Ansiomerkit ovat eräs partiolaisten tapa kiittää ja kannustaa ansioituneita partiolaisia ja partiotoimintaa tukevia henkilöitä tai vaikka taustayhteisöjä. Hieman matalamman kynnyksen kiitos on esimerkiksi PäPan oman Kiitos-pinssi.
Tältä sivulta löydät Pääkaupunkiseudun Partiolaisten merkkikohtaiset myöntöperusteet ja niiden ehdottamiseen liittyvät ohjeet. Suomen Partiolaisten ansiomerkkeihin liittyvät ohjeet löydät osoitteesta partio.fi/ansiomerkit.
Ansiomerkin ehdottaminen
Ansiomerkkiprosessi kestää tyypillisesti noin kaksi kuukautta. Ansiomerkkiehdotuksen kirjoittaminen kannattaa siis aloittaa ajoissa, varsinkin jos tarvitset tietoja ehdotukseen pitkältä ajalta tai eri tahoilta. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ja Suomen Partiolaisten ansiomerkit ehdotetaan sähköisesti jäsenrekisteri Kuksan kautta. Ohjeet ehdotuksen syöttämiseen Kuksassa.
Ehdotukset tulee jättää käsiteltäväksi Kuksassa seuraavan aikataulun mukaisesti:
- Viimeistään 15. tammikuuta merkit Yrjönpäiväksi ja keväällä luovutettavaksi
- Viimeistään 15. huhtikuuta merkit kesällä ja syksyllä luovutettavaksi
- Viimeistään 15. syyskuuta merkit itsenäisyyspäiväksi tai loppuvuonna luovutettavaksi
- Viimeistään 15. marraskuuta merkit alkukevääksi, Mannerheim-solkien ainoa käsittelykierros!
Aluejärjestöt Partiokannus ja Espoon Partiotuki myöntävät omia ansiomitaleitaan ja -merkkejään. Tutustu aluejärjestöjen ansiomerkkiohjeisiin ja aikatauluihin. Käytä näihin järjestöjen omia lomakkeita:
Muistathan, että ansiomerkin ehdottamista koskevat asiat on hyvä käsitellä joka vaiheessa luottamuksellisesti, erityisesti, kun käsitellään henkilötietoja.
Tutustu ansiomerkkeihin
Ansiomerkkien osalta partiolaisten palkitsemiseen on käytettävissä lippukuntien omia ansiomerkkejä, aluejärjestöjen ansiomerkkejä, Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmä ja Suomen Partiolaisten ansiomerkkijärjestelmä. Piirin ansiomerkit on jaettu ikäkausitoiminnasta myönnettäviin merkkeihin ja partiojohtajatasoisia (=mitä tahansa täysi-ikäisenä tehtyjä) tehtäviä edellyttäviin ansioristijärjestelmän merkkeihin. Näiden lisäksi SP:n ansiomerkkijärjestelmässä on aatemerkkejä, jotka myönnetään partioaatteen sisäistämisestä, ja ansiosolkia tiettyjen johtajapestien ansioista sekä ansiokkaasta vaeltajatoiminnasta. On myös olemassa tapoja kiittää partion tukijoita.
Jos mielessäsi on joku, joka ansaitsee kiitoksen, mutta olet epävarma, miten edetä, ota ihmeessä yhteyttä ansiomerkkitoimikuntaan! Autamme sopivan merkin valinnassa ja opastamme ehdotuksen kirjoittamisessa (itse ehdotusta emme kuitenkaan puolestasi kirjoita).
Jos ehdotat merkkiä ensimmäistä kertaa, tutustu Suomen Partiolaisten ohjeisiin ehdotuksen kirjoittamisesta
Usein kysyttyä ansiomerkeistä
Merkkiä voi ehdottaa ansioituneelle partiolaiselle, jolla on jäsenmaksu maksettuna ja edellisen merkin luovuttamisesta on kulunut riittävästi aikaa. Ansioituneella partiolaisella pitää olla piirin merkeissä jäsenmaksu maksettuna edelliseltä tai kuluvalta vuodelta, ja SP:n merkkejä ehdottaessa maksettuna kuluvalta vuodelta. Osaa merkeistä voi myös ehdottaa partion tukijoille, joilta ei odoteta jäsenmaksun maksamista.
