Lippukunnan kesäleiri on todella tärkeä osa partio-ohjelmaa kaikille ikäkausille. Se on paikka, jossa partiomenetelmää pääsee toteuttamaan monipuolisesti: vuoden aikana viikkokokouksissa opitut taidot pääsevät leirillä käyttöön, leirin aikana voi opetella monia uusia taitoja, tutustua uusiin ihmisiin, olla luonnossa, opetella yhdessä olemista sekä saada uusia elämyksiä ja ylittää itsensä. Unohtamatta kesäistä viikkoa yhdessä parhaiden partiokavereiden kanssa!
Parhaimmillaan kesäleiri hitsaakin lippukunnan jäseniä entisestään yhteen ja parantaa yhteishenkeä. Onnistunut lippukuntaleiri vaatii kuitenkin rutkasti etukäteissuunnittelua, mutta onneksi kaikkea ei tarvitse keksiä alusta, vaan vinkkejä ja ohjeita on olemassa vihko kaupalla.
Ensiksi tärkein: Muista tehdä ilmoitus leiristä (vaelluksesta, purjehduksesta yms.) piirin toimistolle!
- Retkistä ja leireistä Suomen Partiolaisten sivuilla
- Helppo tulla -tunnus apuna tapahtumien järjestämisessä
- Saavutettavan toiminnan järjestäminen
- Kestävän tapahtuman ohje
Lippukuntaleirin tekijöiden oppaat
Materiaalia lippukuntaleirien valmisteluun löytyy lippukuntaleirivihkoista (päivitetty 2018).
- Lippukuntaleirin ENSIAPU -vihko
- Lippukuntaleiri MUONITUS -vihko
- Lippukuntaleiri OHJELMA -vihko
- Lippukuntaleiri HAIKKI -vihko
- Lippukuntaleiri RAKSA -vihko
- Lippukuntaleiri TURVA -vihko
- Lippukuntaleiri VIERAILUPÄIVÄ -vihko
Maanomistajan luvat tapahtumalle
Jokaisen oikeudet eivät koske tapahtumia ja niitä varten tarvitseekin kusuä erikseen lupa maanomistajalta. Kaupunkialueella ( esim. puistot, rannat, kadut) maanomistajana on tyypillisesti kaupunki tai kunta. Muuten maanomistajana voivat olla metsähallitus, yksityiset henkilöt, yritykset ja säätiöt.
Mikäli tapahtumaa varten on varattu partiokämppä, leirikeskus tai leirialue, ei erillistä lupaa tapahtuman järjestämiselle tarvitse pyytää. Huomaathan kuitenkin, että naapureiden rajoja ja yleisiä vuokraehtoja (esim. metelöinti) tulee kunnioittaa. Erillisistä luvista lähialueilla kannattaa kysyä ensin leiripaikan vuokraavalta taholta.
Ennen maankäyttölupien hakemista kannattaa selvittää:
- Missä tapahtuma tarkalleen ottaen järjestetään (käytä karttaa apuna)
- Tuleeko paikalle esimerkiksi telttakatoksia tai bajamajoja
- Kuinka paljon ja minkä ikäsiä osallistujia odotatte paikalle
- Mitä tapahtumassa tehdään (partioleiri, PT-kisat, markkinointitapahtuma jne.)
Lupien hakeminen kannattaa aloittaa ajoissa, hakuprosesseissa ja oikeiden ihmisten tavoittamisessa saattaa kulua aina aikaa. Kaupunkien ja kuntien maankäyttöluvista löydät ohjeet heidän nettisivuiltaan. Kiinteistöjen ja maanomistajien tietoja sekä yksittäisten maanomistajien tietoja voi hakea Maanmittauslaitoksen kautta.
Lippukunta voi halutessaan tukea leirille lähtijöitä taloudellisesti erilaisin tavoin:
- Laskekaa leirin osallistumismaksu mahdollisimman edulliseksi. Lippukunta voi hakea kaupungilta erillistä taloudellista tukea leirin järjestelyihin, jolloin osallistumismaksut voidaan pitää maltillisina. HUOM! Yleensä yhdistykselle myönnettyjä avustuksia ei saa jakaa eteenpäin, eli myönnetyt rahat on käytettävä tapahtuman järjestelyihin, ei esimerkiksi stipendeihin
- Järjestäkää leirille kuljetukset ja pidemmällä matkalla lippukunta voi huolehtia eväistä tai ruokailusta. Jos yhteiskuljetuksen sijaan kimppakyydit ovat fiksumpi vaihtoehto, lippukunta voi tarjota kilometrikorvauksia kyyditseville tahoille.
