Yleinen

Syksyn jäsenhankintaritsan 5 täsmälaukausta

Kesä! Ja kärpäset! Ja kuukaudet, kun voit hengähtää partiosta. Ehkä mielessäsi kuitenkin pyörii vähän jo partiosyksy ja mietit, riittääköhän kaikille ryhmille johtaja (kun ne muutamat kuitenkin lähtee inttiin ja muuttaa opiskelemaan), saadaankohan uusia sudenpentuja ja mitä tehdä sille tarpojaryhmälle, jossa on jäljellä enää kaksi tyttöä. Jos olette miettineet nämä ja muut auki olevat asiat jo valmiiksi johtajistonne kesken, voit nyt taputella olalle itseäsi ja muita hyvästä työstä.

Ehkä ajattelet, että tässä on koko kesä aikaa miettiä nämä. Kerron kuitenkin totuuden: älä huijaa itseäsi. Kesäkuussa kostutat itsesi Lintsin Vonkaputouksessa ja istutat tomaatteja. No, ehtiihän sitä ensi kuussa. Heinäkuussa teet päiväretken Nuuksioon ja otat päivätorkkuja riippumatossa. Ei ehtinyt. Ja kappas – elokuu tuli ja koulut alkoivat ja siinä sivussa partio! Huomaat, että taas oltiin vähän myöhässä ja aika moni mahdollinen uusi jäsen jäi tulematta lippukuntaan. Syksy se osaakin yllättää joka vuosi.

Puhun nyt entisenä lippukunnanjohtajana ja ohjelmajohtajana, en piirijunttana. Siksi toivon, että tarkistat lippukuntasi jäsenhankintaritsan syksyä varten. Annan sinulle sitä varten 5 täsmälaukausta. Nämä viisi simppeliä juttua kun saatte varmistettua johtajistonne kesken, niin takaan, että syksy käynnistyy teillä paljon mukavammin.

1. Osallistukaa kaupunginosa- tai kylätapahtumaan tai järjestäkää oma avoin aloitustempaus

 • Selvitä milloin ja missä olisi omalla alueellasi sopiva tapahtuma ja ilmoittaudu mukaan. Tai sopikaa päivä, jolloin käynnistätte toiminnan omalla avoimella tempauksella esimerkiksi kolonne pihalla!
 • Ilmoita tapahtumanne piiritoimistolle ja varaa samalla tarvittavat markkinointimateriaalit .
 •  Tee materiaalipankissa (partio.fi/materiaalipankki) partioflyer jaettavaksi tapahtumassa (muokattavassa versiossa pääset itse muokkaamaan monia tekstialueita).

2. Kutsukaa lasten vanhemmat mukaan toimintaan

 • Listaa ne lippukunnan tapahtumat, joihin vanhemmat voisivat tulla tutustumaan partioon ja antamaan aikaansa apukätenä. Muista: vaikka vanhempi ei heti lähtisikään ryhmän johtajaksi, saattaa hän pienestäkin hommasta innostua, pyytää huivin kaulaan ja ottaa puolen vuoden päästä naapurinsa kanssa sudenlauman johdettavakseen!
 • Muista kysyä JOKAISEN uuden partiolaisen vanhempaa mukaan toimintaan. Tai jos vanhemmilla ei aika riitä, pyytää suosittelemaan toimintaa kavereilleen tai vaikka naapureilleen.
 •  Mieti millä tavoin vanhemmille sopivista tapahtumista tiedotetaan vanhemmille (esim. lappu kotiin, Facebook-postaus ja -tapahtuma, Kuksan huoltajien sähköpostilista, nettisivut).
 •  Mieti, voisiko lippukunnan leirin vierailupäivää tai syksyn vanhempainiltaa hyödyntää aikuisrekryssä.

3. Varmistakaa, että lippukunnan nettisivut ovat ajan tasalla

Uusien partiolaisten vanhemmat etsivät netistä hyvää harrastusta lapsilleen. Siksi on erittäin tärkeää, että lippukuntasi nettisivut ovat ajan tasalla ja sieltä löytyvät selkeästi ne keskeisimmät tiedot. Näitä ovat:

 • Ohjeet siitä, miten pääsee mukaan toimintaan
 • Tärkeät yhteystiedot
 • Ryhmien kokousajat ja -paikat
 • Tietoa siitä, mitä partiossa tehdään ja mitä aikuiset voivat partiossa tehdä
 • Ajantasainen tapahtumakalenteri

4. Varmistakaa, että lippukuntanne näkyy partio.fi:ssä

Partion nettisivujen partiohaussa tullaan elokuussa tekemään jälleen tuhansia lippukuntahakuja. Löytyyhän sinun lippukuntasi listalta?

 • Varmista, että lippukuntasi löytyy partiohausta (partio.fi/partiohaku).
 • Tarkista, että tiedot ovat oikein.
 • Tee tarvittavat muutokset Kuksassa.

5. Täyttäkää vajaat ryhmät ja kannustakaa ottamaan kaveri mukaan

Sudareita tuli, mutta seikkailijoiden, tarpojien, samoajien ja vaeltajien ryhmissä on tilaa? Kannustakaa vajaita ryhmiä kutsumaan mukaan kaverinsa tutustumaan ryhmän tapaamiseen, retkelle tai leirille. Tämä on paras keino täyttää tyhjäkäytöllä käyvät ryhmät ja tuottaa myös nopeammin lisää apukäsiä lippukunnan toimintaan.

Niin, ja ne tomaatit, riippumattounet ja monet muut jutut ovat ehdottomasti tärkeintä kesässä! Pystyt nauttimaan niistä täysin rinnoin, kun ei tarvitse huolehtia lippukunnan jäsenhankinta-asioista koko kesää. Siksi on tärkeää hoitaa nämä kuntoon vaikka jo tällä viikolla.