Retkelle voi lähteä lähelle, pienellä budjetilla ja matalalla kynnyksellä. Huivi kaulaan, eväät reppuun ja reppu selkään! Moni paikka on saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä, eikä oma auto ole edellytys retkeilylle. Bussipysäkit ja juna-asemat harvoin ovat ihan metsässä asti, mutta ulkoilemaanhan retkelle lähdetään.

Salaperäinen Sipoonkorven kansallispuisto

Itä-Uudellamaalla sijaitsevassa Sipoonkorvessa on vielä paljon rakentamatonta korpea ja merkitsemättömiä polkuja. Vuonna 2011 perustetun kansallispuiston alue muuttuu uusien retkeilyrakenteiden myötä niin, etteivät painetut kartat pysy perässä, mutta jokin kartta on silti hyvä olla matkassa, jos haluaa liikkua muuallakin kuin merkityillä poluilla.

Sipoonkorvessa on parkkipaikkoja, jotka kuitenkin usein ruuhkautuvat. Sipoonkorpi Hop-On-Hop-Off -bussi on vienyt retkeilijöitä peremmälle puistoon viime kesien aikana, mutta juttua kirjoittaessa ei ole vielä tietoa, kulkevatko nämä
bussit myös kesäkaudella 2023.

Sipoonkorpea voi lähestyä useammasta suunnasta. Seuraavaksi esittelemme kaksi mainiota vaihtoehtoa.

Ängesböle ja Bergströmin torppa

Bergströmin torpan keittokatos on varauskäytössä, ja sopii erinomaisesti isommille ryhmille. Ängesbölen ja Bergströmin torpan seutu sopii kaiken ikäisille partiolaisille, jotka ovat tottuneita kävelemään metsäpoluilla. Pienimmille sudenpennuille reitti saattaa nousujen ja laskujen vuoksi olla hankalakulkuinen varsinkin, jos metsässä käveleminen ei ole tuttua. Hieman vanhemmille ikäryhmille paikka tarjoaa oivat maastot suunnistustaitojen kehittämiseen.

INFO: Pysäköinti ja lähtöpaikka: Länsitie 237, Sipoo.
Bussilla pääsee noin kahden ja puolen kilometrin päähän lähtöpaikasta ympäri vuoden.
Bussit: 787, 787A ja 785, kävelyä hiekkatietä pitkin n. 2,4 km.
Bergströmin torpan keittokatoksen varaus: eräluvat.fi

Storträsk – esteettömästi metsässä

Storträskin erityispiirre on esteettömyys: Noin kilometrin mittainen polku parkkipaikalta keittokatokselle sievän järven rantaan on sulan maan aikaan kuljettavissa pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa. Polun varrella on muutama penkki, joilla voi halutessaan huilata. Matkalla on mäkiä, joten pyörätuolin työntäjältä vaaditaan kuitenkin hyvää kuntoa. Perillä odottavat esteettömät puuvaja, kuivakäymälä ja keittokatos.

Matkaa syvemmälle metsään voi jatkaa tavanomaisia, merkitsemättömiä polkuja pitkin. Ne vaativat vähintään kevyttä kartanlukutaitoa.

INFO: Pysäköinti ja polun alku ovat osoitteessa Tasakalliontie 1, Vantaa.
Perille pääsee myös busseilla 719 ja 719K, pysäkiltä on puolisen kilometriä lähtöpaikalle.

Mätäojan nuotiopaikalla pääsee tulille kaupunkialueella

Urbaania retkeilyä halajava voi suunnata Mätäojan viihtyisälle nuotiopaikalle Malminkartanon Kartanonhakaan. Nuotioalustoja on kaksi ja eväiden syömiseen pöytä- ja penkkiryhmiä. Polttopuut täytyy ottaa itse mukaan. Tässä retkikohteessa ei ole vessaa.

Alue on melko tasaista puistoa, jossa on hyväpintaiset kulkuväylät, joten liikkuminen sujuu myös pyörätuolilla.
Tulipaikkojen ympärillä on iso nurmialue, joten leikeille on tilaa!

INFO: Perille pääsee mainiosti I- ja P-junien asemilta kävelemällä esimerkiksi Myyrmäestä (n. 3 km) tai Malminkartanosta (n. 1,4 km).

Vaakkoin ulkoilualue sopii suunnistustaitoisille

Erämaan tunnelmaa kaipaavan kannattaa ottaa suunta Vaakkoin ulkoilualueelle Vihdintien varrelle. Polkuja on paljon ja ne risteilevät tiuhaan. Järviä ja lampia on useita, ja maisemat ovat karun kauniita. Sieltä täältä löytyy märkiä paikkoja, joten vettä kestävät kengät ovat hyvä varuste. Muussa tapuksessa kohdat täytyy kiertää tai antaa kenkien kastua. Vetisten kohtien kiertäminen saattaa harhauttaa pois polulta, joten tarkkana täytyy olla.

Parkkipaikan alareunasta lähtevä polku johdattaa vanhan tervahaudan luo. Siitä voi jatkaa matkaa syvemmälle metsään. Kohta jo unohtaakin olevansa lähellä isohkoa tietä. Nälän yllättäessä rantakallioilta löytyy lukuisia viehättäviä taukopaikkoja. Jos kuitenkin haluaa tulille, on suunnattava Kämmenlammelle, jossa on laavun yhteydessä nuotiopaikka. Laavun luota löytyy myös vessa.

Vaakkoin alueella retkeilevän täytyy osata lukea karttaa. Alueen maastossa on ainoastaan Reitti 2000 -merkintöjä ja nekin vasta syvemmällä metsässä. Merkinnät johtavat Lakiston suuntaan tai Salmen ulkoilualueelle kulkusuunnasta riippuen.

INFO: Pysäköintialue on Vihdintien varressa Saarijärveä vastapäätä.
Myyrmäestä lähtevällä bussilla 375 pääsee harvakseltaan Saarijärven pysäkille.

Nuuksion Kolmoislammit – omaa tilaa isommallekin ryhmälle

Nuuksio on väärällään hyviä retkikohteita, joissa on usein runsaasti väkeä. Varsinkaan isommalla ryhmällä ei ole erityisen huomaavaista tukkia nuotiopaikkoja. Kolmoislammit on kuitenkin varaustulipaikka, jossa voi rauhassa temmeltää omalla porukalla. Puuvaja ja vessa ovat paikan varanneiden käytettävissä.

Kolmoislammit ovat merkityn reitin lähellä, joten halutessaan siitä voi jatkaa pitkällekin kävelylle muualle Nuuksion alueelle. Nuotiopaikka penkkeineen on komealla kalliolla, josta on monen metrin pudotus veteen. Kaikkein vilkkaimmille ja vaarantajuttomimmille tämä kohde on turvallinen vain, jos aikuisia on retkellä mukana riittävästi.

INFO: Espoon keskuksesta lähtevä bussi 244 tuo melko lähelle.
Pysäkiltä lähtee hiekkatie, jolta myöhemmin poiketaan polulle.
Parkkipaikka on Siikaniemessä. Tulipaikan varaus osoitteesta eräluvat.fi.