Oletko retkelle tai leirille lähtiessä tarvinnut varustetta, jota ei löydy lippukunnan omasta varastosta? Haluaisitko oppia lisää retkeilystä? Tai kokea, millainen villi seikkailu luonnossa liikkuminen voikaan olla? Tässä jutussa Niko Matinpalo (pj) kertoo uudelleen aktiivisen toimintansa aloittaneesta PäPan erätoimikunnasta.

Punainen teltta.

PäPan erätoimikunta on ollut jo pitkään olemassa, mutta muun muassa koronapandemian takia koulutusten järjestämisen tiimoilta on viime vuosina ollut hiljaista.

Tänä syksynä toiminta lähtee kuitenkin taas uudestaan hyvällä vauhdilla käyntiin. Erätaitokoulutukset alkoivat heti elo-syyskuun vaihteessa. Koulutusten taso vaihtelee nollasta kolmoseen. Niille voi osallistua oman kiinnostuksen ja osaamisen mukaisesti. Erätoimikunta on lisäksi mukana myös Tervetuloa partioon -kursseilla opettamassa erätaitoja.

”Kannustamme ihmisiä lähtemään metsään.”

Erätaito 0 -kurssilla käydään läpi retkeilyn perusasioita. Tällaisia ovat esimerkiksi yöpymispaikan löytäminen ja retkikeittimen käyttö. Kurssi on suunnattu lähinnä sellaisille henkilöille, jotka eivät ole olleet
partiossa tai retkeilleet. ”Nollalla kannustetaan ihmisiä lähtemään metsään, vaikka kokemusta ei paljoa löytyisikään”, Niko tiivistää.

Nollasta seuraava kurssi on Erätaito I. Siellä syvennytään retkeilyn peruskulmakiviin hieman kattavammin. Kurssilla opetellaan esimerkiksi tekemään nuotio turvallisesti. Lisäksi tutustutaan tarkemmin erilaisiin majoitteisiin tai siihen, mitä ensiaputarvikkeita on hyvä olla mukana. Asioita pääsee itse kokeilemaan käytännössä. Erätaito I on hyvä koulutus myös pitkän linjan partiolaisille, joiden tietotaidot ovat yksinkertaisesti päässeet ruostumaan. ”Nolla kannustaa ihmisiä lähtemään metsään ja ykkösen tavoitteena on, että siellä selviäisi myös ilman kämppää tai juoksevaa vettä”, Niko kuvailee.

Haluamme jakaa vinkkejä vaellukselle lähtemiseen, jotta se olisi positiivinen
kokemus, eikä pelkkää kärsimystä.

Niko Matinpalo

Intoa ja osaamista vaeltamiseen

Partiolainen rinkka selässä metsässä.

Erätaito 2 -kurssilla pääsee vaellustunnelmaan lähialueilla liikkumalla ja suunnistamalla. Kakkoskurssi on yleensä
järjestetty sulan maan aikaan, mutta jatkossa on mahdollisuus päästä vaeltamaan myös talvisin. Talvikoulutuksessa keskitytään siihen, miten kylmässäkin säässä voi nauttia. ”Haluamme jakaa vinkkejä vaellukselle lähtemiseen, jotta se olisi positiivinen kokemus, eikä pelkkää kärsimystä”, Niko hymähtää.

Erätaito 3 on kursseista taitotasoltaan vaativin. Se vie osallistujan haastaviin olosuhteisiin ja tarjoaa mahdollisuuden
kokeilla asioita, joita ei muuten pääsisi testaamaan tai edes keksisi itse toteuttaa. Erätaitokoulutusten ajankohdat löytyvät PäPan toimintakalenterista. Niille voi ilmoittautua PäPan nettisivujen kautta. Kursseille on mahdollista osallistua, vaikka ei olisi partiolainen. Siis kaikki houkuttelemaan omia perheenjäseniä ja ystäviä mukaan koulutuksiin ja metsään matalalla kynnyksellä. ”Erätoimikunta on kohtuullisen pieni, joten tilaa uusille jäsenille on, mikäli koulutusten järjestäminen kiinnostaa”, Niko vinkkaa.

Tee löytöjä lainaamosta

Puuttuuko oman lippukunnan varastosta jokin varuste tai onko jokin tavara hukassa tai rikki? PäPan varustelainaamosta voit löytää tarvitsemasi! Erätoimikunta huoltaa ja ylläpitää lainaamoa. Sieltä saa
lainattavaksi retkeily- ja vaellustarvikkeita.

Lainaamosta löytyy varusteita perusvälineistä (kuten laavuista, kompasseista ja makuualustoista) ahkioihin ja kuivapukuihin. Saatavilla on myös karttoja erilaisiin kohteisiin ympäri Suomea. Lainaaminen tapahtuu sähköisellä lomakkeella, jossa on myös nähtävillä lainaamon tarjonta.

Lainaamon varasto sijaitsee Helsingissä Humalistonkadulla lähellä Partioasemaa. Lainattavien varusteiden hakeminen tapahtuu varastolta tai noutokaapista Partioasemalta osoitteesta Töölönkatu 55.

Lainaamosta löytyy varusteita perusvälineistä ahkioihin ja kuivapukuihin.

Niko Matinpalo