Pestit ja pestaaminen

Lippukunnassa vastuuta ja työnjakoa tehdään partiopesteinä. Eri tehtävissä jokainen on avainasemassa lippukunnan elinvoimaisuuden ja laadukkaan toiminnan ylläpitäjänä. Tehtäviisi on tarjolla tukea eri muodoissa. Näiltä sivuilta löydät ohjeita ja tärkeimmät vinkit:

  • johtokolmikolle yhteisesti, sekä yksittäin lippukunnanjohtajalle, pestijohtajalle ja ohjelmajohtajalle
  • akelalle ja sammolle
  • luotseille
  • jäsenrekisterinhoitajalle
  • PJ-lopputyön ohjaajalle
  • joulukampanjapäällikölle

Tutustu pestikuvauksiin ja pestaamiseen Suomen partiolaisten sivuilla.

Teillä on kolmikkona upea tilaisuus luotsata lippukuntaa yhdessä eteenpäin ja huolehtia siitä, että lippukunnassanne kaikki osa-alueet toimivat ja kukaan ei näänny pestiinsä. Onnistuneessa johtokolmikon työskentelyssä työnjakoa on pohdittu yhdessä ja siitä on myös viestitty eteenpäin lippukunnassa. Pitäkää säännöllisesti yhteyttä tapamaalla toisianne ja valmistelkaa hallituksen kokoukset yhdessä. Valmistelkaa lippukunnan toimintasuunnitelma yhdessä ja seuratkaa sen toteutumista. 

Johtokolmikon yhteinen pestikorttion oiva apu johtokolmikon miettiessä, että mitä pestiin kuuluikaan ja kuka tekee mitäkin. Lippukunnan johtokolmikko koostuu lippukunnanjohtajasta, ohjelmajohtajasta ja pestijohtajasta. Ohjelmajohtaja tai pestijohtaja voivat hoitaa samalla lippukunnanjohtajan apulaisen tehtäviä. 

Konkreettisia työkaluja pestien hoitoon 

Piiri tarjoaa monenlaista apua pestissä aloittavalle uudelle johtajalle – ja miksei myös kokeneemmalle konkarille. Niistä konkreettisimmat ovat pestikuvaus ja johtajapassi. 

Kun edeltäjä pestaa seuraajaansa, hyvä apu on pestikuvaus. Se on näppärä pohja, kun mietitte, mitä oletatte kunkin henkilön lippukunnassa hoitavan. Pestikuvaus on tietenkin vain yksi esimerkki työnjaosta, ja saatte ilman muuta muokata pestikuvausta ja työnjakoa vastaamaan paremmin teidän lippukuntaanne. Ohjeita ja pohjia pestikeskusteluille.

Erinomainen apu on myös johtajapassi. Siinä yhdistyy pestikuvaus, kehittymissuunnitelma ja piirin koulutustarjonta. Huomaa kuitenkin, että passia on tarkoitus käyttää yhdessä oman alueen valmentajan kanssa keskustellen. 

Lataa itsellesi Johtokolmikon työnjakoexcel selkeyttämään työnjakoa. Tämä on pohja, jonka voit ladata omalle koneellesi ja muokata teidän lippukunnalle sopivaksi. Käykää läpi johtokolmikon pestikuvaukset ja merkitkää perustehtävät niin tarkasti taulukkoon kuin haluatte. Lisäksi merkitkää taulukkoon kaikki lippukuntanne omat tehtävät, tavat ja erityisyydet. Päivittäkää listaa kerran vuodessa ja lisäksi voitte palata siihen esim. välipestikeskusteluissa.

Haaveiden lippukunta

Haaveiden Lippukunta, tuttavallisemmin HaLi, helpottaa pitkän tähtäimen suunnittelua ja suunnitelmien toteuttamista. Lippukunta pääsee Halin avulla haaveilemaan, ideoimaan, fiilistelemään ja kehittämään uutta! Vai onko lippukunnan suunta hukassa ja lippukunta-arki tuntuu pelkältä peruspuurtamiselta? Tuntuuko vaikealta nähdä, minkälainen lippukuntasi on vaikkapa kolmen vuoden päästä? Prosessi koostuu HaLi-työpajasta, haaveiden kirjaamisesta taulukkoon sekä seuranta- ja johtamisvaiheesta. 

HaLi-työpajassa johtajisto pohtii lippukunnan nykytilaa ja valmentajien avustamana asetetaan yhteiset tavoitteet seuraaville kolmelle vuodelle. Tarkoituksena on saada lippukunnan johtajistoa mukaan haaveilemaan mahdollisimman paljon, tulevia johtajia unohtamatta. Haaveet sekä askeleet niiden toteuttamiseksi kirjataan ylös. Johtokolmikko johtaa yhteisten haaveiden toteutusta askel kerrallaan.  

