Partion ydintä ovat viikoittain pidettävät kokoontumiset. Viikkotoiminnan kautta tuhannet lapset pääsevät joka viikko tekemään oman ikäkautensa aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista – ja samalla pidetään hauskaa!
Tapiolan Metsänkävijöiden Norpat-laumassa on iloinen meininki. Maaliskuisessa kokouksessa lapsia on paikalla kahdeksan ja ryhmän kolmesta akelasta kokousta vetävät tällä kertaa Laura Lepola ja Liinu Yli-Hongisto. Sudenpennut Aurora, Tammi, Niilo, Mava, Kajus, Oiva, Leevi ja Milja aloittavat kokouksen tottunein elkein yhteisellä leikillä ja kuulumisia kerrotaan niin toisille lapsille kuin akeloille. Suurin osa lapsista on aloittanut partion syksyllä 2022 ja lauma toimii nyt ensimmäistä vuotta.
Takaisin partioharrastuksen pariin aikuisena
Ryhmän kolmesta akelasta Laura ja Lauri ovat molemmat partioon palaajia. Laura ehti olla partiossa sudenpennusta nuoreksi aikuiseksi saakka, kunnes partio jäi hetkeksi tauolle. Nyt sekä Laura että Lauri ovat palanneet partioon johtamaan ryhmää.
– Tuntui aluksi vaikealta päättää, mihin lippukuntaan partiota palaisi harrastamaan ja mitä tekemään. Partioon palaaminen oli ollut mielessäni jo pidempään, Laura kertoo ajatuksistaan ennen uudelleen aloittamista.
Palaamisen taustalla olivat vahvasti omat hyvät kokemukset partiosta ja halu laittaa hyvä kiertämään.
– Partiossa saa myös itse aikuisena uusia kokemuksia. Minulla on hyviä muistoja partiosta lapsuudesta ja näen, miten partio on vaikuttanut itseeni, kehitykseeni, valmiuksiini ja asenteeseeni. Sen perusteella alkoi kasvamaan ajatus, että haluaisi antaa jotain yhtä arvokasta eteenpäin ja ylipäätään ajattelen, että kaikki lasten ja nuorten eteen tehtävä työ on arvokasta, Laura kertoo.
Lopulta Laura aloitti partion eri lippukunnassa kuin missä oli nuorempana ollut mukana.
– Näin paikallisessa Facebook-ryhmässä julkaisun, jossa haettiin sekä lapsia että aikuisia mukaan Tapiolan Metsänkävijöihin. Laitoin viestiä lippukunnanjohtajalle ja näin päädyin taas mukaan partioon, Laura nauraa.
Ryhmänjohtajana näkee vapaaehtoistyön tärkeyden ruohonjuuritasolla
Liinulle Norpat on toinen ryhmä, jonka johtajana hän toimii. Edellisen ryhmän jälkeen välissä vierähti tovi muiden pestien parissa, kunnes oli taas sopiva hetki palata ryhmänjohtamisen pariin.
– Ryhmänjohtaminen kiinnosti alun perin, koska se oli helppo eka pesti. Nyt ryhmänjohtajaksi palatessa tuli mietittyä vähän tarkemmin, mihin ryhtyy. Tärkein syy oli, että tiesin ryhmään tarvittavan kolmatta johtajaa ja itselläni oli takana useampi paperipartiopesti, joiden jälkeen oli kasvanut tarve päästä partiotoiminnan ytimeen ja tehdä ihan perustoimintaa pitkästä aikaa, Liinu kertoo.
Sekä Laura että Liinu kertovat, että akelan pestissä motivoivat kivat johtajakaverit, joiden kanssa saa johtaa ryhmää sekä tunne merkityksellisestä työstä.
Saan iloa siitä, että voin olla hyödyksi ja tehdä jotain tärkeää ja mahdollistaa harrastuksen lapsille. Kokoukset joka viikko myös maadoittavat ja pakottavat olemaan läsnä hetkessä. Vaikka välillä olisi haastavampia hetkiä lasten kanssa ollessa, tekee itselle tosi hyvää, että on sellainen hetki viikossa, jossa pitää olla läsnä.
Liinu Yli-Hongisto
– Ryhmänjohtaminen antaa aikuiselle paljon iloa ja innostusta. Välillä suoraan töistä partioon suunnatessa voi ajatella, ettei yhtään jaksaisi, mutta tulen sieltä aina inspiroituneena ja virkistyneenä kotiin. Lasten ilo ja into tarttuu, Laura täydentää.