Kuka tahansa, joka tuntee ehdokkaan tarpeeksi hyvin ansioiden kuvaamiseksi kattavasti, ja jolla on pääsy Kuksaan. Ehdotus tarvitsee lisäksi vahvistajan. Lippukunnalle voi myös nimetä ansiomerkkivastaavan ja käyttää tähän Kuksassa olevaa valmista pestiä, joka mahdollistaa potentiaalisten ehdokkaiden partioCV:n näkemisen.
Käsittelykierroksia on neljä per vuosi. Jokaisen kierroksen jälkeen ehdotukset käsitellään ensin PäPan ansiomerkkitoimikunnassa, ja jos merkki on SP:n järjestelmästä, myös SP:n ansiomerkkiryhmässä. Ansiomerkkiehdotusten käsittely on aina luottamuksellista. Ansiomerkkitoimikunta käsittelee ehdotukset, tarvittaessa pyytää lisätietoja ehdotukseen tai merkin vaihtoa, sekä myöntää tai hylkää piirin ansiomerkit. Tarvittaessa ansiomerkkitoimikunta voi myös olla ehdottajiin yhteydessä täydennyksiä tai lisätietoja varten. Suomen Partiolaisten ansiomerkkien osalta päätöksen tekee SP:n ansiomerkkiryhmä piirin käsittelyn jälkeen. Tieto SP:n merkeistä toimitetaan ehdottajalle, kun koko käsittely on valmis. Tähän kuluu yleensä vähintään kaksi kuukautta. Poikkeuksellisen perustellusta syystä piirin merkkejä voidaan käsitellä myös nopeutetulla aikataululla.
Vastaa kaikkiin Kuksa-lomakkeella oleviin kysymyksiin. Voit aloittaa ehdotuksen tekemisen vaikka heti, jotta näet kysymykset. Ehdotuksen voi jättää kesken tilaan ja jatkaa kirjoittamista myöhemmin. Vastaukset kysymyksiin kannattaa kirjoittaa ensin muualle, josta kopioi ne Kuksa-lomakkeelle yhdellä kertaa.
Kuvaa ehdotuksessa mitä ehdokas on tehnyt ja miten toiminut partiossa: mitä on saanut aikaan omalla toiminnallaan? Pelkkä “osallistui lippukunnan retkelle” ei ole osoitus menestyksekkäästä toiminnasta, sen sijaan “kehitti lippukunnan johtajiston kokouskäytäntöjä” on.
Useiden merkkien myöntöperusteissa on mainittu tietty määrä pestivuosia partiossa tai partiojohtajana – listaa pestit siis mahdollisimman tarkasti! Jos ehdokas on ollut aktiivinen lippukunnan lisäksi vaikkapa aluejärjestössä tai piirissä, kannattaa ehdotukseen pyytää myös heiltä tietoja. Selkeintä on listata pestit pestinimikkeen kera kuukauden tarkkuudella muodossa: 11/2021–11/2023 pestin nimi. Jos pestejä on paljon ja useassa eri partion organisaatiossa, voi apuna käyttää myös Partion ansioluettelopohjaa.
Aatemerkkiä ehdotettaessa on välttämätöntä perustella esimerkein, miten partiolainen toteuttaa elämässään partioaatetta sekä miten partioihanteet näkyvät hänen käytännön partiotoiminnassaan ja elämässään. Tähän ei riitä toteamus ”Partiolainen N.N. toteuttaa elämässään partioihanteita” – pitää kuvailla miten ja konkreettisilla esimerkeillä. Lue tarkemmat merkkien myöntöperusteet ja vinkit aatemerkkien ehdottamiseen.
Jos pestejä on paljon ja useassa eri partion organisaatiossa, voi apuna käyttää myös Partion ansioluettelopohjaa (Excel-tiedosto).
Myöntöperusteissa puhutaan toimintavuosista, jolla tarkoitetaan vuoden mittaista jaksoa, jolloin henkilö on toiminnassa mukana. Samaa toimintavuotta ei lasketa useammaksi, vaikka toimisi useassa tehtävässä samanaikaisesti.
Useiden merkkien myöntöperusteissa on esimerkiksi tietty määrä vuosia partiossa tai partiojohtajana – listaa pestit siis mahdollisimman tarkasti! Jos ehdokas on ollut aktiivinen lippukunnan lisäksi vaikkapa aluejärjestössä tai piirissä, kannattaa ehdotukseen pyytää heiltä myös tietoja. Pestit on selkeintä listata lomakkeelle pestinimikkeen kanssa muodossa 11/2021–11/2023, vaikka ne olisivat myös näkyvissä partio-CV:ssä.