HaLi on lippukuntasi näköinen työkalu, sillä haaveet voivat olla monenlaisia. Ne kannattaa uskaltaa sanoa ääneen ja kirjata ylös – sitä kautta ne voivat myös toteutua! 

Lisätietoa HaLista

Johtolanka -uutiskirje johtokolmikoille

Johtolanka -uutiskikrje ilmestyy 10 kertaa. Uutiskirjeessä ajankohtaista tietoa koko kolmikolle sekä pesteittäin omat osiot. 

LIPPUKUNNANJOHTAJA

Hei mahtavaa, että olet ottanut isot johtajasaappaat jalkaasi ja käytät aikaasi meidän kaikkien yhteisen hyvän ja lippukuntasi paremman toiminnan eteen. Pestisi on tärkeä ja jotta hommat sujuisivat hyvin, löytyy tältä sivulta sinulle tärkeitä ja olennaisia linkkejä ja vinkkejä. 

Lippukunnanjohtaja johtaa lippukuntaa, sen hallitusta ja sen ihmisiä. Hän on vastuussa lippukunnan toiminnasta. 

Uusi lippukunnanjohtaja 

Uudella lippukunnanjohtajalla on pestin alkaessa monta asiaa muistettavana ja opeteltavana. Tähän on koottu niistä tärkeimmät, lähinnä yhteystietojen ja tiettyjen oikeuksien saamiseksi. Kun nämä alle listatut pakolliset pahat on hoidettu, voit keskittyä johtajistoosi ja lippukunnan toiminnan johtamiseen kunnolla. 

Joka kaupungissa käytännöt ovat hieman erilaisia, mutta pähkinänkuoressa: 

  • Päivitä yhteystietosi ja lippukunnan pestit Kuksaan
  • Ilmoita alueesi lippukuntavalmentajalle ja toimistolle lippukuntakoordinaattorille, kun lippukunnanjohtaja on vaihtunut. 
  • Päivitä Lippukunnan yhteystiedot kaupungille, seurakuntaan (jos teillä on yhteistyötä) sekä muille taustayhteisöille ja yhteistyökumppaneille. 
  • Päivitä lippukunnan tiedot Patentti- ja rekisterihallitukseen (PRH), ainakin mm. lippukunnan yhteystiedot ja nimenkirjoitusoikeus 
  • Päivitä vaihtuneet yhteystiedot Yritys- ja Yhteisötietojärjestelmään (YTJ) Y4-lomakkeella. Tämä koskee lippukuntia, joilla on Y-tunnus (YTJ:ssä oltava samat yhteystiedot kuin verohallinnossa). 
  • Päivitä lippukunnan nimenkirjoittajien valtuudet Suomi.fi -palvelussa. Suomen Partiolaisten ohjesivu Suomi.fi-verkkopalvelu lippukunnille.
  • Käy pestikeskustelu edellisen lippukunnanjohtajan kanssa. Mukaan pestikeskusteluun kannattaa pyytää lippukuntavalmentaja. 
  • Istukaa ohjelmajohtajan ja pestijohtajan kanssa alas ja käykää yhteinen keskustelu siitä, miten te kolme yhdessä johdatte parhaiten lippukuntaanne. 

Tutustu kattavaan Lippukunnanjohtajan muistilistaan.

Kouluttaudu

Vankan perusjalan johtajuuteen lippukunnassa saat partiojohtaja-peruskurssilta. PJ-kurssi on LPKJ:n pestissä ehdotonta peruskauraa ja kaikki muu rakentuu tämän päälle. Tukevan ja täsmällisemmän jatkon pestiisi tarjoavat lippukuntakurssit, erityisesti lippukunnanjohtajan koulutus. Kursseja on tarjolla ympäri vuoden, joten tsekkaa piirin kalenteri ja ilmoittaudu.

LPK-semmassa kuulet aina uusimmat tuulet, saat päivitystä pestiisi ja johtajahuoltoa LPKJ:n arkeen. LPK-semma kutsuu sinut mukaansa vuosittain syksyllä.

Lippukunnanjohtajan pestiin saat huomattavasti lisää syvyyttä innostumalla partiojohtajille sopiviin jatkokoulutuksiin kuten Kolmiapila-Gilwell-kurssille (Ko-Gi) ja Value based leadership (VBL) -koulutuksiin. Näihin ilmoittaudutaan Suomen Partiolaisten kautta ja kummallekin kurssille on omat ikärajat ja hakunsa, joihin kannattaa tutustua erikseen. Älä odota liian pitkään, sillä sinä ja johtamasi lippukunta hyödytte näistä koulutuksista huimasti!

Hei mahtavaa, että olet ottanut isot johtajasaappaat jalkaasi ja käytät aikaasi meidän kaikkien yhteisen hyvän ja lippukuntasi paremman toiminnan eteen. Pestisi on tärkeä ja jotta hommat sujuisivat hyvin, löytyy tältä sivulta sinulle tärkeitä ja olennaisia linkkejä ja vinkkejä. 