- Lippukunta voi hankkia leiriä varten lainattavia retkivälineitä, tarvikkeita tai materiaalia. Lainavarusteita ei tarvitse ostaa, vaan lainakamoja voi löytyä myös lippukunnan muilta jäseniltä. Lippukunnan tehtävä on vain organisoida lainaaminen. Hyödyntäkää myös valmiita varustelainaamoja!
Lippukunta voi myös antaa suoraa taloudellista tukea lähtijöille. Tämän voi toteuttaa kahdella eri tavalla:
- Lippukunta maksaa jokaiselle lähtijälle samansuuruisen tukisumman (erityisesti tilanteissa, jossa lippukunta osallistuu esim. piiri- tai alueleirille ja leirimaksun kerää joku kolmas osapuoli)
- Lippukunta perustaa oman stipendikassan, josta voi hakea tukea leirimaksuun, erikseen määriteltyjen kriteerien perusteella
Lippukunta voi halutessaan toteuttaa sekä samansuuruisen tukisumman jakamisen kaikille, että stipendien jakamisen.
- Jaettavista tuista on lippukunnan hallituksen tehtävä erillinen päätös. Päätöksessä ei tarvitse eritellä maksun saajia vaan riittää, että päätöksessä todetaan stipendeihin käytettävissä oleva maksimisumma ja/tai maksimistipendin summa per osallistuja sekä hyvin ylätasolla jakoperusteet ja tieto siitä kuka stipendipäätöksen tekee. Vastaavasti kaikille lähtijöille maksettavista samansuuruisista tukisummista on päätettävä tuettava summa per lähtijä tai kokonaistukisumma, joka päätetään jakaa lähtijöiden kesken.
- Mikäli lippukunta maksaa samansuuruisen tukisumman jokaiselle, voidaan tämä tehdä kulukorvausmenettelyllä, eli jokainen lähtijä hakee sovittua tukisummaa lippukunnalta kulukorvauslomakkeella. Näin asia on selkeä myös kirjanpidon kannalta ja samalla lippukunta saa tietoonsa tilinumeron, johon raha siirretään. Tässä kohtaa liitteeksi kannattaa myös vaatia maksutosite siitä, että leirimaksu on maksettu. Jos kyseessä on lippukunnan oma leiri, kaikille osallistujille kohdennettu tukisumma voidaan huomioida leirimaksussa, eikä osallistujan tarvitse hakea tukea erikseen.
- Mikäli lippukunta jakaa harkinnanvaraisia stipendejä, kannattaa tilinumero kysyä jo stipendinhakulomakkeella. Stipendit voidaan kirjanpidon ja hyvän hallinnon kannalta maksaa, kun asiasta on yhdistyksen hallituksen päätös ja stipendit käsittelevä taho koostaa päätöksen maksettavista stipendeistä. Jotta maksu menee verottajan ja toimeentulotuen näkökulmasta oikein, tulee maksusta ilmetä mistä on kyse. Tämä hoituu esimerkiksi kirjoittamalla maksun viestikenttään: Samansuuruisen tukisumman tapauksessa: “Avustus partioleirin osallistumismaksuun Pekka Partiolaiselle, Esimerkkilippukunta ry” / Hakemuksesta myönnetyn stipendin tapauksessa: “Hakemuksesta myönnetty stipendi partioleirin osallistumismaksuun Pekka Partiolaiselle, Esimerkkilippukunta ry.”
- Leirille osallistumiseen kohdistettu stipendi tai tasatukisumma ei ole veronalaista tukea. Erillisen hakemuksen perusteella, sosiaalisin tai taloudellisin perustein myönnetty stipendi ei vaikuta opintotukeen tai toimeentulotukeen. Jokaiselle lippukunnan leiriosallistujalle jaettu tasatukisumma ei vaikuta perheen saamaan toimentulotukeen, mikäli tukisumma on osoitettu alle 18-vuotiaalle osallistujalle. Mikäli tukisumma on osoitettu 18 vuotta täyttäneelle osallistujalle, se ei vaikuta toimeentulotukeen, mikäli summa on vähäiseksi katsottava (yksin asuvalta korkeintaan 50 € ja perheeltä 100 €).
- Maksettaessa tukisummia tulee huomioida, että verottajan päätösten mukaisesti tuki ei voi koskaan olla vastikkeellista ja riippua esimerkiksi varainkeruuseen osallistumisesta. Ilman hakemusta maksettavien tukisummien tulee olla aina tasasummia kaikille lähtijöille. Hakemuksesta erityisin perustein myönnettäviä stipendejä voidaan luonnollisesti maksaa vain niille, joille stipendi myönnetään.
