Yleinen

Partiota yhä useammalle – yhteislippukuntaan kaikki ovat tervetulleita

Espoolainen Haukkavuoren Haltiat -lippukunta (HaHa) toimi yli 50 vuotta tyttölippukuntana. Kevään 2022 aikana toimintaa uudistettiin niin, että lippukuntaan ovat nyt tervetulleita kaikki. Ensimmäinen yhteislauma aloitti toimintansa syksyllä 2022.

Tuumasta toimeen

Perinteikkään toiminnan muuttaminen vie aina aikansa. Ajatus yhteislippukunnasta olikin hautunut jo jonkin aikaa lippukunnan johtajiston keskuudessa ennen kuin varsinainen muutosprosessi aloitettiin keväällä 2022.

– Jäsenistössämme on aiemminkin ollut eri sukupuolten edustajia, mutta virallisesti olemme olleet tyttölippukunta, muutosta tekemässä ollut Kaisa Artismaa kertoo.

Kevään aikana HaHan hallitus valmisteli kyselyn lippukunnan jäsenistölle sekä huoltajille. Lisäksi kevätkauden päätteeksi toteutettiin kaksi Erätauko-keskustelua lippukunnan yli 15-vuotiaille jäsenille.

– Keskustelut olivat mielenkiintoisia ja muutokseen suhtauduttiin yleisesti positiivisesti. Moni myös kiitti mahdollisuudesta keskustella asiasta yhdessä, Kaisa kuvailee yhteistyöstöä.

Kun kyselyn ja keskustelujen perusteella alkoi käydä selväksi, että yhteislippukunnaksi muuttumisella oli tarvittava tuki jäsenistöltä, alkoi hallitus valmistella varsinaista muutosta ja asiasta tiedottamista.

– Loppujen lopuksi muutos oli teknisesti helppo, koska lippukunnan sääntöjen mukaan jäseneksi voitiin hyväksyä jokainen kuluvana vuonna 7 vuotta täyttävä ja sitä vanhempi. Mitään sääntömuutosta ei siis vaadittu, Kaisa kertoo.

Siirtymä uuteen arkeen oli luonteva

Syksyllä 2022 lippukunnassa aloitti toimintansa ensimmäinen lauma, jota markkinoitiin kaikille koulutiensä aloittaville.

– Uuden lauman lisäksi muita uusia yhteisryhmiä ei perustettu, mutta myös olemassa oleviin ryhmiin ovat olleet kaikki tervetulleita, jos ryhmissä on tilaa, Kaisa kertoo.

Arki yhteislippukuntana on siis lähtenyt käyntiin vaivattomasti ja uudet jäsenet sukupuoleen katsomatta tuntuvat löytäneen mukaan toimintaan. Muutoksen myötä kavereita, perheenjäseniä ja sukulaisia on entistä helpompi houkutella mukaan partioon.

– Yhden sudenpennun vanhempi värväsi heti lapsensa poikaserkun mukaan toimintaan, Kaisa nauraa.

Avoin keskustelu ja piirin tuki onnistumisen kulmakivinä

Kaisa uskoo, että avoin keskustelu jäsenistön kesken oli avainasemassa siinä, että muutos tuntui luonnolliselta.

– Emme halunneet, että päätös tulisi annettuna hallitukselta. Siksi esimerkiksi kyselyyn sai vastata noin parin kuukauden ajan ja erätaukokeskusteluita pidettiin tarpojille ja sitä vanhemmille lippukuntalaisille, Kaisa kuvailee.

Myös piirin tuki prosessin aikana oli korvaamatonta. Piirin työntekijä Aino oli mukana keskusteluissa alusta asti ja antoi vinkkejä ja apua.

– Yksin ei tarvitse jäädä. Piiri on olemassa meitä varten ja aina saa kysyä apua, Kaisa muistuttaa.

Pohditteko yhteislippukunnaksi muuttumista tai kahden erillislippukunnan yhdistämistä yhteislippukunnaksi? Piirin aluetyöntekijät ovat valmiina auttamaan! Löydät oman alueesi työntekijän yhteystiedot PäPan toimiston nettisivuilta.

Tiesitkö, että…

jokainen partiolippukunta on uniikki ja partiota voi harrastaa missä päin pääkaupunkiseutua tahansa. Lippukunnat voidaan luokitella järjestettävän toiminnan mukaan. PäPan alueella toimi vuonna 2022

  • 13 merilippukuntaa
  • 60 maalippukuntaa
  • 28 erälippukuntaa
  • yksi ilmalippukunta
  • yksi sisulippukunta

Lähde: Jäsenrekisteri Kuksa

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2022.