Pestijohtaja huolehtii lippukunnan vapaaehtoisten (eli aikuisten ja kaikissa lippukuntapesteissä toimivien samoaja- ja vaeltajaikäisten) motivaatiosta, pestijärjestelmän käytöstä ja kouluttautumisesta. Lyhyesti sanottuna siis siitä, että partiossa aikuisen on hyvä harrastaa ja tehdä vapaaehtoistyötä. 

 Tutustu kattavaan Pestijohtajan muistilistaan.

Työkaluja pestijohtajalle

Pestaajalle ja pestin tekemisen tueksi kattavasti asiaa ja ohjeita.

Pestiavain on kuvaus partiopestin syklistä ja on samalla työkalu, jonka avulla onnistuneen pestin tavoitteet voidaan toteuttaa. Pestiavain muodostuu kolmesta osasta, joista kukin sisältää useita vaiheita. Jokainen vaihe on yhtä tärkeä. Olennaista on toteuttaa partiopestistä paljon muutakin kuin vain pestistä sopiminen. 

Piirin koulutusten ja tapahtumien seuraavat ilmoittautumislinkit ilmoportaasta helposti listana

Piirin vuosikalenteri 2023

Koulutuskartta tarjoaa sinulle helpon näkymän partion nousujohteiseen koulutuspolkuun. Koulutuksia on tarjolla kaikkiin lippukunnan pesteihin ja lippukunnan tekemän partiokasvatuksen tueksi, jotta jokaisella olisi tehtäviinsä tarpeellinen koulutus.  

Pestipolkukortit on jaettu lippukuntaasi konkreettisena työkaluna, mutta täältä löydät ne sähköisestikin.

”Pestaushimmelistä” löydät suuntaa siihen, kuka lippukunnassa pestaa kenet ja mikä on Pestijohtajan rooli kokonaisuudessa. Tätä voitte soveltaa lippukunnassa lippukunnan koon mukaisesti. 

Muistathan myös Pestipelikortit monipuolisen ja hauskan pestikeskustelun tukena! Jos lippukunnastasi ei ole lipunut pestipelikortteja avuksesi ja olet aloittanut pestijohtajana – muista kysyä pestipelikortteja toimistolta!

Lippukunnan pestilähtöinen koulutussuunnittelu varmistaa sen, että kaikilla lippukunnan vapaaehtoisilla on riittävä osaaminen tehtäviinsä. Sitä varten toteutettu taulukko helpottaa pestijohtajan hommaa. Löydät sitä pikaisella vilkaisulla oman tai lippukunnan eri pesteihin suositellun koulutuksen. Jo pestikeskusteluissa kannattaa ottaa tämä taulukko esiin ja sopia mihin koulutukseen kukin lähtee seuraavaksi. Tätä kannattaa hyödyntää myös laajemmin ja seurata taulukosta koko johtajiston kouluttautumista ja kannustaa kouluttautumaan. Kannattaa varmistaa, että lippukunnan vapaaehtoiset hyödyntävät koulutuksia mahdollisimman kattavasti, jotta lippukunnan osaaminen pysyy vahvana ja korkealla. 

Apua uusien aikuisten perehdyttämiseen.

Sytytä koko lippukunta jäsenhankinnan ja kasvun liekkeihin Syty partioon -merkin avulla! Tee yksin, yhdessä partiokaverin tai vaikka koko lippukunnan voimin kustakin osa-alueesta kolme aktiviteettia ja saat merkistä osan. Yhdeksällä aktiviteetilla saat merkin valmiiksi.

Tilauskoulutukset lippukuntasi tukena

Partion johtaja- ja taitokoulutusten lisäksi lippukunnan tai alueen yhdessä kannattaa hyödyntää tilauskoulutusten mahdollisuutta. Tilaus koulutus voi olla mitä tahansa partiotoimintaan tarpeellista koulutusta, mihin lippukunnalla olisi tarve. Useimmin toivotut koulutukset ovat illan mittaisia paketteja lippukunnan johtajiston tarpeisiin, mutta kokonainen kurssikin voi olla mahdollista tilata mikäli alueelta on paljon osallistujia jo valmiina. Tilauskoulutustarpeisiin pyritään vastaamaan parhaan mukaan, mutta on hyvä muistaa muutama seikka:

  • ”Koulutetaan kalastamaan – ei tuoda valmista kalaa pöytään.”
    • Esimerkiksi: Piiri ei järjestä ROK-kursseja, mutta ROK-kouluttajan koulutusta sekä ROK-kurssin staabille sparrausta.
    • Kukaan ei voi tehdä rekrytointia lippukunnan puolesta, mutta hurja määrä erilaista suunnittelu-, materiaali- ja käynnistysapua on paljonkin.
  • Tilauskoulutuksia toteuttavat kaikki kyseiseen teemaan perehtyneet niin lippukunnista kuin eri kurssien kouluttajista. Mitä aiemmin ja ennakoiden koulutusta toivotaan on mahdollista löytää sopiva kouluttaja tai löytää yhteinen aika koulutukselle.
  • Aina kannattaa kysyä apua ja jeesiä. Riittää, että tunnistatte tarpeen, vaikka jotakin koulutusta ei heti olisi mielessä. Tämän jälkeen on aina mahdollista tuumia yhdessä olisiko pulmaan löydettävissä vastauksia tai koulutusta.
  • Tilaaja (lpk tai alue) vastaa puitteista, eli paikasta ja eväistä
  • Ilmoporras-sivun lopusta löydät aina meneillään olevan tilauskoulutuksen tilauslinkin. 