Tapahtuman johtaja vastaaaina turvallisen tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta. Viranomaismääräykset asettavat tietyt reunaehdot ja partion turvallisuusohjeissa on määritelty turvallisen partiotoiminnan minimivaatimukset. Lähtökohtaisesti partiotapahtumissa tarvitaan aina turvallisuussuunnitelma ja toisinaan ilmoitustapahtumasta viranomaisille.
- Suomen Partiolaisten turvallisuusohjeet löydät partio.fi/turvallisuusohjeet. Sivuilta löydät myös turvallisuusohjeet toimintaan vesillä sekä turvallisuussuunnitelmapohjat
- Partiotapahtuma ei ole yleisötapahtuma, jos se on tarkoitettu vain partiolaisille, mutta isoista tapahtumista, avotulen käytöstä tai muuten poikkeuksellisesta tapahtumista on hyvä ilmoittaa paikallisille viranomaisille. Lue lisää yleisötapahtuman järjestämisestä: www.suomi.fi/yleisotilaisuuden-jarjestajan-muistilista
- Yleisötapahtumasta laaditaan pelastuslain mukainen pelastussuunnitelma, joka toimitetaan viimeistään 14 vuorokautta ennen tapahtumaa tapahtumapaikan alueelliselle pelastuslaitokselle. Pelastuslaitoksen mallipohja yleisötapahtuman pelastusuunnitelmaa varten löydät täältä.
- Tarvittaessa voit tutustua myös poliisin ohjeisiin yleisötilaisuudesta.
Turvallisesti yhdessä myös leiriolosuhteissa
- Partion turvallisesti yhdessä -ohjeet löydät partio.fi/turvallisesti-yhdessä. Ohjeista löydät mm. Turvallisesti yhdessä partiotapahtumissa -check list, joka kannattaa käydä läpi turvallisempaa leiriympäristöä suunniteltaessa
- Ennen leiriä on hyvä hetki tarkistaa, onhan johtajien Turvallisesti yhdessä -koulutukset voimassa. Koulutus on pakollinen kaikille partiossa ryhmänjohtajina toimiville sekä yli 18 vuotta täyttäneille partiolaisille. Verkkokurssi suoritetaan partion Moodlessa. Lisätietoa ja linkki moodleen löytyy: partio.fi/turvallisesti-yhdessä
- Häirinnän tunnistaminen ja siihen puuttuminen partiossa
- Mielen hyvinvointi partiossa
- Lippukuntien omat kämpät
- Partiopiirien leirikeskukset, kämpät ja leirialueet
- Kuntien ja kaupunkien leirikeskukset ja leirialueet
- Seurakunnan leirikeskukset ja leirialueet
- Retkikohteet Uudeltamaalta ja vähän kauempaa
- Partiokämpät.fi
- Piiri lainaa lippukunnille erilaisia välineitä retkille, leireille ja tapahtumiin
- Piirin erätaitotoimikunta lainaa lippukunnille erilaisia retkeilyvälineitä. Lainaaminen tapahtuu lainauslomakkeen kautta.
- Espoolaisten leirivälinelainaamo (tarkoitettu ensisijaisesti vain Espoolaisille järjestöille)
- Varusteita voi lainata myös kaupungilta, seurakunnalta tai naapurilippukunnalta
- Partio-ohjelma: Retket ja leirit
- Ilmastoseikkailu
- Vinkkejä retkellä tehtävistä aktiviteeteistä
- Vinkkejä ulkokokouksiin
- Metsäosaajan osaamismerkki
Ohjelmaideoita vanhoista tapahtumista
Perinteisen partio-ohjelman lisäksi leirillä voi hyödyntää erilaisia valmiita materiaalipaketteja ja aktiviteetteja.
- Jamboreen Join in -paketti 2023
- Sanoista tekoihin! -ohjelmapainotus 2022-2023
- Hämeen Partiotpiirin #ulkolona -merkin aktiviteetit
- Suomen Partiolaisten ja UMP:n Ilmastoreppu, sivuilta löytyy valmiita ohjelmavinkkejä samoajille ja vaeltajille (ilmastoretken järjestäminen)
- Väiski 2020-2021 Reissun materiaalit (24 tehtäväideaa)

Sivun kuvat: leiri korkeuksista: Iiro Kaisla, artikkelikuva: Susanna Oksanen.