Piirileirien ja Finnjamboreiden väliin jäänyt kesä 2019 tarjosi pääkaupunkiseudun lippukunnille tilaisuuden järjestää kesäleiri perinteisesti oman lippukunnan voimin. Osa lippukunnista päätti myös yhdistää voimansa ja koota leirin kasaan yhdessä oman alueensa kanssa. Tässä jutussa kurkistetaan kuluneeseen kesään ja sen aikana vietettyyn leirielämään.

Leireilyä lähellä ja vähän kauempana

Lippukunnat suosivat kesän leirejä järjestäessään monia tuttuja leiripaikkoja, kuten Kiljavan ja Kavalahden leirikeskuksia. Suosittu leirikohde oli myös Partiosaari eli Vasikkaluoto, joka sijaitsee Helsingissä Vartiokylän lahdella, Marjaniemen eteläpuolella. Pääkaupunkiseudun lippukunnat voivat varata saaren leiri- tai retkipaikaksi toukokuun alusta syyskuun loppuun. Moni lippukunta oli päätynyt pystyttämään leirinsä myös vähän kauemmaksi pääkaupunkiseudulta, nauttiakseen Suomen kansallispuistojen upeista maisemista. Esimerkiksi Vuoren Haltiat leireilivät Teijon kansallispuiston alueella Varsinais-Suomessa. Haagan Sirkkujen Mikä-mikä-maa -leiri taas järjestettiin Repoveden kansallispuiston jylhissä maisemissa. 

Vesipäivän aktiviteetteja Epizón-leirillä. Kuva: Kurkisuon Rusakoiden Facebook-sivu.

Alueellista yhteistyötä

Lippukuntien välinen yhteistyö oli selvästi nähtävissä kesän leireillä, jotka kasattiin jopa kokonaisten alueiden voimalla yhteen. Esimerkiksi Järvi-Espoon Eräpartiolaisten eli Järeän koko alueen yhteinen kesäleiri Pihka keräsi huiman määrän espoolaisia partiolaisia Tammisaaren Skutvikeniin heinäkuun viimeisellä viikolla. Helsingin Erä-Majavat, Ilvesveikot, Töölön Tähystäjät ja Siniritarit taas leireilivät Kaaoksella Hämeen partiopiirin alueella. Helsingin Kotkat ja Kontutytöt sekä Kurkisuon Rusakot ja Rastipartio taas yhdistivät voimansa  Epizón-leirillä, joka pidettiin Hangon edustalla sijaitsevalla Bengtsårin leirisaarella.

Huippukivaa ohjelmaa

Kesän leirien ohjelma koostui monella lippukunnalla perinteisestä leiritekemisestä yhdistettynä ajankohtaisia teemoja käsitteleviin ohjelmiin sekä elämyksellisiin aktiviteetteihin. Vuoren Valppaiden, Kirisiskojen ja Mustien Veljien yhteisen leirin Kotvan teemana oli aikamatkustus, ja leirin ohjelma keskittyikin tämän teeman ympärille. Esimerkiksi “länkkäripäivänä” ohjelmassa oli seikkailijoille ja tarpojille jousiammuntaa sekä ilmakivääriammuntaa, tulevaisuuspäivän rantaohjelma taas tutustutti leiriläiset kestävään kehitykseen sekä muoviroskan kerääntymiseen merissä. Helsingin Kotkien, Kontutyttöjen, Kurkisuon Rusakoiden ja Rastipartion Epizón-leirin teemana oli ”selviytyjät” ja ”elementit”. Leirin ohjelma oli tuunattu teemaan sopivaksi ja esimerkiksi “vesipäivänä” rakennettiin lauttoja leirisaaren toimintarannalla ja “ilmapäivänä” tehtiin ja lennätettiin leijoja. Kesän leireillä suosittu ohjelmanumero oli myöskin perinteiset leiriolympialaiset, joissa mitattiin leiriläisten taitoja esimerkiksi säkkihyppelyssä ja köydenvedossa.

Leiriolympialaiset Olarinmäen Samoojien tapaan. Kuva: Olarinmäen Samoojien Flickr.

Herkkuruokaa leirikeittiöstä

Lippukuntaleirien muonitukset pääsivät leirikeittiöissä loihtimaan nälkäisille leiriläisille monia erilaisia herkkuja. Esimerkiksi Olarinmäen Samoojien Jänis-leirillä järjestettiin grillibileet, joissa tarjoiltiin muun muassa meheviä ribsejä ja täytettyjä herkkusieniä – nam! Vuoren Valppaiden, Kirisiskojen ja Mustien Veljien leirillä ruokakin oli suunniteltu leirin aikamatkustus-teeman mukaan, joten “länkkäripäivänä” tarjolla oli burgereita ja kaikki saivat juotavaksi kylmän kokistölkin. Tammisalon Metsänkävijöiden leirin vierailupäiväksi oli kaikille leiriläisille ja heidän vanhemmilleen tilattu täytekakkua, koska leirillä juhlittiin myös lippukunnan 50-vuotisjuhlaa. Erikoisempien herkkujen lisäksi leireillä oli tarjolla myös ihan perinteistä leiriruokaa – kuten muurikkalettuja ja hernekeittoa. Myös vastuullinen ruoan valmistus nousi esille leirien ruokalistoissa. Esimerkiksi Tammen alueen lippukuntien yhteisleirillä Tammenterholla pyrittiin vähentämään lihansyöntiä, ja yli puolet leirillä tarjotusta ruoasta olikin herkullista kasvisruokaa.

Johtajahuoltoa leiriarjen ohella

Lippukuntien leireillä oli muistettu myös pitää huolta johtajien jaksamisesta. Esimerkiksi neljän lippukunnan yhteisellä Epizón-leirillä johtajille oli järjestetty sarja arvoituksia, joita he saivat ratkaista pakohuonepeleistä tutulla tyylillä. Olarinmäen Samoojien Jänis-leirillä johtajat taas pääsivät rentoutumaan päivän mittaan järjestetyissä hieronnoissa sekä rentoutuksissa. Tammisalon Metsänkävijöiden leiriä taas päätettiin jatkaa ylimääräisellä vuorokaudella lasten kotiinlähdön jälkeen, jotta johtajat pääsisivät leirin purun ohella pitämään hauskaa. Ohjelmassa oli erilaisia pelejä ja leikkejä, sekä tietenkin rajaton määrä kahvia!