Opintopisteitä partiokoulutuksesta 

Partiokoulutukset on hyväksytetty laajasti vastaamaan virallista suomalaista koulutusjärjestelmää, jotta vapaaehtoistyössä kerättyä osaamista voisi hyödyntää virallisten opintojen rinnalla, osoittaa partiokoulutuksesta kootun osaamisen arvon ja merkityksen. Helpoimmin tämä näkyy kursseista saatavina opintopisteinä (op.), joiden määrän löydät mm. Koulutuskartasta. Tätä etua kannattaa korostaa lippukunnassa ja auttaa nuoria hyödyntämään niin kurssitodistuksia kuin opintopisteitä kesätöiden hakemisessa ja omissa opinnoissakin. Lue lisää opintopisteytetystä todistuksesta partiokoulutuksesta.

Osaamismerkit 

Partiossa opitaan käsittämättömän hurja määrä erilaisia taitoja lasten ohjaamisesta projektien johtamiseen kuin yhdistyselämän koukeroistakin. Harrastuksessa ja pestissä opitun osaamisen näyttäminen tai siitä kertominen partion ulkopuolisille voi olla hankalaa. Sitä helpottamaan on olemassa sähköiset osaamismerkit, joita kuka tahansa meistä hakea osoittaakseen kokemuksensa ja osaamisensa. Osaamismerkit haetaan verkossa ja niitä voi hyödyntää monin eri tavoin jakamalla tai liittämällä vaikkapa omaan LinkedIn-profiiliin. Lisätietoja osaamismerkeistä.

Kouluttaudu

Voidakseen ohjata muita aikuisia pesteissään ja kouluttautumisessaan on partiojohtaja-peruskurssi (PJ-kurssi) ehdoton peruspaketti pestijohtajalle. Sen päälle on hyvä laajentaa osaamistaan täsmällisemmin lippukuntakursseilla, erityisesti pestijohtajan koulutuksessa. Näitä kursseja on tasaiseen tahtiin vuoden aikana, joten buukkaa itsesi kurssille ja pidä muutoinkin tarkasti silmällä piirin verkkokalenteria.

Supersemmassa saat viimeisimmät työkalut ja päivitykset pesti- ja osaamisasioihin, joten varaa kalenteriisi vuosittain johtokolmikon ikioma syksyinen viikonloppu valmiiksi.

Omaa johtajuuttasi ja samalla kykyä nähdä lippukuntasi partiokenttä laajemmin kannattaa lähteä syventämään heti kun sinulla vain on siihen mahdollisuus Kolmiapila-Gilwell-kurssilla (Ko-Gi) Kurssin ikäraja on 22v. ja esitietovaatimuksena on PJ-peruskurssi.

Pestijohtajana ei oikeastaan ole kurssia, jota et voisi käydä oman osaamisesi kehittämiseksi! Esimerkiksi PJ-peruskurssin johtamistehtävän ohjaaja -koulutuksesta saat heti PJ-peruskurssien lopputyöt paremmin haltuun lippukunnassa. Pidä silmällä myös Koko lippukunnan kouluttautumispäivä ja Aikuisten iltanuotiot -nimellä kulkevia piirin tapahtumia, joista voit poimia niin itsellesi kuin muille lippukuntasi yli 18-vuotiaille sopivaa johtajahuoltoa ja pikkukoulutuksia. 

Olet ottanut isot johtajasaappaat jalkaasi ja käytät aikaasi meidän kaikkien yhteisen hyvän ja lippukuntasi paremman toiminnan eteen. Ohjelmajohtajan vastuulla on, että ikäkausitoiminta toteutuu mahdollisimman hyvin: Kaikilla ikäkausilla on ohjelmaa ja ikäkausivastaavat, kaikkiin ryhmiin otetaan säännöllisesti uusia jäseniä, toimintaa suunnitellaan ja toteutetaan laadukkaasti.

Laadukas ja monipuolinen partio-ohjelma lippukunnassa takaa sen, että lapset ja nuoret viihtyvät lippukunnassanne ja uusia johtajia kasvaa toimintaan! Pestisi on tärkeä ja jotta hommat sujuisivat hyvin, löydät tältä sivulta sinulle tärkeitä ja olennaisia linkkejä ja vinkkejä. 

