Koulutus

Koulutustarjonta ja tukea tehtäviisi

Piirissä järjestetään kuhunkin lippukuntapestiin tarpeellista koulutusta Suomen Partiolaisten koulutusjärjestelmän mukaisesti. Sen lisäksi Pääkaupunkiseudun Partiolaiset tarjoavat paljon muuta lippukuntatoimintaa tukevaa lisäkoulutusta. Lippukunnan suunnitelmalliseen toimintaan kuuluu omien toimijoiden aktiivinen kouluttautuminen. 

Pestijohtaja on lippukunnassa toimiva partiojohtaja, jonka tehtävänä on huolehtia lippukunnan johtajaresursseista, johtajiston tuesta ja pestisuunnittelusta yhdessä lippukunnanjohtajan ja ohjelmajohtajan kanssa. Hänen tulisi huolehtia erityisesti aikuisten ja lippukunnan erilaisissa pesteissä toimivien kouluttautumisesta ja ottaa tiukka ote heidän ohjaamiseksi koulutuksiin!

Tukenasi toimivat aluekummit, valmentajat, piirin koulutusryhmä sekä koulutusohjaajat. Heiltä saat tarvittaessa lisätietoja koulutuksista ja tehtävistäsi:

Ilmoittautumis- ja peruutuskäytännöt

Koulutukset ja kurssit, joihin voit ilmoittautua löydät kätevästi koosteena ilmoporras-sivulta ja yksittäisinä tapahtumina voit etsiä erilaisia koulutuksia tapahtumakalenterista.

Koulutuksia ja kursseja koskevat piirin yleiset peruutuskäytännöt, jotka löydät kootusti täältä. Ilmoittautumis- ja peruutusasioihin liittyvissä pulmissa ole aina yhteydessä piirin toimistoon papa.toimisto@partio.fi!

Partiojohtajaperuskurssi (PJ-PK) on kaikista partiokursseista rautaisin. Kurssilta saat kaikki partiojohtajan tarvitsemat perustyökalut. PJ-peruskurssi on jokaisen vähintään 18-vuotiaan partiolaisen tärkein koulutus ja on vaeltajaohjelman pakollinen aktiviteetti. Kurssilla käsitellään niin partioaatetta, johtamista, kuin lippukuntatoimintaa. Kurssi sisältää meheviä keskusteluja, menetelmiä ja uusia asioita – yhteensä noin 4 vuorokautta mahtavaa meininkiä. Kurssin käynyt voi anoa piiristä PJ-valtakirjaa, jota vaaditaan useiden tapahtumien johtotehtävässä. Vuosittain piirissämme järjestetään vuosittain 6-7 partiojohtajaperuskurssia

Kurssi on tarkoitettu kaikille lippukunnassa tai piirissä toimiville vaeltajille ja aikuisille. Se soveltuu erinomaisesti myös partion vasta aloittaneille aikuisille, jotka haluavat syventää ymmärrystään partiosta. (Esitietovaatimuksena PJ-peruskurssille on Tervetuloa partioon-kurssi tai vastaavat tiedot partiokokemuksen myötä, PJ-peruskurssin ikäraja on 18v.)

Anottuasi PJ-valtakirjan Pääkaupunkiseudun Partiopiiriin pian kurssin jälkeen kutsumme sinut seuraaville Partiojohtajien juhlaillallisille.

Tärkeitä PJ-kurssin liittyviä materiaaleja kurssilaiselle ja lippukuntaan:
Ohjeet PJ-peruskurssilaiselle
Ohjeet PJ-peruskurssin johtamistehtävästä lippukunnille
Ohjeet PJ-peruskurssilaisen ohjaajalle
PJ-valtakirjahakemus (lataa omalle koneelle täytettäväksi)

Partion johtaja- ja taitokoulutusten lisäksi kannattaa hyödyntää tilauskoulutusten mahdollisuutta. Voit tilata teille tarpeellisen työpajan tai koulutuksen lippukunnalle tai alueellenne. Tilaukset tehdään jäsenrekisteri Kuksassa kuhunkin ilmoportaaseen avautuvaan ”tapahtumaan”: PäPa Tilauskoulutukset ja -työpajat.

Käsittelemme saapuneet tilaukset aina kunkin ilmoportaan yhteydessä 28.2., 31.8. ja 30.11. ja palaamme jätettyihin tilauksiin kuukauden sisällä ilmoportaan päättymisestä. Tutki tilauskoulutusten pizzalistalta vinkkejä lippukunnan tilaukseen.

