Jotta harrastaminen on kaikille turvallista, tutustu alla oleviin ohjeisiin ja ota ne aktiiviseen käyttöön lippukunnassasi. Löydät alta tietoa myös vapaaehtoisen rikostaustaselvityksen tekemisestä, partiovakuutuksesta ja muista vakuutuksista, jotka koskevat lippukuntaa tai lippukunnan toimintaa.
Turvallisuus
Turvallisuusohjeet määrittelevät partiotoimintaan liittyviä toiminnan tapoja ja koskevat jokaista lippukuntaa. Turvallisuusohjeita ei tarvitse muistaa ulkoa, mutta kaikkien johtajien on syytä tutustua niihin.
Turvallisuusohjeiden lisäksi lippukunnan johtajiston tulee tuntea PäPan kriisiviestintäohje, jonka voi ladata tästä linkistä pdf-muodossa.
Tästä linkistä pääset lukemaan lisää siitä, miten toimia kriisin sattuessa.
Turvallisesti yhdessä -ohje on jokaisen partiojohtajan ja partion ryhmänvetäjän ohje, jonka tarkoituksena on vahvistaa lasten ja nuorten kasvuympäristön turvallisuutta partiossa. Turvallisesti yhdessä -ohjeeseen liittyy partion Moodlessa tehtävä verkkokurssi, joka on pakollinen kaikille 18 vuotta täyttäneille partiolaisille, sekä iästä riippumatta kaikille partiossa ryhmänjohtajina toimiville. Moodleen kirjaudutaan PartioID-tunnuksella. Koulutus on voimassa viisi vuotta, minkä jälkeen se on uusittava.
Partiotoiminnassa noudatetaan muiden viranomaissäädösten ohella tarkasti myös päihteitä
koskevaa lainsäädäntöä: Alle 18-vuotiaalle ei saa myydä tai luovuttaa eikä tämä saa pitää
hallussaan tupakkatuotteita tai alkoholijuomia. Huumausaineiden käyttäminen ja hallussapito
on huumausainerikos myös täysi-ikäisillä. Lain noudattaminen partiossa on helppoa: päihteet eivät kuulu partiotoimintaan. Vaikka laki ei kiellä täysi-ikäistä nauttimasta alkoholia tai tupakoimasta, edellytetään partiossa, että aikuiset eivät käytä mitään päihteitä lasten ja nuorten kanssa toimiessaan.
Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka tuntee turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen ja osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa.
Mukavasti yhdessä –ohjeistus tarjoaa vinkkejä ja keinoja kiusaamisen tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen.
Vapaaehtoisen rikostaustaselvitys
Partiossa uusille aikuisille, jotka aloittavat ryhmänjohtajan vapaaehtoistehtävässä yksin, tehdään rikostaustan selvitys. Toimintamallia on päivitetty lokakuussa 2024, ja vastedes lippukunnat hakevat rikostaustaselvitykset itse. Uusi toimintamalli parantaa tietosuojaa ja lisää prosessin sujuvuutta. Lippukunnan oma partiotyöntekijä auttaa rikostaustaselvitysten kanssa tarvittaessa.
Toimintaohje lippukunnille
Pyydä rikostaustaselvitys, kun KAIKKI seuraavat kohdat täyttyvät:
- Lippukunta on hyväksynyt hallituksen päätöksellä Suomen Partiolaisten tekemä Turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen osaksi omaa toiminnan ohjeistustaan.
- Lippukunnassa aloittanut uusi aikuinen ryhtyy ryhmän ainoaksi täysi-ikäiseksi johtajaksi tai toimii tehtävässä pääsääntöisesti yksin (pois lukien samoajaohjelmaan kuuluva ryhmän johtaminen).
- Ryhmän vetäminen on säännöllistä ja ryhmässä on alle 18-vuotiaita.
- Pesti kestää vähintään yhden toimintavuoden.
Halutessaan lippukunta voi selvittää rikostaustan kaikilta aikuisilta, jotka alkavat johtaa ryhmää yksin, riippumatta siitä, ovatko he jo aiemmin lippukunnan toiminnassa mukana olleita.
Vapaaehtoisella voi olla myös itse haettu rikosrekisteriote. Jos ote on alle kuusi kuukautta vanhaa, sitä voidaan käyttää rikostaustaselvityksessä. Jos henkilö ei suostu rikostaustan selvittämiseen, häntä ei tule pestata yksin ryhmänjohtamistehtäviin.
Rikosrekisteriotteen käsittelijä on salassapitovelvollinen rikosrekisteriotteelle merkityistä
tiedoista. Salassapitovelvollisuus jatkuu myös sen jälkeen, kun otteen käsittelijän ei ole siinä tehtävässä, jossa hän on tiedon saanut. Salassapitovelvollisuuteen on syytä suhtautua vakavasti, sillä sen
rikkomisesta voidaan rangaista rikoslain mukaan salassapitorikoksena tai – rikkomuksena (rikoslaki 39/1889 38 luku 1 ja 2 §).
Miten rikostaustaselvitys tilataan?