Piirin ja SP:n ansiomitalien myöntöväli on vähintään kolme vuotta.
Vuoden sisällä ei tule myöntää tai luovuttaa samalle henkilölle useampaa ansiomerkkiä, vaikka ne olisivat eri partioyhteisöjen merkkejä ja eri ansioista (ns. maltillisuussääntö).
Mannerheim-solkien myöntäminen poikkeaa tästä säännöstä, sillä ne myönnetään partioaatteellisista ansioista ja ne ovat tarkoitettu myönnettäväksi tietyn ikäiselle partiolaiselle.
Ansiomitalit ja -ristit kiinnitetään partiopaitaan vasemman taskun yläpuolelle, taskun keskilinjalle, siten, että merkin metallisen osan yläreuna jää rintariman alareunan tasalle. Ansiomerkkejä käytetään juhlissa, virallisissa kokouksissa (esim. lippukunnan vuosikokous ja piirin kokous), edustettaessa partiolaisia, sekä aina kun tilaisuuden järjestäjä on sen erikseen kutsussa maininnut. Muulloin merkeistä kannetaan vain niiden nauhalaattoja taskun yläreunan yläpuolella.
Saman ansiomerkkijärjestelmän merkeistä kannetaan vain korkeinta merkkiä. Jos kantajalla on useampi nauhassa kannettava ansiomerkki, ne kiinnitetään samaan kiinnikkeeseen yhteen riviin merkin organisaation arvojärjestyksessä. Ylemmän organisaation merkki on lähimpänä vartalon keskiviivaa, esimerkiksi SP:n merkki on aina ennen piirin merkkiä.
Voi tutustua merkkien kanto-ohjeisiin ja demoon SP:n sivuilla.
Aatemerkit lyhyesti
Aatemerkkejä ovat Mannerheim-soljet, Pohjantähti-solki ja Hopeasusi. Aatemerkit ovat tunnustuksia partiolaisille partion arvopohjan sisäistämisestä ja sen mukaan elämisestä. Ehdotuksessa tulee kertoa, miten partioaate ilmenee ansioituneen toiminnassa. Jokainen aatemerkki tarvitsee liitteeksi puollon tai puoltoja partion ulkopuolelta: esimerkiksi toisesta harrastuksesta, oppilaitoksesta tai työpaikalta. Ehdotuksen valmistelu kannattaa aloittaa siis ajoissa!
Aatemerkkejä on yhteensä neljä:
- II–luokan Mannerheim -solki (17–19-vuotias, tarpoja/samoajaikäkauden päätösmerkki tai PJ-kurssi suoritettuna, viikoittaista partiotoimintaa). Partiolainen erottuu aatteellisesti muista ikäisistään partiolaisista partioaatteen ja sen toteuttamisella omassa elämässään.
- I–luokan Mannerheim -solki (enintään 23-vuotias, ikäkausijohtajan kurssi tai PJ-kurssi suoritettuna, viikoittaista partiotoimintaa). Partiolainen soveltaa partion aatepohjaa toimissaan ja käyttäytymisessään, ja on kasvanut aatteellisesti verrattuna ikävuosiin 17–19.
- Pohjantähti-solki (ehdokas vähintään 28-vuotias, PJ-kurssi suoritettuna, vähintään 3 vuotta partiojohtajatasoisia tehtäviä). Partion arvot näkyvät henkilön toiminnassa partiossa ja sen ulkopuolella, ja henkilö on saanut aikaan kasvua ja sitoutumista muissa partiolaisissa.
- Hopeasusi (toiminut vähintään 20 vuotta partiojohtajatasoisissa tehtävissä). Partiojohtajan toiminta on ollut aatteellisesti erittäin vahvaa, vastuullista ja vaikuttavaa. Hän on saavuttanut arvoaseman persoonallisuutensa ja partioansioidensa perusteella. Ennen Hopeasuden ehdottamista on pyydettävä ohjausta SP:n ansiomerkkiryhmältä (yhteystiedot pohjalla)
Mannerheim-soljissa on tärkeää kuvata, miten partioaate ja sen toteutuminen näkyvät ehdokkaan elämässä, miten hän erottuu muista samanikäisistä ja miten soveltaa partion aatepohjaa omassa käyttäytymisessään. Mannerheim-solkien ehdotuksia käsitellään vain kerran vuodessa, ehdotusten DL on 15.11.
