Yleinen

Vapaaehtoistyö antaa tekijälleen – Sanni Pohjannoro on oppinut partiossa oma-aloitteisuutta ja toimeen tarttumista

Pääkaupunkiseudulla tehdään vuosittain yli miljoona tuntia vapaaehtoistyötä partion parissa. Vapaaehtoisella tarkoitetaan partiossa kaikkia vapaaehtoispestissä olevia vaeltajia ja aikuisia. Helsingin Metsänkävijöiden Sanni Pohjannoro, 24, on toiminut lukuisissa vapaaehtoispesteissä vuosien ajan ja hyödyntää partiosta saamiaan oppeja myös työelämässä.

Vapaaehtoisen moninaiset roolit

Vapaaehtoistehtävät partiossa voivat olla käytännössä mitä vain. Vapaaehtoisena voi esimerkiksi auttaa viikonlopputapahtuman muonituksessa, johtaa partioryhmän viikkotoimintaa tai olla järjestämässä piirin tapahtumaa. Tehtäviä löytyy laidasta laitaan tekijän oman kiinnostuksen ja kokemuksen mukaan.

Lukuisissa partiopesteissä toiminutta Sanni Pohjannoroa kiehtoo partiossa eniten hyvässä porukassa tekeminen, ja siisteimmät partiokokemukset ovatkin olleet vähemmän eksoottisen kuuloisia onnistumisen kokemuksia hyvässä seurassa. Hän on tehnyt partiossa erityisesti viestintään ja markkinointiin sekä partiotaitokisoihin liittyviä pestejä.

– Nämä molemmat ovat tosi lähellä sydäntä, mutta niiden lisäksi olen johtanut sudenpentuja, tarpojia ja samoajia, ollut mukana useissa erilaisissa projekteissa, käynyt kouluttamassa ja harrastanut muonittamista, Sanni luettelee.

Sanni kertoo, että uuteen pestiin lähtiessä saattaa jännittää, onko riittävän hyvä tai pätevä kyseiseen hommaan. Myös uudet ihmiset ja uuteen ryhmään lähteminen jännittävät.

– Olen pohjimmiltani aika ujo ja varovainen luonne, joten uuteen hypätessä eniten on aina jännittänyt se, miten sopeudun porukkaan mukaan. Siitä jännityksestä en ole vieläkään oppinut pois, vaikka partiossa ihmiset ovat aina mukavia ja yhteinen sävel löytyy yleensä nopeasti, Sanni kertoo.

Toimeen tarttumisen kyky eväänä partiosta työelämään

Vuosien varrelle on mahtunut monia oppimiskokemuksia, joista osa on tullut kantapään kautta. Esimerkiksi nuorempana pakkaamisen saloja tuli opittua erilaisten retkiltä ja vaelluksilta unohtuneiden tavaroiden muodossa ja aikuisena taas oppimiskokemukset ovat liittyneet enemmän omaan jaksamiseen ja rajojen tunnistamiseen.

Sanni on päässyt hyödyntämään partiossa karttuneita taitoja ja oppeja myös työelämässä.

Valtaosan niistä taidoista, joita nyt töissä tarvitsen, olen oppinut partiossa! Ehkä tärkein taito, josta myös saan töissä hyvää palautetta, on sellainen tietty toimeen tarttumisen kyky ja oma-aloitteisuus. Uskon, että sama kyky löytyy lähes jokaiselta partiolaiselta.

Hän kertoo päässeensä hyödyntämään töissä myös hyvin konkreettisia partiotaitoja.

– Olen mm. sytyttänyt sateessa nuotion ja järjestänyt pikkujouluihin pienet kisat partiohengessä, Sanni kertoo nauraen.

Vastuuta ja tukea nuorille vapaaehtoisille

24-vuotiaana Sanni on jo ehtinyt toimia monissa vastuullisissa pesteissä esimerkiksi partiotaitokisojen johdossa. Nuoreen vapaaehtoiseen suhtaudutaan partiossa Sannin mielestä hieman kahdella tavalla.

– Toisaalta partiossa ollaan usein hyvin valmiita antamaan nuorille vastuuta ja valtaakin, eikä juuri missään muualla pääsisi niin nuorena niin vaativiin ja opettavaisiin tehtäviin kuin partiossa. Toisaalta partiossa myös hieman suojellaan nuoria vapaaehtoisia. Olen itsekin kuullut olevani liian nuori johonkin pestiin ja nykyään saan välillä itseni kiinni siitä ajatuksesta, että jokin tehtävä ei sovi vaikkapa alle 22-vuotiaille ollenkaan. Ikä ei kuitenkaan läheskään aina ole verrannollinen osaamiseen ja kokemukseen, Sanni sanoo.

Hän kokee, että molemmissa suhtautumistavoissa on puolensa. Onkin tärkeää, ettei asioita katsota vain yhdestä vinkkelistä ja mennä sen suhteen liian pitkälle.

– On hienoa, että partiossa nuoret saavat vastuuta, ja on myös tärkeää, että pidämme huolta nuorista tarjoamalla heille tukea. On tärkeää, että partio pysyy paikkana, jossa nuoret vapaaehtoiset voivat jatkossakin yrittää vähän liian isoilta tuntuvia asioita, Sanni pohtii.

Kohti uusia haasteita

Sannin seuraava partiopesti on jo tiedossa, sillä hän toimii PäPan seuraavan piirileirin Kimaran toisena johtajana. Hän odottaa tulevaa leiriä innolla.

– Se on sen kokoinen projekti ja niin valtava haaste, että itseään pääsee varmasti koettelemaan vielä monia kertoja, Sanni kertoo.

Tulevilta partiovuosilta Sanni odottaa uusia haasteita ja näkökulmia.

– Ylipäätään toivoisin, että minulla olisi partiolle jotain annettavaa vielä monia, monia vuosia. Ehkäpä tutustun viestinnän ja markkinoinnin lisäksi jonkin aivan uuden osa-alueen hommiin, tai sitten keskityn johtamisen sijaan johdettavana olemisen opetteluun, Sanni pohtii.

Into kokeilla uutta on kantanut jo pitkälle ja joku partiossa saa hakeutumaan aina uusiin seikkailuihin. Mikä sitten on Sannista partiossa parasta?

– Partiossa on parasta ihmiset. Vaikka meitä on moneen joukkoon ja olemme joskus erimielisiä isoistakin arvokysymyksistä, yhteistä on aina ollut enemmän kuin erottavaa. Partiolaisten seurassa on lähes poikkeuksetta hyvä olla, Sanni summaa.

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2022.