Seikkailua ja oppimisen iloa aikuisille

Kulman kiertäjät -lippukunnassa aloitti keväällä sosiaalisessa mediassa huomiota herättänyt aikuispartioryhmä. Mitä kyseiselle ryhmälle kuuluu nyt ja miten uusia aikuisia voi houkutella mukaan lippukunnan toimintaan? 

Keväällä 2018 helsinkiläisen Jenni Huovisen sähköposti täyttyi lukuisista innokkaista viesteistä. Hän oli juuri laittanut Kallio Facebook-ryhmään ilmoituksen aikeistaan perustaa aikuispartioryhmä, jos kiinnostuneita osallistujia riittäisi ja niitähän riitti. Yli 230 tykkäsi julkaisusta, ja ilmoittautumisia tuli sähköpostitse yli sata. 

Aikuispartiotoiminta alkoi alkuinnostuksen siivittämänä Kulman Kiertäjät -lippukunnassa huhtikuussa 2018. Kulman kiertäjillä on aiemmin ollut saman tyyppistä toimintaa aikuisille, joten ajatukselle aikuispartioryhmästä oltiin avoimia. “Tapaamisia meillä on kerran kuussa, vaikka kesäaikaan tosin nähtiin useammin”, Jenni kuvailee ryhmän kokoustamista. Kokousten osallistujamäärä riippuu kokouksen aiheesta, mutta yksin ei ole joutunut kertaakaan kokoustamaan tai järjestämään kokousta. “Meitä on tällä hetkellä noin kolmekymmentä aktiivista aikuista mukana toiminnassa, joista viisi hoitaa pääasiassa toimintaa. Jokainen mukana oleva voi järjestää myös itse tapaamisia.”  

Mitä aikuispartiokokouksissa tehdään? Hyvin samanlaisia asioita kuin muutkin ikäryhmät, kuten luonnossa liikkumista, itsensä kehittämistä ja uuden oppimista. Ensimmäisen puolen vuoden aikana kokousagendalla on ollut melontakurssi, suunnistuksen opettelua ja villiyrtteihin tutustumista. “Syyskuussa olimme sienikurssilla ja syksyn aikana aiomme opetella muun muassa ensiaputaitoja ja osallistumme vapaaehtoistyöhön Asunnottomien yössä”, Jenni avaa ryhmän kokoussuunnitelmia. Aikuispartion tarkoituksena on kartuttaa taitoja ja tehdä asioita yhdessä aivan kuten perinteisten ikäkausien partio-ohjelmassa.  

Myös piiri toivottaa aikuispartioryhmät tervetulleiksi. “Haluamme piirinä tukea uusien aikuisten partioon löytämistä. Aikuispartioryhmät tai aikuislaumat ovat osoittautuneet sopivaksi matalan kynnyksen tekemiseksi, johon voi lähteä mukaan kokeilemaan ja katsomaan, mistä partiossa on kyse”, kertoo Pääkaupunkiseudun Partiolaisten aikuis- ja vapaaehtoistuesta vastaava hallituksen jäsen Nina Pitkänen. Suoraan ryhmänohjaajaksi ryhtyminen voi tuntua monille aikuisille liian isolta haasteelta, mutta muu lippukunnan toiminta saattaa vähitellen alkaa kiinnostaa, kun partioon pääsee tutustumaan rauhassa aikuispartioryhmässä.  

“Aikuisista on lippukunnissa pulaa etenkin ryhmänjohtajina, ja piirinä näemme aikuispartioryhmien roolin uusien aikuisten kontaktoinnissa suurena”, toteaa Nina aikuispartioryhmien roolista piirin kehitykselle. Vaikka lippukunnille olisi monesti suuri apu, että aikuispartioryhmäläiset alkaisivat johtamaan myös ryhmiä, on tärkeää, että ryhmässä voi olla ilman sen kummempia velvoitteita. “Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kaikki partio on hyvästä – myös aikuisten omat ryhmät”, Nina tokaisee hymyillen.  

Aktiviteetit aikuisille 

Uudet aikuiset on tärkeä ottaa huomioon ja osaksi porukkaa, jotta heidät saadaan pysymään mukana lippukunnan ja ryhmän toiminnassa. Aikuispartioryhmän kokousten järjestämisessä kannattaa hyödyntää kaikkien osallistujien osaamista, monella voi olla jokin taito, jonka he voivat opettaa muille tai joku voi tietää mahtavan retkipaikan lähiympäristössä. Näin ryhmän perustajatkin pääsevät nauttimaan itsensä kehittämisestä ja uuden oppimisesta, kun he voivat keskittyä asioiden organisoinnin sijaan myös yhteiseen tekemiseen osallistumiseen. 

Valmiita ohjelma-aktiviteettejakin löytyy, jos ideointi tuottaa hankaluuksia. “Vaikka partio-ohjelma ei tunnista aikuisia omaksi ikäkaudekseen, se ei estä aikuisohjelman tekoa ja toteuttamista. Kokemuksemme on, että esimerkiksi monet vaeltajaohjelman aktiviteeteista ovat sovellettavissa myös aikuisille ja olemme piirinä toteuttamassa aikuispartioryhmille omaa ohjelmavinkkivihkoa”, vinkkaa Nina.  

Aikuispartioryhmän perustaminen vie aikaa ja vaivaa, kuten minkä tahansa muunkin ryhmän perustaminen, mutta se antaa myös paljon takaisin. Monille aikuispartioryhmä on tuonut hengähdyshetken arjen muiden kiireiden keskelle. “Olen niin iloinen siitä, että olen saanut tutustua näin ihaniin ihmisiin, pääsemme varmasti yhdessä kokemaan ja oppimaan vielä vaikka mitä!” Jenni tiivistää aikuispartioryhmän parhaita puolia ja hymyilee leveästi.  

Viisi vinkkiä aikuispartioryhmän perustamiseen: 

  • Ota yhteyttä lippukuntasi/alueesi lippukunnan johtajaan ja esittele idea aikuispartioryhmästä. Sopikaa etukäteen, millainen rooli aikuispartioryhmällä tulee lippukunnassa olemaan.  
  • Ota joku innokas partiolainen tai ei-vielä-partiolainen mukaan suunnittelemaan toimintaa ja miettikää, mitä haluaisitte tehdä ensimmäisessä kokouksessa. 
  • Mieti, missä kanavissa haluat mainostaa ensimmäistä kokousta, oman alueesi Facebook-ryhmä on hyvä viestintäkanava. Piirin toimisto auttaa, jos tarvitset apua mainoksen kanssa. 
  • Pidä ensimmäinen kokous ja tee jotain partiomaisen hauskaa. 
  • Kerää yhteystiedot ylös ja ole yhteydessä kiinnostuneisiin. Sopikaa seuraavan kokouksen ajankohta ja keskustelkaa alkuvaiheessa myös ryhmän toimintatavoista. 

Jenni Huovisen perustaman aikuispartioryhmän edellisessä kokouksessa käytiin yhdessä sienikurssilla, jossa päästiin tunnistamaan eri sienilajeja. 

Tästä mainoksesta kaikki lähti liikkeelle viime keväänä.