>>> Vinkkejä ja mallia II-luokan Mannerheim-soljen ehdottamiseen (pdf)
Pohjantähti-solkia voi ehdottaa jokaisella käsittelykierroksella. Hopeasusi-ehdotusta valmistellessa suosittelemme olemaan jo kirjoitusvaiheessa yhteydessä ansiomerkkitoimikuntaan.
Tarkemmat merkkien myöntöperusteet ja vinkit aatemerkkien ehdottamiseen.
Ikäkausitoiminnan merkit
Ikäkausitoiminnan osalta ansiomerkeissä on ikärajat, jotka noudattavat vallitsevaa ikäkausiohjelmaa. Näitä merkkejä tulee ehdottaa kyseisen ikäkausitoiminnan aikana tai viimeistään ikäkauden päättymisen jälkeisellä ehdotuskierroksella.
Sudenpääsolki voidaan myöntää sudenpennulle tai seikkailijalle, joka erottuu ikätovereistaan esimerkillisellä käytöksellään ja toiminnallaan, ja joka on ollut vähintään yhden toimintakauden partiossa (kevät/syksy). Sudenpääsolkea kannetaan partiohuivissa.
Ehdokas on esimerkillisellä käytöksellään ja toiminnallaan osoittanut omaksuneensa partiotoiminnan sisällön ja periaatteet. Huomio tulee kiinnittää ahkeruuteen, toimintaan osallistumisen säännöllisyyteen ja hyvään käytökseen. Ehdotuksessa on hyvä mainita toiminnasta käytännön esimerkki.
Sudenpääsolkia voidaan myöntää kuhunkin lippukunnan ryhmään yksi kappale vuodessa. Erityisen perustelluista syistä voidaan samaan ryhmään myöntää vuoden aikana kaksi merkkiä.
Tarpojasolki voidaan myöntää 12–15-vuotiaalle aktiiviselle ja innokkaalle tarpojalle, jonka katsotaan kehittyneen vartiossaan eniten toimintavuoden aikana. Tarpoja on ollut vähintään yhden toimintakauden partiossa (kevät/syksy).
Ehdokas on osoittanut positiivista suhtautumista tarpojaohjelman toteuttamiseen, on innostunut ja motivoitunut tekemään erilaisia tarppoja ja niiden useita aktiviteettiryhmiä. Tarpojaohjelman toteuttamisen lisäksi ehdokas on osallistunut koko lippukunnan yhteiseen toimintaan tai oman ryhmän tapahtumia suurempiin tapahtumiin. Näitä voivat olla esimerkiksi lippukuntaretket, kesäleirit, kisat, koko ikäkauden tarpojatapahtumat (KITT) tai muut tapahtumat, joissa on osallistujia useista ryhmistä sekä esimerkiksi alueen yhteiset tapahtumat.
Lisäksi merkin ehdokas on reilu kaveri, joka ei kiusaa toisia. Hän rakentaa ystävyyttä yli rajojen myös erilaisten ja eri-ikäisten partiolaisten kanssa ja uskaltaa näyttää partiolaisuutensa myös partion ulkopuolella.
Tarpojasolkia voidaan myöntää kuhunkin lippukunnan tarpojavartioon yksi kappale vuodessa. Erityisen perustelluista syistä voidaan samaan vartioon myöntää vuoden aikana kaksi merkkiä.
PäPa ansiosolki samoajalle
Ansiosolki voidaan myöntää 15–18-vuotiaalle samoajalle kannustuksena vastuuntuntoisesta, tavoitteellisesta ja innostuneesta toiminnasta oman ikäkauden partiotoiminnassa.
Merkki voidaan myöntää, jos ehdokkaalla on samoajatoimintaa vähintään 6 kuukauden edestä. Merkin myöntäminen ei edellytä ryhmän johtamista.
SP Louhisuden solki
Louhisuden solki voidaan myöntää tunnustukseksi samoajaikäisenä (ikä 15-18v) ryhmänjohtajana toimineelle partiolaiselle. Merkin myöntöperusteissa painotetaan erityisesti johtajuutta ja partiomenetelmän käyttämistä ryhmän johtamisessa.
Verrattuna ansiosolkeen Louhisuden solki siis edellyttää ansiokasta ryhmänjohtamista vähintään yhden syys- tai kevätkauden ajan.