- Lippukunta toteaa, että pestiin ryhtyvälle tai pestissä olevalle
henkilölle pitää tehdä rikostaustaselvitys. - Lippukunnan yhdistysrekisteriin merkitty edustaja (lippukunnan
nimenkirjoittaja), tilaa tarvittavat rikosrekisteriotteet Oikeusrekisterikeskuksen (ORK)
sähköisestä asioinnista. Tilauksen voi myös tehdä sähköpostitse tai
postitse. Ennen tilausta huolehditaan vapaaehtoisilta ORK:n suostumuslomakkeet tilauksen
liitteeksi. Onko vapaaehtoistoiminnan järjestäjällä ohje tai suunnitelma alaikäisten henkilökohtaista koskemattomuutta turvaaviksi toimiksi? -kohtaan merkitään ”Partio Turvallisesti yhdessä -ohje. Hyväksytty 30.11.2019 Suomen Partiolaisten toimesta”. Ohjeistusta ei tarvitse erikseen toimittaa Oikeusrekisterikeskukselle. - Oikeusrekisterikeskus käsittelee tilauksen ja lähettää rikostaustaotteet
lippukunnan turva-aikuiselle tai muulle nimetylle henkilölle. Otteita ei
koskaan tilata lippukunnan yleiseen osoitteeseen! - Turva-aikuinen tai (lippukunnanjohtaja, jos turva-aikuista ei ole)
merkitsee partiorekisteri Kuksaan henkilön tietoihin vain otteen
käsittelijän ja päivämäärän, ei siis mitään tietoja otteen sisällöstä. Kun
ote on tarkastettu, se luovutetaan viipymättä vapaaehtoiselle, jota
se koskee. Rikosrekisteriotetta ei saa jäljentää. Vapaaehtoisen
henkilötietoihin ei saa koskaan tehdä merkintää siitä, onko otteelle
merkitty rikostietoja vai ei. - Turva-aikuinen, tarvittaessa yhdessä lippukunnanjohtajan kanssa,
arvioi ja tekee lopullisen päätöksen siitä, sopiiko henkilö
tehtävään/pestiin. Partiossa suosittelemme välttämään pestausta, jos
rikosrekisteriotteessa on merkintöjä rikoksista.
Lisätietoja saat Vapaaehtoisen rikostaustan selvittäminen -ohjeesta (pdf) tai ottamalla yhteyttä piirin toimistoon.
Vakuutukset
Partiovakuutus
Jäsenmaksunsa maksaneilla partiolaisilla on toiminnan vastuu-, tapaturma- , matkustaja-, matkatavara- ja matkavastuuvakuutus LähiTapiolassa. Vahingon sattuessa korvausta haetaan ensisijaisesti vakuutetun omasta, mahdollisesta henkilökohtaisesta vakuutuksesta. Lue partiovakuutuksesta tarkemmin täältä.
Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n lippukuntien irtaimistovakuutus
Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry on ottanut LähiTapiolasta lippukunnan arkea turvaavan Irtaimistovakuutuksen. Vakuutuksen piirissä on Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n jäsenlippukuntien irtaimisto, joka on varastoitu koloille Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa. Irtaimistoa per partiokolo on vakuutettu 10 000 euron arvosta. Vakuutus kattaa palo-, vuoto- ja omaisuusrikosvahingot 1 000 euron omavastuulla.
Ehtona vakuutuksen voimassaololle on, että lippukunnan kokoontumispaikka on rekisteröity Kuksaan eli Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n jäsenrekisteriohjelmaan. Kokoontumispaikan voi rekisteröidä lippukunnan jäsenrekisterinhoitaja.
Huomaathan, että piiri ei ole vakuuttanut lippukuntien kämppiä, veneitä tai näillä varastoitua irtaimistoa. Vakuutus koskee vain kokoustiloissa varastoitua kalustoa.
Vakuutus on voimassa 1.1.2014 alkaen. Vahingon sattuessa ole yhteydessä talouspäällikköön.
Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Mimmu Mannermaa, mimmu.mannermaa@partio.fi / 040 132 7088.
Lippukunnan muut mahdolliset vakuutukset
Partiovakuutus tai Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ry:n tarjoama irtaimistovakuutus ei kata kaikkia lippukuntien tai lippukuntaryhmittymien vakuutustarpeita.
Lippukunnan tulee itse vakuuttaa:
- leirialue
- lippukunnan omistama vene tai kämppä
- lippukunnan kalusto leiri– ja retkikäytössä.
Jos lippukunnalla on arvokasta leiri- ja retkikalustoa, sille kannattaa hankkia vaihtuvapaikkainen irtaimistovakuutus. Vakuutuksia kaikkiin edellä mainittuihin tarpeisiin voit tiedustella kaikista vakuutusyhtiöistä.
Talkoovakuutus on vapaaehtoinen tapaturmavakuutus, joka on voimassa Suomessa tehtävässä palkattomassa talkootyössä. Talkoovakuutuksen vakuutusmaksuun vaikuttavat korvaussummien suuruus, vakuutettavien henkilöiden lukumäärä ja vakuutusajan pituus. Talkoovakuutusta voit tiedustella kaikista vakuutusyhtiöistä.
Ei-vielä-partiolaisten (EVP) osallistuminen piirin ja lippukunnan toimintaan
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on ottanut LähiTapiolasta toissijaisen tapaturmavakuutuksen alle 70-vuotiaille ei-vielä-partiolaisille, jotka osallistuvat partiotoimintaan tutustujina. Partioon voi tutustua käymällä viikoittaisessa toiminnassa (viikkokokous) kolme kertaa tutustumassa. Mikäli tutustuminen alkaa retkeltä tai tapahtumasta tai näiden kolmen kokouskerran väliin osuu lippukunnan retki tai tapahtuma, voi EVP:nä osallistua yhdelle retkelle tai tapahtumaan.
Vakuutus on voimassa kuten partiovakuutus: partiolaisten järjestämässä tapahtumassa sekä tapahtumaan välittömästi liittyvillä meno- ja paluumatkoilla.
Vakuutus kattaa samoilla korvaussummilla kuin partiovakuutus hoitokulut tapaturmasta, sekä mahdolliset pysyvän haitan korvaukset.
Vakuutus kattaa myös aluejärjestöjen tai lippukuntien tapahtumiin osallistumisen. Vakuutus on voimassa 1.11.2014 alkaen.
Kuva: Alex Inkiläinen