Elämyksellisyys syntyy pienistä asioista
Hyvä esimerkki partion tarjoamista ainutlaatuisista kokemuksista ovat viikonloppuretket. Norpat ovat olleet menneenä viikonloppuna ensimmäisellä viikonloppuretkellään ja retkeltä onkin paljon muisteltavaa.
– Lapsia tietenkin jännitti se, että olivat ekaa kertaa retkellä, mutta kaikki meni hyvin ja kaikilla oli kivaa, mikä oli tosi palkitsevaa, Liinu kertoo.
Retkellä lapsille elämyksellisiä asioita voivat olla aikuisesta tavalliselta tuntuvat asiat, kuten vaikkapa puukon käyttö tai ruuan laitto yhdessä. Myös ryhmänjohtaminen koostuu loppujen lopuksi hyvin yksinkertaisista asioista. Aktiviteettien ja tekemisen ei tarvitse olla monimutkaista, vaan pienetkin asiat voivat olla isoja kokemuksia lapsille.
– Keskeisintä on, että joku aikuinen on läsnä ja mukana. Olen aina tosi otettu, jos huomaan, että joku lapsi luottaa minuun. Jos pystyy tukemaan lapsen uskoa häneen itseensä ja omaan tekemiseensä, on se tosi antoisaa. Harrastukset tarjoavat sellaisia virikkeitä, joita ei muualla saa ja lapsi pääsee ylittämään itsensä – ei tehdä lapsen puolesta vaan tehdään yhdessä, Laura pohtii.
Parhaimmillaan ryhmänjohtajan pesti antaa aikuiselle uusia kokemuksia sekä mahdollisuuksia kehittää itseään ja oppia uutta.
– Ryhmänjohtajana oppii lapsiryhmänhallintaa, viestintätaitoja ja toki partiotaitojakin samalla, kun opettaa niitä lapsille. Ryhmänjohtaminen on myös tosi hyvä tapa pysyä kiinni lippukunnan toiminnassa. Jos on vaikkapa uusi aikuinen lippukunnassa, pääsee ryhmänjohtamisen kautta hyvin toimintaan sisälle ja pysyy perillä siitä, mitä lippukunnassa tapahtuu, Liinu vinkkaa.
Parasta ryhmänjohtajana olemisessa on se, että pääsee luomaan hyviä kokemuksia lapsille niin heistä itsestään, muista ihmisistä kuin maailmasta. Ryhmänjohtaminen ehdottomasti antaa enemmän kuin ottaa.
Laura Lepola
Laura ja Liinu suosittelisivat ryhmänjohtamista kaikille, joilla voisi olla antaa noin tunti viikostaan aikaa lasten ja nuorten hyväksi ja jotka haluavat tehdä jotain oikeasti hyödyllistä lasten harrastusten mahdollistamiseksi.
– Toki pitää voida sitoutua siihen, että tapaamisissa tehdään jotain sisällöllisesti järkevää. Sanoisin kuitenkin, että jos viikossa löytyy pari tuntia aikaa ja partion mukaiset aatteet ja arvot niin tosi moni pystyisi lähtemään ryhmänjohtajaksi. Varsinkin parin tai kolmikon kanssa johtaminen on tosi kivaa puuhaa, Laura hymyilee.
“Partiossa parasta on kaikki!”
Sudenpennuilla on myös oma näkemyksensä siitä, mitä aikuiset tekevät partiossa. Tuoreessa muistissa on selvästi edellisviikonlopun retki, sillä monen mielestä aikuiset käskevät tekemään aamujumpan, juovat kahvia sekä pälättävät. Tekevät aikuiset kuitenkin lasten mielestä välillä jotain muutakin.
– Aikuiset kertovat, mitä tehdään. Muuten me ei tehtäisi mitään, Aurora huudahtaa nauraen.
Millaisia sitten ovat lasten ajatukset partiosta?
Norpista parasta partiossa ovat retket, ulkona oleminen sekä leipominen. Useampi on myös sitä mieltä, että partiossa parasta on kaikki, eikä vain yhtä asiaa voi valita.
Entä mitä jonkun, joka ei harrasta partiota tulisi tietää partiosta?
– Partiossa on kivaa ja tehdään kivoja asioita, Leevi summaa.
Norppien mielestä partiota harrastamattoman olisi hyvä myös tietää, että partiossa oppii käyttämään kompassia ja suunnistamaan, partiossa ollaan paljon metsässä ja joskus saatetaan auttaa lintuja.
– Pitää myös tietää, ettei ihminen ei voi olla juomatta kahvia, Kajus nauraa viitaten johtajien kahvin juontiin viikonloppuretkellä.
Leevi huikkaa heti perään:
– Ja pitää tietää, ettei ihminen voi olla olematta partiossa!
Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2022.