Ohjelmajohtajan pestikuvaus 

Ohjelmajohtajan johtajapassi

Tutustu kattavaan Ohjelmajohtajan muistilistaan.

Työkaluja ohjelmajohtajalle

Partio-ohjelman ikäkausien aktiviteetit ja toteutusvinkit sekä ohjelmamateriaalia löytyvät partio-ohjelma.fi -sivuilta. 

Vuosien 2022-2023 ohjelmapainotus Sanoista tekoihin! julkaistaan partio-ohjelma.fi -sivustolla.

Kouluttaudu

Partiojohtaja-peruskurssin myötä on partiotoiminnan ymmärtäminen kokonaisuutena helpompaa. Täsmällisen jatkon pestiisi tarjoaa lippukuntakurssit, erityisesti ohjelmajohtajan koulutus. Kursseja on tarjolla ympäri vuoden, joten tsekkaa piirin kalenteri ja ilmoittaudu.

SuperSemmassa tapaat muut ohjelmajohtajat piirissä, saat viimeisimmät työkalut ja päivitykset. Tämä viikonloppu kannattaa varata kalenteriisi niin johtajahuoltona kuin koulutuksena joka syksy.

Oman lippukunnan laadun arviointiin kuin partiotoimintanne kehittämiseen saat eväitä Kolmiapila-Gilwell-kurssilta (Ko-Gi), jonne kannattaa ilmoittautua heti kun sinulla on mahdollisuus (ikäraja 22v.).

Tämän lisäksi piiri on pullollaan partio-ohjelmaa tukevaa toimintaa ROK-kouluttajan koulutuksesta lähtien vaeltajaohjelmailtaan.

Akela

Olet ensimmäinen johtaja, johon lapset lippukunnassanne törmäävät ja avainasemassa luomassa hyvää suhdetta lippukuntasi lasten vanhempiin, ehkä itsekin yksi heistä. Sudenpentuikäkaudessa roolisi ylläpitää lapsille mukaansa tempaavaa ja nousujohteista partio-ohjelmaa haastaa, mutta pitää omankin mielen virkeänä ja vauhdissa.

Akela on sudenpentulauman johtaja. Sudenpentu on 7-9 -vuotias partiolainen. Laumalla on hyvä olla kaksi akelaa, joista toinen voi olla tehtävää opetteleva vaeltaja tai samoaja. Mikäli akela on alle 22-vuotias, hänellä tulee olla aikuisen tuki pestiinsä. Tukena voi toimia vastaava akela tai oma luotsi. Tukea pestiinsä akela saa toisilta akeloilta, lippukunnan ikäkausivastaavalta ja lippukunnanjohtajalta. 

Tarkemmin pestistäsi

Vinkit

Kouluttaudu

Akela-kurssilta saat peruspaketin pestiisi ja Partiojohtaja-peruskurssilta hyvät eväät ylipäätään partiotoimintaan. Molempia kursseja järjestetään vuoden aikana viikonloppuisin kuin iltakursseina. Mikäli olet innostunut partioon ja akelaksi aikuisena kannattaa ensimmäiseksi tarttua Tervetuloa partioon -koulutukseen (3 h). Tarkista seuraavat koulutukset piirin kalenterista ja ilmoittaudu.

Mikäli kaipaisit lisää väriä tai varmuutta ohjelmaan lauman kokouksiin kuin retkillekin kannattaa rohkeasti lähteä piirin leikkikursseille ja erätaitokursseille. Pidä silmällä myös piirin lyhyempien koulutusten tarjontaa, sillä yhden illan tai muutaman tunnin päiväkoulutuksia on vuoden aikana tarjolla niin haastavien lasten kanssa toimiseen kuin ryhmän hallintaan retkillä.

Sampo

Sampo on seikkailijajoukkueen vähintään vaeltajaikäinen, pestiinsä koulutettu johtaja. Seikkailijat ovat 10 – 12 -vuotiaita partiolaisia, jotka kokoontuvat joukkueissa. Joukkueet jakaantuvat tarvittaessa pienempiin vartioihin. Olisi suositeltavaa, että jokaisella joukkueella on vähintään 2 johtajaa. 

Tarkemmin pestistäsi

Vinkkejä

Kouluttaudu

Sampokurssilla opit seikkailijaikäkausiohjelman perusteet ja saat valmiudet suunnitella ja toteuttaa turvallista viikoittaista toimintaa sekä retkiä partio-ohjelman mukaisesti.

Mikäli omista partiovuosista on aikaa ja ryhmän vieminen retkelle ahdistaa, kannattaa käydä opettelemassa tai kertaamassa perus retkeilytaitoja Erätaito 0 -kurssilla.

Uusille aikuisille on suunnattu myös Tervetuloa partioon -koulutus. Koulutus sisältää Suomen Partiolaisten koulutusmoduulit Tätä on partio ja Turvallisesti partiossa.

