkeistä liittyvät siihen, että ensimmäistä kertaa retkeillessä saattaa jännittää tai jopa pelottaa. 

– Jos pelottaa niin kannattaa ottaa vaikka joku tärkeä pehmolelu mukaan, yksi lapsista vinkkaa. Myös muut ovat samaa mieltä siitä, että pehmolelut tuovat turvaa. 

Monen mielestä jännitystä saattaa helpottaa myös se, että retkelle lähtee jonkun kanssa, joka on nukkunut teltassa ennenkin. Lapset korostavat lisäksi sitä, että jos yön aikana jännittää liikaa, aikuisen voi aina mennä herättämään.  

Kun jännitys on selätetty, voi paremmin keskittyä myös muihin retken osa-alueisiin. Sudenpennut tähdentävät, että on tärkeää miettiä varusteet olosuhteiden mukaan: esimerkiksi telttaretkelle ja kämppäretkelle tarvitsee erilaiset varusteet. Myös kesä- ja talviretkeilyn välillä on paljon eroja. 

– Jos ollaan retkillä, ei nukuta missään luksustaloissa, yksi lapsista korostaa puhuttaessa sisällä järjestettävistä retkistä. 

Yksi onnistuneen retken reseptin tärkeimmistä osista on hyvät eväät. Sudenpennut suosittelevat ottamaan retkelle mukaan omaan makuun sopivia herkkuja, salaattia, makkaraa sekä erityisesti kylmälle säälle sopivaa lämmintä juotavaa. Jos retkipaikalla on tulentekomahdollisuus tai mukana on retkikeitin, voi mukaan ottaa vaahtokarkkeja paahdettavaksi sekä lettutaikinaa, josta voi paistaa herkullisia lettuja vaikkapa retkikeittimellä. Sudenpennut kehottavat lisäksi miettimään sitä, kuinka paljon ruuat painavat, jos ruokia joutuu kantamaan pidemmän matkaa mukana.  

– Esimerkiksi nuudelit ovat helppoja tehdä ja kevyitä kantaa, yksi lapsista vinkkaa. 

Partio ei ole sellainen paikka, jossa vain syödään karkkia ja katsotaan puhelinta, vaan siellä ollaan kavereiden kanssa.

Partiossa ei olla yksin 

Retkeilyn lisäksi sudenpennut kertoivat myös yleisesti siitä, millaista partio sudenpennun silmin on. Heistä partiossa ollaan paljon ulkona, partiossa pääsee itse tekemään asioista ja ollaan yhdessä. 

Kun sudenpentuja pyydetään kuvailemaan partiota yhdellä sanalla, he käyttävät sanoja ulkoilu, ystävyys, retket, leipominen, sahataan ja nuotio.  

– Mä en keksi vain yhtä sanaa, kun siellä tehdään kaikkea, yksi lapsista pohtii. Myös muut ovat samaa mieltä siitä, että partiossa ei tehdä vain yhtä asiaa, vaan monipuolisesti vähän kaikkea. 

Moni on kertonut kavereilleen partiosta kuvailemalla konkreettisesti, mitä partiokokouksissa tai retkillä on tehty. Sudenpennut ovat päässeet esimerkiksi sytyttämään nuotion ja nyt osallistumaan haastatteluun tehdessään Toimittaja-jälkeä. Tärkeintä on kuitenkin, että kaikki tehdään hyvässä seurassa. 

– Partio ei ole sellainen paikka, jossa vain syödään karkkia ja katsotaan puhelinta, vaan siellä ollaan kavereiden kanssa, yksi sudenpennuista summaa.  

– Partiossa ei olla yksin, toinen komppaa. 

Ilves-lauman säännöt. Kuva: Nina Saarikangas.

Tiesitkö, että pääkaupunkiseudulla… 

  • järjestettiin vuonna 2023 yli 1048 yön yli kestänyttä partioretkeä 7–22-vuotiaille. 
  • talvi- tai kesäleirille osallistui vuonna 2023 noin 40 % 7–22-vuotiasta partiolaisista. 

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2023.