Yleinen

Vuosiselosteen puhuttelivimmat teemat

Suomen Partiolaiset kysyvät lippukunnilta toiminnasta vuosiselosteella, jonka jokainen lippukunta täyttää vuosittain tammi-helmikuussa. Vuosiseloste kattaa neljä osiota, jotka ovat tilastotarkastuskortti ja erilliset lippukunnanjohtajalle, pestijohtajalle ja ohjelmajohtajalle suunnatut kyselyt.

Viimeisimpään vuosiselosteeseen vuodesta 2022 vastasi 97 lippukunnanjohtajaa, 92 ohjelmajohtajaa ja 94 pestijohtajaa. Vastauksista tunnistettiin kaksi isompaa haastavaa teemaa, joiden kanssa lippukunnat painivat: johtajiston aktivointi ja sitouttaminen sekä uusien aikuisten rekrytointi. Tässä kirjoituksessa luodaan katsaus vuosiselosteesta nostettuihin teemoihin ja tarjotaan vinkkejä materiaaleista sekä yhteystietoja, jotka voivat hyödyttää haasteiden kanssa painivia.

Pääkaupunkiseutulaisissa lippukunnissa viihdytään ja perustoiminta pyörii mukavasti

Mahdollisista haasteista huolimatta vuosiselosteen vastaukset osoittavat, että valtaosa vastaajista viihtyy PäPan lippukuntien pesteissä. 84,8 % vastasi skaalalla 1–5 viihtymisensä olevansa vähintään kolmosen tasolla. Myös johtajiston kesken yhteishengen koetaan olevan hyvä (ka 4,1) ja lippukunnan perustoiminnan pyörineen sujuvasti vuonna 2022.

Vastauksista nousi kuitenkin tarve edelleen lisätä yhteisöllisyyden tunnetta johtajiston kesken. Lisäksi viikkotoimintaan toivottiin valmiita materiaaleja, jotta toiminnan suunnittelua voitaisiin lippukunnissa keventää.

Haasteena aikuisten rekrytoiminen ja aktivoiminen

Aikuisrekrytoinnin haasteet toistuivat useissa vastauksissa. Vastaajat toivoivat enemmän hyvien käytänteiden jakamista lippukuntien kesken sekä tukea toiminnan markkinointiin ja siihen, miten uudet aikuiset perehdytetään lippukuntaan. Valmista materiaalia toivottiin lisää. Materiaalia on olemassa runsaasti, joten vaikuttaa siltä, ettei sen ääreen löydetä tai sitä ei sellaisenaan koeta käyttökelpoiseksi. Lisäksi toivottiin vinkkejä siihen, mitä tehdä, kun rekrytoimiseen ei ole resursseja.

Vain puolet vastaajista kertoi markkinoineensa toimintaa alueellaan ja pieni osa vierailleensa esiopetuksessa tai kouluissa. Myös avoimia markkinointitapahtumia voitaisiin järjestää vastausten perusteella enemmän. Vastauksissa saattaa kuitenkin vielä näkyä koronan vaikutus yleisötapahtumiin ja vierailuihin.

Toisissa lippukunnissa puolestaan on haasteena aikuisten aktivoiminen. Heillä ehkä jo on aikuisia jäseniä, mutta heitä ei syystä tai toisesta saada osallistumaan yhteiseen tekemiseen. Lisäksi uusien jäsenten löytäminen johtokolmikkoon koetaan haastavaksi. Samoin tarpoja-, samoaja- ja vaeltaja-ikäkausien tavoittaminen, sitouttaminen ja toimintaan innostaminen tuottaa päänvaivaa. Lisäksi ryhmänjohtajia voi olla hankala löytää ja sitouttaa pesteihin. Tekijöistä on siis monessa lippukunnassa pulaa!