Piirin leikkitoimikunta järjestää leikkikursseja, joista saa ideoita ja vinkkejä leikkien vetämiseen ryhmälle.

Omien luotsattavien tunteminen ja ryhmäytyminen ovat ensimmäisiä luotsin tehtäviä. Partio-ohjelman tuntemus ja partiokasvatuksen ymmärrys ovat oleellisessa osassa luotsina toimimista. Loppujen lopuksi luotsi vastaa siitä, että ryhmässä toteutetaan partio-ohjelmaa ja nuori saa ohjausta partiotaipaleellaan. 

Tarkemmin pestistäsi

  • Luotsi vastaa vartion toiminnasta kokonaisuudessaan (tietää missä mennään). 
  • Luotsi luo raamit tavoitteelliselle partio-ohjelman mukaiselle toiminnalle.  
  • Luotsi on aktiivinen toimija pestissään (innostaa, kannustaa, markkinoi, on turvallinen aikuinen ja esimerkki, tietää mitä ikäkauden tapahtumia on tarjolla, pysyy ajan tasalla, kouluttautuu). 
  • Luotsi luo mahdollisuuden toimivalle vuorovaikutukselle (mm. ottaa esille vaikeitakin asioita ja muistaa antaa myös positiivista palautetta). 
  • Luotsi on sitoutunut pestiinsä, häneen voi luottaa. 
  • Luotsi tietää oman ikäkautensa nuorten kehityksen ja käyttäytymisen. 
  • Luotsi tuntee ryhmän kehitysvaiheet ja on kiinnostunut oman vartionsa ryhmädynamiikasta. 
  • Luotsi on oikeutettu tukeen. Luotsi saa tukea omasta lpk:sta mm. ikäkausivastaavalta ja lpkj:lta, oman alueen muilta vastaavassa pestissä toimivilta sekä piirin eri ikäkausijaostoilta. 

Luotsin pestikortit

Luotsivuoden 2018 kunniaksi SP julkaisi luotseille omat pestikortit. Pestikorteista löytyy jokaisen ikäkauden luotsin perustehtävät, jotka nousevat partio-ohjelman erikoispiirteistä. Tarpojaluotsilla puhutaan tarpojien johtamisharjoituksista, samoajaluotsilla ROKista ja vaeltajaluotsilla projektinhallinnasta. 

Tututstu Uudenmaan Partiopiirin luotsin pestikuvaukseen.

Vinkkejä

SP:n Luotsin oppaasta löytyy paljon tietoa pestistä sekä vinkkejä ja ideoita pestissä toimimiseen. 

Samoajaluotsi, katso myös ryhmänohjaajakoulutuksen tukimateriaali (SP) ja lue lisää ryhmänohjaajakoulutuksesta

Täältä löydät tukea keskusteluun samoajien ja vaeltajien taidoista ja osaamisesta.

Kouluttaudu

Kouluttautumalla pidät huolen, että saat mahdollisimman paljon irti partio-ohjelmasta. Lisäksi koulutuksissa saat vertaistukea, joka auttaa huolehtimaan omasta jaksamisestasi. Koulutuksien ajankohdat löydät piirin tapahtumakalenterista. 

Luotsikoulutus järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Päivän mittaisessa koulutuksessa saat ohjeita tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaluotsina toimimiseen. Koulutus soveltuu myös luotsauksesta kiinnostuneille.

Kun lippukunnassanne tai alueella on ROK-kurssi ajankohtainen kannattaa suunnata ROK-kouluttajan koulutukseen.

Luotsipäivä järjestetään kerran vuodessa syksyisin. Päivän aikana on tarjolla asiaa luotseille tärkeistä asioista, sekä vertaistukea pestiin. LuotsiSatelliitti on luotsipäivän muoto, jossa tapahtuma järjestetään usealla paikkakunnalla eri aikaan, jolloin eri Satelliitit ovat yhteydessä toisiinsa verkon kautta.

Luotsivihjarit järjestetään YouTuben kautta, joten voit osallistua niihin kotisohvaltasi reaaliaikaisesti, tai voit katsoa tallenteet jälkikäteen. Kunkin jakson aikana pureudutaan yhteen luotseja askarruttavaan aiheeseen.

Kahdesti vuodessa järjestettävä vaeltajaohjelmailta on tarkoitettu vaeltajille ja vaeltajien luotseille. Illan aikana perehdytään mm. vaelluskartan tekemiseen ja päivittämiseen, sekä tutustutaan eri aktiviteetteihin.

Lippukunnan jäsenrekisterinhoitajan tehtävänä on vastata lippukunnan jäsenrekisterin toiminnan kokonaisuudesta. 