Tarkemmat ohjeet ja myöntöperusteet Suomen Partiolaisten sivuilla.
PäPa ansiosolki
Ansiosolki voidaan myöntää 18–22-vuotiaalle vaeltajalle kannustuksena vastuuntuntoisesta, tavoitteellisesta ja innostuneesta toiminnasta oman ikäkauden partiotoiminnassa (vaeltajavartiossa tai partiopestissä). Vaeltajalta edellytetään osallistumista projektin toteuttamiseen. Vaeltajaprojektien lisäksi myös esimerkiksi kesäleirit, lippukuntaretket tai pestissä tapahtuva jonkin asian kehittäminen ovat projekteja.
Merkki voidaan myöntää, jos ehdokkaalla on vaeltajatoimintaa vähintään 6 kuukauden edestä ja hänelle ei ole myönnetty PäPan ansiosolkea samoajaikäisenä.
SP Collanin solki
Collanin solki voidaan myöntää tunnustukseksi vaeltajana tai aikuisena (ikä väh. 19v) ryhmänjohtajana toimineelle partiolaiselle. Merkin myöntöperusteissa painotetaan erityisesti johtajuutta ja partiomenetelmän käyttämistä ryhmän johtamisessa.
Ikäkausiryhmän johtaminen on kestänyt vähintään vuoden.
Tarkemmat ohjeet ja myöntöperusteet Suomen Partiolaisten sivuilla.
SP Pyhän Yrjön solki
Pyhän Yrjön solki voidaan myöntää ehdotusvuonna 20–23-vuotiaalle vaeltajalle vähintään 2 vuoden aktiivisesta, säännöllisestä ja ansiokkaasta vaeltajatoiminnasta.
Tarkemmat ohjeet ja myöntöperusteet Suomen Partiolaisten sivuilla.
Ansioristijärjestelmät
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ansioristijärjestelmään kuuluvat Pronssinen ansiomitali, Hopeinen ansiomitali, Kultainen ansiomitali, Hopeinen ansioristi ja Kultainen ansioristi. Ansioristijärjestelmä limittyy SP:n ansioristijärjestelmän kanssa, eli PäPa Pronssisen ansiomitalin jälkeen vuorossa on SP Pronssinen ansiomitali ja niin edelleen. Jos seuraavana järjestyksessä olevaa merkkiä korkeamman merkinkin perusteet täyttyvät selkeästi, esimerkiksi sen vuoksi, että ehdokasta ei ole kiitetty pitkään aikaan, voidaan hyvien perusteiden kera ehdottaa korkeampaa merkkiä.
Miten lasken partiojohtajatasoiset tehtävät?
Ansioristijärjestelmän merkit edellyttävät partiojohtajatasoisia tehtäviä, riippumatta partion organisaatiosta, jossa pesti on ollut. Partiojohtajatasoisilla tehtävillä tarkoitetaan täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä.
Poikkeuksellisesti ja erittäin merkittävin perustein PäPan ansioristijärjestelmän mitaleita/ristejä voidaan ehdottaa lyhyemmän aikavälin ansioilla. SP:n ansioristijärjestelmän vuosimäärissä ei ole joustovaraa.
Esimerkkejä tavanomaisista tai keskeisistä tehtävistä lippukunnassa tai piirissä
Ansiomerkkien myöntöperusteissa on käytetty seuraavia käsitteitä, jotka tulee huomioida merkkejä ehdottaessa. Huomioi kuitenkin lippukunnan toiminnan laajuus ja toimintatavat, jolloin lippukunnan tietyt pestit voivat olla huomattavasti oletettua vaativampia. Kun kirjoitat ehdotusta, nämä poikkeukset kannattaa selittää auki osana tekstiä.
Tavanomaisia lippukuntatehtäviä:
- sihteeri, rahastonhoitaja, hallituksen jäsen
- kämppäisäntä, koloisäntä
- isojen projektien johtaja, kalenteriprojektivastaavat
Keskeisiä lippukuntatehtäviä:
- akela, sampo, luotsi tai ikäkausivastaava
- pestijohtaja, ohjelmajohtaja
- lippukunnanjohtaja ja lippukunnanjohtajan apulainen
Tavanomaisia piiritehtäviä:
- toimikuntien, ryhmien ja projektien jäsenyydet
Keskeisiä piiritehtäviä:
- puheenjohtajatehtävät toimikunnissa, ryhmissä ja projekteissa
- piirihallitustehtävät
Vinkki: jos olet ehdottamassa merkkiä yli 5 vuotta kestäneestä partiotoiminnasta, kannattaa hyödyntää Partion ansioluettelopohjaa (Excel-tiedosto) pestien merkitsemisessä.