Lippukuntien toiveet aluetapaamisiin

Aluetapaamisilta lippukunnat toivoivat erityisesti yhteistyötä alueella ja muiden lippukuntien tapaamista. Vertaistuki ja kuulumisten vaihtaminen koettiin arvokkaaksi, samoin alueen yhteisten asioiden edistäminen, kuten alueen kisat, ryhmänohjaajakurssit ja kesäleirit. Aluetapaamisten järjestelyiden suhteen toivottiin esityslistaa ja kokousten päivämääriä etukäteen sekä sitä, että kokoukset olisivat säännöllisiä ja niistä tehtäisiin muistiinpanot. Lisäksi vastaajien toiveena oli, että mahdollisimman moni osallistuisi tapaamisiin.

Moninaisuuden tukeminen on tekoja

Monessa lippukunnassa huomioidaan jo hienosti moninaisuusnäkökulmia ja vastausten perusteella lippukunnissa esimerkiksi vältetään sukupuolittuneen kielen käyttämistä, tarjotaan osallistumiseen erilaisia alennuksia tai vapautuksia ja lainataan varusteita. Lippukunnissa osataan myös tukea ryhmänjohtajan toimintaa, jos esimerkiksi ryhmässä ilmenee haastavaan käytökseen liittyviä tilanteita.

Vastausten perusteella kuitenkin työtä vaatisi vielä saavutettavuuden ja esteettömyyden viestiminen esimerkiksi tapahtumainfojen yhteydessä sekä toiminnan markkinoiminen eri kielillä. Lisäksi johtajistoissa pitäisi vielä enemmän keskustella siitä, miten eri vähemmistöjen osallistumista voidaan tukea, jotta jokainen voisi kokea partiotoimintaan osallistumisen turvallisena.

Vastauksissa toivottiin monikielisiä materiaaleja ja tietoa toiminta-alueella eniten puhutuista kielistä, jotta toimintaa voidaan markkinoida alueella kohdennetusti. Lisäksi kaivattiin useilla eri kielillä sanastoa ja perustietoa partiosta.

Haasteiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin!

Saadut vastaukset on huomioitu syksyn toimintaa ja tukea suunniteltaessa ja teemoja on nostettu esiin myös valtakunnallisella tasolla. Vuosiselosteen vastaukset antavat kuvaa siitä, mitä lippukunnille kuuluu, minkälaisia tarpeita lippukunnissa on ja ohjaavat erityisesti aluetyöntekijöiden työtä.

Tässä vielä materiaaleja ja yhteystietoja, joista voi löytyä apua haasteiden kanssa painiskeleville.

Materiaaleja

Tukea ja materiaaleja aikuisrekrytointiin:

Tukea ja materiaalia kaikille avoimen partiokauden aloitustapahtuman järjestämiseen:

Partion materiaalipankista löydät monipuolisesti materiaaleja lippukunnan eri tarpeisiin.

Partion materiaalipankkiin

Yhteystietoja

  • Jokaisella alueella on tukena oma työntekijä, joka auttaa ja ohjaa eteenpäin monissa haasteissa. Tutustu piiritoimiston yhteystietoihin.
  • Myös aluekummit ovat lippukuntien apuna. Oman alueen aluekummin yhteystiedot saat omalta työntekijältäsi.
  • Piirin toimintaan voi vaikuttaa piirineuvoston kautta ja ottamalla yhteyttä piirihallitukseen. Tutustu piirineuvostoon ja piirihallitukseen.

Tutustu myös Lippukuntaviisariin 

Vuosiselosteen pohjalta tuotetaan myös lippukuntakohtaiset Lippukuntaviisarit. Lippukuntaviisari on lähetetty lippukunnan johtokolmikolle ja sen tietoja voi hyödyntää pohtiessaan, mitä osa-alueita toiminnasta voisi edelleen kehittää.

Lippukuntaviisareiden sisällöistä ja tulkitsemisesta voit lukea lisää Suomen Partiolaisten artikkeleista alla olevista linkeistä.