Jäsenrekisterinhoitaja:

  • Pitää jäsenrekisterin ajantasaisena Kuksassa 
  • Seuraa jäsenmaksuja 
  • Uusien jäsenten jäsenhakemusten käsitteleminen yhdessä lpkj:n ja sihteerin kanssa lippukunnan käytäntöjen mukaisesti 
  • Jäsenten huoltajien lisääminen jäsentietoihin 
  • Jäsenten tietojen ylläpitäminen 
  • Jäsenyyksien päättäminen 
  • Ohjeistaa ja tarvittaessa kouluttaa muut lippukunnan jäsenet ja huoltajat päivittämään omat/huollettavansa tiedot Kuksaan 
  • Ohjeistaa ja tarvittaessa kouluttaa lippukunnan johtajapesteissä toimivat päivittämään ryhmänsä ja järjestämiensä tapahtuman tiedot Kuksaan 
  • Tarkistaa aktiivisesti ja jatkuvasti toimintavuoden aikana, että toiminnassa mukana olevat partiolaiset ovat jäseniä ja jäsenmaksu on maksettu 
  • Kouluttaa lippukunnan johtajisto kuksan käyttöön, tarjota käyttötukea käyttäjille
  • Perehdyttää seuraaja 

Tutustu jäsenrekisterinhoitajan pestikuvaukseen.

Kouluttaudu

Kuksa on jäsenrekisterinhoitajan tärkein työkalu ja sen käyttöön pitääkin perehtyä tarkasti. Kuksaan liittyvissä kysymyksissä hyvä apu on Facebookissa oleva Jäsenrekisterinhoitajat -ryhmä. Myös piirin toimistolla autetaan Kuksaan liittyvissä kysymyksissä. Piiri tarjoaa kaksi kertaa vuodessa Kuksa koulutusta. 

Adventtikalenterikampanjan avulla lippukunta kerää helposti varoja toimintaansa. Joulukampanjapäälliköllä onkin iso rooli lippukunnan kampanjan onnistumisessa. 

Joulukampanjapäällikkö vastaa lippukunnan kampanjan suunnittelusta, käytännöistä, kalenterien tilauksista, tilityksistä ja palautuksista piirisi antamien ohjeiden mukaan. Kampanjan puitteissa pääsee suunnittelemaan ja johtamaan myyntiä ja markkinointia sekä vastaamaan projektin johdosta käytännön tasolla. Pestin vaatimista projektinjohdollisista taidoista on todella paljon hyötyä työelämässä ja opinnoissa. Osaamisesi todisteeksi kannattaakin hakea Varainhankinnan osaamismerkkiä

Tälle sivulle on koottu joulukampanjanpäällikölle hyödyllistä tietoa, muista vierailla myös kalenterimyyjille tarkoitetulla www.adventtikalenteri.fi/myyjille -sivulla.

Minkä unelman teidän lippukuntanne voisi toteuttaa adventtikalenterin tuotoilla?

Adventtikalenterien myyminen on avustusten ja jäsenmaksujen ohella meidän partiolaisten tärkein tulonlähde. Myynnin onnistuminen vaikuttaa toimintaamme käytännön arjen tasolla: esimerkiksi retkille voi päästä sen ansiosta edullisemmin ja jäsenmaksut pysyvät maltillisina. Kalenterituotoilla voi tukea leiriosallistumisia, tai vaikka hankkia ehjät teltat vuotavien tilalle!

Myyntitavoite

Asettakaa yhteinen tavoite. Kun olette asettaneet selkeän tavoitteen kalenterimyynnillenne, on siitä viestiminen helppoa. Myös asiakkaat ja vanhemmat, jotka auttavat myynnissä haluavat mielellään tietää, mitä teette keräämillänne rahoilla! Muista kiittää kampanjan päättymisen jälkeen lippukunnan jäseniä ja myynnissä auttaneita huoltajia.

Tilausmäärä

Tilatuista kalentereista saa palauttaa 50 % ilman kustannuksia.

Adventtikalentereiden tilaus

Kuksa-tilausjärjestelmään (kuksa.partio.fi) kirjaudutaan omalla PartioID:llä. Ainoastaan Kuksaan merkityillä joulukampanjapäälliköillä on käyttöoikeudet tilausjärjestelmään. Kalenterit tilataan Kuksan tilausjärjestelmän kautta 1.10. mennessä.  Yhdessä laatikossa on 200 adventtikalenteria ja laatikko painaa n. 10 kg. Kuksan yläpalkissa on kuusen kuva, jota klikkaamalla pääset suoraan kampanjasivuille.

Kalentereiden nouto

Paino kuljettaa kaikki tilatut adventtikalenterit sovittuna aikana Partioasemalle (tieto päivitetään). Lastaamme kalentereita Partioaseman takapihalla suoraan hakijoiden autoihin myöhemmin päivitettävään kellonaikaan asti. Jollet itse pääse paikalle tuolloin hakemaan kalentereita, yritä saada joku muu lippukunnasta, tai esimerkiksi huoltajia paikalle noutamaan kalenterit! Piiritoimisto sijaitsee osoitteessa Partioasema, Töölönkatu 55. Sisäpihalle pääsee autolla adventtikalenterien noutoa varten. Lisätilaukset tehdään myös järjestelmän kautta ja myöhemmin sovittavan päivämäärän jälkeen kaikki tilaukset voi aina noutaa toimiston aukioloaikoina. Tarkista toimiston aukioloajat netistä. Toivottavaa olisi, että kalenterit noudetaan ja jaetaan myyjille ennen koulujen syyslomia.