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten pronssinen ansiomitali voidaan myöntää tunnustuksena aktiivisesta, vastuuntuntoisesta ja tuloksellisesta partiotoiminnasta.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään kolmen (3) vuoden ajalta.
Alin myöntöikä on 21 vuotta.
Suomen Partiolaisten pronssinen ansiomitali voidaan myöntää partiolaiselle tunnustuksena vuosia kestäneestä säännöllisestä ja tuloksellisesta toiminnasta lippukunnassa, partiopiirissä tai keskusjärjestössä.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään kuuden (6) vuoden ajalta.
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten hopeinen ansiomitali voidaan myöntää tunnustuksena pitkäaikaisesta, aktiivisesta ja vastuuntuntoisesta toiminnasta.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään yhdeksän (9) vuoden ajalta.
Vinkki: pestivuosien listaamiseen kannattaa käyttää Partion ansioluettelopohjaa (Excel-tiedosto).
Suomen Partiolaisten hopeinen ansiomitali voidaan myöntää partiolaiselle tunnustuksena pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta lippukunnassa, partiopiirissä tai keskusjärjestössä. Hopeisen ansiomitalin ehdokas toimii vaativissa partiotehtävissä ja niitä leimaa nousujohteisuus tai laaja-alaisuus.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 12 vuoden ajalta.
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kultainen ansiomitali voidaan myöntää tunnustuksena monivuotisesta, ansiokkaasta ja tuloksellisesta toiminnasta.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 15 vuoden ajalta.
Vinkki: pestivuosien listaamiseen kannattaa käyttää Partion ansioluettelopohjaa (Excel-tiedosto).
Suomen Partiolaisten hopeinen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena pitkäaikaisesta, ansiokkaasta toiminnasta Suomen Partiolaisten tai partiopiirin hyväksi tai pitkäaikaisesta, erittäin ansiokkaasta toiminnasta lippukunnan hyväksi.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 18 vuoden ajalta.
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten hopeinen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena ansiokkaasta, merkittävästä ja tuloksellisesta toiminnasta.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 21 vuoden ajalta.
Vinkki: pestivuosien listaamiseen kannattaa käyttää Partion ansioluettelopohjaa (Excel-tiedosto).
Suomen Partiolaisten kultainen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena pitkäaikaisesta, erittäin ansiokkaasta toiminnasta, joka on koitunut valtakunnallisen tai partiopiirin partiotoiminnan hyväksi tai poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta lippukunnan partiotoiminnan hyväksi.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 24 vuoden ajalta.
Ennen kultaisen tai suuren ansioristin ehdottamista on pyydettävä ohjausta SP:n ansiomerkkiryhmältä (yhteystiedot pohjalla)
Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kultainen ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena pitkäaikaisesta, erittäin ansiokkaasta toiminnasta lippukunnan tai muun partioyhteisön, partiopiirin tai valtakunnallisen partiotoiminnan hyväksi.
Ehdokkaalla tulee olla pitkäaikaisia ja erittäin merkittäviä ansioita Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa.
Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 27 vuoden ajalta.
Kultaiset ansioristit numeroidaan.
Vinkki: pestivuosien listaamiseen kannattaa käyttää Partion ansioluettelopohjaa (Excel-tiedosto).
Suomen Partiolaisten suuri ansioristi voidaan myöntää partiojohtajalle tunnustuksena poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta valtakunnallisen partiotoiminnan hyväksi. Partiojohtajatasoisia, eli täysi-ikäisenä tehtyjä pestejä ja tehtäviä ehdokkaalla tulee olla vähintään 30 vuoden ajalta.
Ehdokkaalta edellytetään valtakunnallisia partiotehtäviä, ja että hän on saavuttanut tunnustetun aseman partioansioittensa ja persoonallisuutensa perusteella.
Ansioristijärjestelmän korkein merkki on sankarimerkki. Se voidaan myöntää suurta uhrautuvaisuutta osoittavasta teosta, jonka aikana partiolainen tai autettava on ollut tai he molemmat ovat olleet ilmeisessä hengenvaarassa.
Sankarimerkki voidaan myöntää useammankin kerran samalle henkilölle, jos teot niin edellyttävät.
