Espoolaislippukunta Olarinmäen Samoojille on perustettu oma VeriRyhmä, joka käy yhdessä luovuttamassa verta. Lippukunta on saanut luovuttamisesta jopa kunniakirjoja: vuonna 2018 lippukunta sai kultaisen kunniakirjan, johon vaaditaan yli 30 verenluovutusta kalenterivuoden aikana. 

Olarinmäen Samoojien lippukunnanjohtaja Jalmari Stenberg ja ohjelmajohtaja Niko Matinpalo-Järves kuuluvat lippukunnan VeriRyhmään ja ovat luovuttaneet useita kertoja muiden lippukuntalaisten kanssa. Heidän mielestään verenluovutus on hyvä tapa auttaa, sillä vähällä vaivalla voi pelastaa toisen ihmisen hengen.  

Perusterveelle verenluovutuksen riskit ovat pieniä hyötyihin verrattuna ja koko toimenpide vie vain puolesta tunnista tuntiin. Auttamisesta tulee myös hyvä fiilis.  

Ennen verenluovutusta jokainen luovuttaja täyttää esitietolomakkeen.

Yhteisöllisyys kannustaa verenluovutukseen

Olarinmäen Samoojien VeriRyhmää koordinoidaan Telegram-sovellukseen perustetun keskusteluryhmän kautta. Ryhmään kutsutaan kaikki täysi-ikäiset lippukuntalaiset, ja siellä voi sopia yhteisistä luovutuksista. Käytössä on myös yhteinen Excel-taulukko, johon jokainen merkitsee omat luovutuksensa. 

Verenluovutus on aina iso apu, mutta varsinkin porukalla luovuttamisesta löytyy monia positiivisia puolia. Jalmari mainitsee yhteisöllisyyden tärkeäksi osaksi ryhmässä luovuttamista.  

VeriRyhmän saavutukset kannustavat jatkamaan porukalla ja luovuttaessa näkee myös konkreettisesti yhteisen toiminnan tulokset. Nikon mukaan Telegram-ryhmässä käyty keskustelu muistuttaa luovuttamaan ja luo myös pientä positiivista painetta.  

Veripalvelussa on tarjolla maittavia eväitä, joita voi nauttia ennen luovutusta tai luovutuksen jälkeen.

Isolle ryhmälle kannattaa varata aika etukäteen

Porukalla luovuttaminen voi myös auttaa tilanteeseen liittyvään jännitykseen. Nikon mukaan varsinkin ensimmäisellä luovutuskerralla kaverin tuki on tärkeää. Lisäksi jännitystä lieventää paikalla olevien hoitajien rauhallinen ja kannustava asenne: luovuttajista pidetään huolta ja heidän vointiaan kysellään. 

“Ison porukan kanssa verenluovutukselle on hyvä varata aika etukäteen”, Niko huomauttaa. 

Varaaminen ei ole pakollista, mutta ison ryhmän kanssa se helpottaa ja nopeuttaa tilanteen kulkua. Varsinkin ruuhka-aikoina varatusta ajasta voi olla paljonkin hyötyä. 

Verenluovutuksen voi nähdä myös yhtenä tapana toteuttaa partiolaisuutta: partiolainen pyrkii olemaan yhteiskunnallisesti aktiivinen ja auttamaan toisia parhaansa mukaan. VeriRyhmä voikin olla lippukunnan vaeltajille ja aikuisille yhteinen aktiviteetti.  

 “Verenluovutukseen liittyy paljon turhia ennakkoluuloja, ja olisi tärkeää kokeilla luovuttamista rohkeasti. Toki kaikki eivät pysty luovuttamaan, mutta vaadittavat kriteerit täyttävälle verenluovutus on pieni vaiva, josta voi olla toiselle ihmiselle suuri apu”, Jalmari muistuttaa.  

Perusta oma VeriRyhmä!

  • Suomessa tarvitaan joka arkipäivä jopa 800 verenluovuttajaa. 
  • Luovutettua verta tarvitsevat esimerkiksi leikkauspotilaat ja onnettomuusuhrit. 
  • VeriRyhmän eli verta säännöllisesti luovuttavan porukan voi perustaa työ-, harrastus- tai kaveriporukan kanssa. 
  • Luovutus VeriRyhmälle tehdään mainitsemalla oman VeriRyhmän nimi ilmoittautumisen yhteydessä. 
  • VeriRyhmän jäsenten tekemät luovutukset kartuttavat ryhmän verenluovutustiliä.  

Kuvat: Aino Hokkanen