Töölön Sinisten kunniajohtajan, partioveljemme Lassi Westerlingin, maallinen partiopolku päättyi 5.2.2019 Hoivakoti Villa Bredassa Kauniaisissa. Kuollessaan Lassi oli 94-vuotias.

Lassi näytti omalla esimerkillään, miten tärkeää on kasvaa onnellisena aikuisuuteen hyvien ystävien parissa. Vuonna 1931 annettu kolkkapoikalupaus siivitti Lassin partiouraa lähes 90 vuotta. Ura alkoi Helsingin Sinisten Töölö-osastossa ja jatkui vuodesta 1933 katkeamattomana uskollisuutena Töölön Sinisille. Tämän lisäksi Lassi oli perustamassa Kauniaisiin Kelovartijat-lippukuntaa.

Lassi osoitti meille, miten partioaate voi kehittyä iän myötä. Tie koulunpenkiltä suoraan jatkosotaan Syvärille, Kannakselle ja vielä Lappiin ei katkaissut partioveljien ystävyyttä.

Sodan jälkeen marraskuussa 1945 ystävykset totesivat nuoruuden menneen ohi, mutta halusivat jatkaa ystävyyttään partioaatteen hengessä ja perustivat Sämpyläkillan. Tämä kilta jatkaa edelleen toimintaansa Lassin viitoittamalla tiellä Töölön Sinisten Kannatusyhdistyksen yhteydessä.

Partiopolku jatkui alueelliselle ja valtakunnalliselle tasolle

Lassi toimi Suomen Partiopoikajärjestön hallituksen jäsenenä 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa, jolloin henkiset perustukset nykyiselle Suomen Partiolaiset ry:lle valettiin.

Vuonna 1969 Suomessa pidetyn Maailman partioliikkeen yleiskokouksen jokaiselle 445 osallistujalle järjestettiin mahdollisuus vierailla suomalaisessa partiokodissa. Tämä järjestyi Home Hospitality -toiminnan ansiosta, jossa Lassi toimi ratkaisevana puuhamiehenä. Mukana olleena voin vakuuttaa, että yhtään partiojohtajaa ei jäänyt torille odottamaan perhettään.

Lassi vaikutti myös Partiosäätiössä vuosina 1966–1974. Lippukuntatyön rinnalla Lassin päähuomio kohdistui kuitenkin piiritasolle, ehkä siksi, että hän ei halunnut kilpailla valtakunnallisesta ykköspaikasta sämpylätoverinsa Pauli Kanervan kanssa.

Vaikuttaminen jatkui Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistyksessä

Lassi toimi Helsingin Partiopoikapiirin piirinjohtaja vuosina 1964–1967, mikä varmasti loi taustan Lassin aktiivisuudelle Pääkaupunkiseudun partiolaisten tukemisessa.  Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistys ry oli perustettu jo vuonna 1952 ja siitä tuli Lassin partiovaikuttamisen pääväylä.

Lassi oli ratkaiseva henkilö, kun Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistys osti kiinteistön Inkoosta, josta kehitettiin pääkaupunkiseudun partiolaisten keskuudessa suosituksi tullut Kavalahden leiri- ja kurssikeskus. Lassi oli kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja silloinkin, kun partioyhteisöjen yhteisen toimitilan etsintä käynnistettiin.

Lassin osallistui myös menneiden asioiden muistiin merkitsemiseen sekä ”Pojat Partiossa” että ”Heput Helsingissä” historiateosten laadinnassa, jossa kummassakin Lassi toimi toimitusneuvoston puheenjohtajana.

Pitkä partioura palkittiin

Kaikista partiosaavutuksista Lassi palkittiin mm. Töölön Sinisten kultaisella ansiomerkillä, Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kultaisella ansioristillä ja Suomen Partiolaisten hopeasudella. Lisäksi hän oli Töölön Sinisten kunniapuheenjohtaja ja Helsingin Partiopoikain Kannatusyhdistyksen kunniajäsen.

Vuonna 2001 tasavallan presidentti palkitsi Lassin elämäntyön nuorisotyön hyväksi Suomen Leijonan Ritarikunnan ritarimerkillä. Sotilasarvoltaan Lassi oli luutnantti pioneeriaselajissa, mistä varmaan juontui hänen selvä kiinnostuksensa partioleirien rakennelmiin.

Parhaat partiomuistot vuosien takaa

Voimakkaimmaksi leirielämyksekseen Lassi usein mainitsi osallistumisensa Patrol Jamborette Blair Atholille Skotlannissa 1950.

Kun alkuvuodesta 2019 kysyin mikä on Lassin partiouran kohokohta, vastaus oli: ”Kun sain Helsingin piirinjohtajana ilmoittaa Yrjönpäivän partioparaatin osallistujat silloiselle Suomen Partiopoikajärjestön ylijohtajalle Pauli Kanervalle.” Senaatintorille oli vuonna 1965 järjestäytynyt noin 10 000 pääkaupunkiseutulaista partiolaista.

Lassi jätti meille kaikille perässätramppaajille, kuten Lassi olisi sanonut, hienon esimerkin partioaatteen kantavuudesta läpi koko elämän.

Lassi Westerling Kiljavalla HeppKy:n 60-vuotisjuhlassa vuonna 2012. Kuva: Riikka Nenonen

Teksti: Kari Teppola
Lassin partioveli yli kuuden vuosikymmenen ajan.