Mikäli tekoon on osallistunut pelastajana useampi partiolainen samanaikaisesti, voidaan heille kaikille myöntää nimellä yksilöity, mutta samalla numerolla ja päivämäärällä oleva merkki.
Vinkki: Ehdotuksen liitteeksi voi lisätä esimerkiksi viranomaisen lausunto tapahtuneesta, mahdolliset lehtiartikkelit ja muut ulkopuolisten selvitykset tapahtuneesta.
Muut huomionosoitukset
Piirin standaari voidaan myöntää henkilölle tai yhteisölle pitkäaikaisesta ja merkityksellisestä toiminnasta partiotoiminnan hyväksi. Tämä tarkoittaa merkittävää taloudellista tai henkistä tukea lippukunnalle, lippukuntaryhmälle, aluejärjestölle tai piirille. Tällaista tukea voi olla esimerkiksi säännöllinen lahjoitustoiminta tai tilojen tai materiaalin luovuttaminen ao. tahon käyttöön.
Merkityksellisen toiminnan voidaan katsoa vaikuttaneen oleellisesti ehdottavan lippukunnan, ryhmittymän tms. toimintaedellytyksiin. Standaaria myönnettäessä useampaa toimijaa tukevalle yhteisölle tai henkilölle olisi hyvä sopia myöntöhetkestä yhdessä alueen muiden toimijoiden kanssa.
Standaaria voidaan käyttää tervehdyksenä esimerkiksi lippukuntien juhlissa, muille järjestöille tai yksityishenkilöille.
Pyhän Yrjön plaketti voidaan myöntää partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle lippukunnan, partiopiirin tai valtakunnallisen partiotoiminnan hyväksi koituneen ansiokkaan toiminnan perusteella. Tukitoiminta on kestänyt vähintään 10 vuotta.
Plakettia ei yleensä myönnetä partion jäsenille, joille on mahdollista ehdottaa muita partion ansiomerkkejä.
Ansiomerkin myöntäminen ei-partiolaiselle
Piirin ansiomerkeistä voidaan ei-partiolaiselle myöntää pronssinen ansiomitali, hopeinen ansiomitali sekä standaari. Erityisen painavista syistä ei-partiolaiselle tai aktiivitoimintansa päättäneelle partiolaiselle voidaan myöntää myös muita ansiomerkkejä. Tällöin myöntämisperusteena voi olla mm. merkittävä pitkäaikainen tai yksittäinen taloudellinen tai muu panos partiopiirin hyväksi tai partion pitäminen esillä yhteiskunnassa.
Ansiomerkin myöntäminen toisen piirin jäsenelle
Piirin ansiomerkkejä, lukuun ottamatta ansioristejä, voidaan myöntää myös muiden piirien jäsenille. Tällöin ehdokkaalta edellytetään joko huomattavia ansioita yhteistyössä piirin tai jonkin piirin alueella toimivan lippukunnan hyväksi tai merkittävää toimintaa piirin hyväksi valtakunnallisessa partiotoiminnassa.
Ansiomerkin myöntäminen ulkomaiselle partiolaiselle
Piirin ansiomerkkejä, lukuun ottamatta ansioristejä, voidaan myöntää ulkomaisille partiolaisille samoin edellytyksin kuin toisen piirin jäsenille.
Mietityttääkö vielä jokin? Kysy piirin ansiomerkkitoimikunnalta!
Toimistolla Pääkaupunkiseudun Partiolaisten ansiomerkkiasioita hoitaa Jenni Lehtonen (jenni.lehtonen@partio.fi), jolta voi kysyä piirin merkkien toimituksesta, kadonneen merkin uusimisesta tai muista käytännön asioista.
Suomen Partiolaisten ansiomerkkiasioita hoitaa Pauliina Petrell, jolta voi kysyä SP:n merkkien toimituksesta, kadonneen merkin uusimisesta tai muista käytännön asioista. Pauliina ja SP:n Ville Jokinen myös välittävät pyyntöjä kysyttäessä ohjausta SP:n korkeiden merkkien (Hopeasusi, kultainen ja suuri ansioristi, sankarimerkki) ehdottamiseen.
Ohjausta ja tukea ansiomerkkien ehdottamiseen saa PäPan ansiomerkkitoimikunnalta.
Ryhmien ja toimikuntien yhteystiedot löydät täältä.
Kuva: Hanna Kimmonen.