Mikä olisikaan retkellä tärkeämpää kuin eväät? No, ehkä osallistujat ja iloinen mieli. Molemmat pysyvät kuitenkin paremmin porukassa mukana, jos ne jo mainitut eväätkin ovat kunnossa. Usein kokkailu on osa retkeä ja silloin kuvaan astuvat retkikeittimet.

Akela ja kolem sudenpentua retkikeittimen ympärillä. Akela neuvoo sudenpentua keittimen sytyttämisessä.

Myyrpartion sudenpentujen päiväretkellä Nuuksion Vääräjärvellä testasimme erilaisia retkikeittimiä. Jokainen keitin sytytettiin, sillä kiehautettiin tilkka vettä ja keitin sammutettiin. Kolme arviointiryhmää antoi pisteitä väittämille ”helppo ottaa mukaan”, ”toimii joka säällä”, ”voi käyttää kaikkialla”, ”nopea saada käyttöön”, ”sytyttäminen”, ”käytön monipuolisuus”, ”sammuttaminen”, ”lämmönsäätö” ja ”purkaminen”. Asteikko oli yhdestä viiteen pistettä, joista 1 = ei hyvä ja 5 = tosi hyvä. Lopuksi kunkin keittimen pisteet laskettiin yhteen.

Testattavat keittimet

Arvioitavat keittimet olivat Savotan Happy Stove -risukeitin, Trangia kaasupolttimella, Trangia nestepolttimella ja suoraan kaasupullon päälle kiinnitettävä poltin. Jokerina, tai sokerina, pohjalla oli ihka-aito nuotio.

Happy Stove herätti ilahtuneita kommentteja, kuten ”Mä en kestä, kun toi on noin iloinen!” ja “Näättekste, toi syö risuja!”. Risujen saatavuus veloituksetta nousi myös keskusteluun, vaikkakin testirisut olivat toimittajan joulukuusesta talteen otettuja. Testin ajankohta, maaliskuun alku, ei ollut suosiollisin mahdollinen risujen keräämiseen yleensäkään, eikä varsinkaan kansallispuiston alueella.

Trangioiden suhteen arvioijat eivät ehkä olleet aivan puolueettomia, koska heillä oli aiempaa kokemusta niillä kokkailusta. Myrskykeittimenäkin tunnettu keitintyyppi sai kiitosta muun muassa käyttövarmuudesta. Heikompia pisteitä tuli, kun piti ajatella kantavansa keitintä ja polttoainetta omassa repussa.

Kaasupulloon kiinnitettävä poltin herätti hiukan hämmennystä, koska “eihän tolla voi tehdä muuta kuin keittää vähän vettä”. Pienikokoinen poltin arvioitiin kuitenkin helpoksi sytyttää, sammuttaa ja kuljettaa mukana, vaikka sen kaverina repussa täytyykin olla kaasupullo.

Nuotion arvioiminen keitintestissä oli lasten mielestä ihan ok, koska sitäkin voi käyttää retkeillessä. Muutamien mielestä sen sammuttaminen oli “ihan helppoa, kaataa vaan vettä päälle”. Joidenkin mielestä pitäisi odottaa rauhassa tulen sammumista ja hiilloksen hiipumista “ja siinä menee ihan sikakauan aikaa!”

Sudenpentujen arvioita keittimistä

Asiantuntijaraatina keittimiä pisteyttämässä olivat siis sudenpennut. Jokaisessa kolmessa arviointiryhmässä oli mukana myös yksi johtaja.

Keitin, jolla on helpoin keittää vettä, oli kahden ryhmän mielestä kaasu-Trangia. Yksi ryhmä päätyi pullon päälle kiinnitettävään keittimeen. Paras makkaranpaistoon oli kaikkien mielestä nuotio. Hauskimman näköinen oli niin ikään yksimielisesti nauravainen Happy Stove. Mukavin kantaa repussa oli yhden ryhmän mielestä pullon päälle kiinnitettävä poltin ja kahden porukan reppuihin päätyisi mieluiten risukeitin.

Arvioijat miettivät myös polttoaineen hankkimista. Helpoimmaksi todettiin kahdessa ryhmässä risujen kerääminen ja yhdessä kaasupullon ostaminen. Kukin ryhmä sai myös sanoa, minkä keittimen haluaisivat mieluiten omaksi. Tässä voiton vei Trangia kaasupolttimella.

Neljä sudenpentua katselee Happy Stove -risukeitintä talvisessa maisemassa.

Laaja hinta- ja kokohaitari

Testissä mukana olleet keittimet ovat keskenään hyvin erilaisia ja sopivat siten erilaisiin tarpeisiin ja käyttötilanteisiin. Myös hinnat ja koot vaihtelevat merkittävästi.

Risukeittimen saa kaupasta edullisimmillaan noin kolmellakymmenellä eurolla. Niitä on myös isompia ja järeämpiä, jolloin hinnat kipuavat sadan euron korkeammalle puolelle. Savotan Happy Stove painaa 250 grammaa ja mahtuu vaikka reisitaskuun. Keittimen käyttömahdollisuudet laajenevat kuitenkin, jos matkassa on myös pannu tai kattila. Polttoainetta, risuja, ei normaalisti tarvitse kuljettaa mukana.

Kaasupullon päälle ruuvattavat polttimet edustavat vertailun laajinta hintahaitaria. Alimmillaan hinta on kolmenkymmenen euron paikkeilla, jolloin kyse on pelkästä polttimesta. Hinta nousee, kun pakettiin kuuluu myös keittoastia tai astioita. Myös tuotteen laatu ja käyttötarkoitus vaikuttavat hintaan. Arvokkaimpien keitinten hinta on yli kaksisataa euroa.

Pulloon kiinnitettävien poltinten keveimmät mallit painavat alle sata grammaa, mutta käyttöä varten on oltava Savotta Keitinten saamat pisteet Happy Stove Trangia + kaasu Trangia + Sinol Pullon päällä jokin pannu tai kattila. Poltin itsessään vie vähän tilaa, mutta se vaatii toimiakseen myös kaasupullon.

Testissä olleet Trangiat olivat “isoja”, malliltaan Trangia 25. Yhdellä keittimellä kokkaa kolmelle tai jopa neljälle hengelle. Trangian malli 27 on sopiva kahdelle hengelle ja vie vähemmän tilaa repussa tai rinkassa. Hintaan koolla ei juuri ole merkitystä. Nestepolttimella keitinkokonaisuuden hinta alkaa hiukan yli viidestäkymmenestä eurosta, kaasupolttimella noin 125 eurosta. Kustannukset nousevat, jos valitsee pinnoitetun keitinpaketin.

Trangian hinta sisältää tuulisuojan, polttimen, kaksi kattilaa ja pannunakin toimivan kannen. Tällaisen aloituspaketin sisältö vaihtelee paitsi hinnan, materiaalin ja polttimen osalta, myös tuotteiden. Joissain on lisäksi vesipannu tai sihtinä toimiva leikkuulauta. Trangian osia saa ostaa myös irrallaan.

Taulukko, jossa näkyy keitinten pisteytys

Kiitokset Finn-Savotalle Happy Stovesta ja Kannonkarille Trangian kaasupolttimen lainasta!