Tilauspajat ja -koulutukset ovat yleensä noin 1–3 tunnin mittaisia räätälöityjä etä- tai livetapaamisia, joihin etsimme parhaamme mukaan sopivan vetäjän kouluttamaan tai sparraamaan lippukuntaa tai alueen johtajistoa toivotun aiheen mukaisesti.

Tilauksen voi jättää helposti ilmoportaan yhteydessä kolmesti vuodessa, eli 31.8., 30.11. ja 28.2. mennessä. Ilmolomakkeella on tarjolla esimerkkejä jo toteutetuista tilauskoulutuksista. Avoimessa kentässä voit myös kertoa avoimesta toiveestanne ja tarkentaa millaiselle sisällölle juuri teidän lippukunnalle olisi tarve. Elokuun ilmoportaassa, 31.8. mennessä jätettäville loppusyksyn tilaustoiveille löydät Kuksa-lomakkeen täältä.

Tilatut koulutukset tai työpajat ovat lippukunnalle maksuttomia. Livetapaamisissa lippukunta vastaa itse kokouseväistä, tilasta ja osallistujien kutsumisesta paikalle – etänä vain oman porukan kokoamisesta linjoille!

Tilauspyyntöjen käsittely alkaa ilmoportaan päätyttyä ja siihen varataan kuukausi. Huomioithan, että tilaajaan ollaan yhteydessä sähköpostitse ja lippukunnalle järjestetään kontakti sopivaan kouluttajaan tai vetäjään. Lippukunta huolehtii itse yhteisen ajankohdan sopimisesta ja järjestelyistä vetäjän/kouluttajan kanssa.

Huomioithan, että tilaustyöpajat tai -koulutukset eivät ole tarkoitettu lippukunnan riitojen tai kriisin ratkomiseksi ja tätä kautta et voi tilata piirin ensiapukursseja. Yksittäisiä EA-kursseja pyritään järjestämään vuosittain piirin kurssitarjottimen rinnalla ensiapukouluttajien resurssien mukaan. Tilausjonoa ja mahdollisuutta kurssiin voi tiedustella EA-toimikunnan puheenjohtajalta sasi.arponen@koudat.fi. (Hinta 30€/hlö tilauskurssina, koulutus ei sisällä ruokia eikä tiloja.)

 • Tilauslomakkeella Kuksassa ja tilauskoulutusten pizzalistalta voit napata vinkkejä erilaisista aiheista
 • Työpajat tai koulutukset tuovat tilaajilleen taitoja tai osaamista, eli opettavat kalastamaan, mutta eivät tuo valmista kalaa pöytään:
  • Piiri ei järjestä ryhmänohjaajakursseja lippukunnille, mutta ROK-kouluttajille on tarjolla koulutusta sekä ROK-kurssin staabeille sparrausta eri aiheista
  • Ikäkausiryhmän kokousta tai retkeä ei voi ulkoistaa tilaamalla sisällöksi työpajaa
 • Kukaan ei voi tehdä rekrytointia lippukunnan puolesta tai tuoda johtajia tullessaan, mutta hurja määrä erilaista suunnittelu-, materiaali- ja käynnistysapua on tarjolla
 • Tilauskoulutuksia ja työpajoja toteuttavat kaikki kyseiseen teemaan perehtyneet niin lippukunnista kuin eri kurssien kouluttajista.
  • Piirin eri toiminnanaloilla autamme laajemmin verkostoin löytämään hyviä tyyppejä tarvittavan sisällön kouluttajiksi. Mitä aiemmin ja ennakoiden työpaja tai koulutus tilataan, sitä paremmat mahdollisuudet on sen toteutumiselle.
 • Aina kannattaa kysyä apua ja jeesiä!
  • Riittää, että tunnistatte tarpeen, vaikka jotakin koulutusta ei heti olisi mielessä. Tämän jälkeen on aina mahdollista tuumia yhdessä olisiko pulmaan löydettävissä vastauksia tai koulutusta.
  • Huomioithan, että tilaustyöpajat tai -koulutukset eivät ole lippukunnan sisäisten riitojen tai akuuttien kriisien selvittämiseen tarkoitettuja.
 • Ensiapukoulutusta on tarjolla ensisijaisesti piirin kalenterissa mainituilla kursseilla ja alkusammutuskoulutusta lippukunnan kannattaa järjestää itsenäisesti yhteistyössä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Kuva: Hanna Kimmonen