Kampanjapäälliköiden koulutus

Koulutus järjestetään Teams-palvelun kautta. Liittymislinkki päivitetään tälle sivustolle myöhemmin. Koulutuksessa käymme läpi kampanjaan liittyviä käytännön asioita, sekä parhaita myyntivinkkejä.

Adventtikalenterin verkkokauppa eli nettimyynti

Verkkokauppa löytyy osoitteesta  www.adventtikalenteri.fi. Verkkokaupassa myyntituoton jako on sama kuin perinteisessä myynnissä. Verkkokaupasta ostettujen kalentereiden hintaan lisätään toimituskulut/kalenteri ja nettimyynnin postituksen hoitaa Suomen Partiolaiset. Jotta lippukunta näkyy verkkokaupassa, tulee kampanjapäällikön pesti olla merkittynä lippukunnan jäsenelle, ja kampanjan tuotemyynnin tilitiedot merkittynä lippukunnan perustietoihin. Kampanjan tuotemyynnin tietoja ei tarvitse merkitä vuosittain, vaan niiden lisääminen kerran riittää – tarkastattehan kuitenkin, että tilinumeronne on yhä oikein!

Ostaessaan kalenterin verkkokaupasta asiakas voi kohdentaa tukensa haluamalleen lippukunnalle. Kun markkinoitte verkkokauppaa alueellanne, pitäkää lippukuntanne nimi esillä. Materiaalipankista, partio.fi/materiaalipankki voi tulostaa käyntikortteja, joihin kirjoitetaan lippukunnan nimi. Kortteja voi jakaa esimerkiksi niille asiakkaille, joilla ei ole käteistä rahaa mukana. Mikäli asiakas ei valitse lippukuntaa ostaessaan kalenteria verkkokaupasta, ohjautuvat myyntitulot asiakkaan postinumeron mukaan. Adventtikalenterikampanjan aikana verkkokaupasta ostettujen kalenterien myyntituloja tilittää SP lippukunnille kymmenestä eurosta ylöspäin tilityskustannuksellisista syistä. Alle kymmenen euron jääneet myyntitulot ohjataan kyseisen lippukunnan piirille.

Koko lippukunnan ja kotijoukkojen perehdytys

Kaikilla lippukunnan jäsenillä on kampanjan onnistumisessa keskeinen rooli. Kerro siis kampanjan käytännön asioista lippukunnan johtajistolle jo hyvissä ajoin, jotta he voivat innostaa ryhmäläisensä kaikkien aikojen myyntitulokseen. Kun kaikki tietävät missä mennään, myynti sujuu paremmin!

Tiedottakaa myös kotijoukkoja ajoissa, jotta he voivat tukea lapsiaan myyntityössä. Innokkaimmat vanhemmat ovat kullanarvoinen apu myynnissä ja myyntipaikkojen löytämisessä!

Myyntipaikkojen ilmoitustaulu

www.adventtikalenteri.fi sivulle on listattu lippukuntien kalenterimyyntipaikkoja. Kiinnostuneet ostajat käyttävät myyntipaikkahakua paljon. Saatte lisättyä omat myyntipaikkanne Kuksassa, ohjeet. Myyntipaikkojen lisääminen kannattaa tehdä hyvissä ajoin eli heti, kun myyntiajoista ja -paikoista on sovittu. Muistakaa myös pitää tiedot ajantasaisina koko kampanjan ajan.

Kampanjamateriaali

Älä tee kaikkea itse: hyödynnä ohjeita ja materiaalipankin valmiita materiaaleja. Kampanjamateriaalia postitetaan lippukuntiin syyskuun alussa, muistathan ottaa materiaalin talteen. Kuksassa kampanjamateriaali-välilehdeltä löytyy myös piirin omat materiaalit.

Turvallisuus

Turvallisuuden varmistaminen on adventtikalenterikampanjassa, kuten kaikessa partiotoiminnassa ensiarvoisen tärkeää. Emme vielä tiedä millainen syksyn tilanne on koronaviruksen osalta. Seuraamme tiiviisti koronatilannetta ja viestimme tarvittaessa sen vaikutuksista adventtikalenterimyyntiin.

PäPan kampanjan aikataulu 2023

Päivitetään myöhemmin.

Mitä tahansa kysymyksiä, pulmia tms. onkaan, ole yhteydessä toimistolle: marika.toivonen(at)partio.fi tai 09 8865 1200. Yhdessä teemme tästä kaikkien aikojen joulukampanjan!

Kuva: Markus Kuoppala