Yleinen

“Ei digiä, vaan aitoja ihmisiä ja luontoa” – partio on turvallinen ja kehittävä harrastus 

Moni saattaa pohtia, millaista partio on. Koska partio on todella monipuolinen harrastus, voi joskus olla vaikeaa kuvailla konkreettisesti sitä, mitä partiossa tehdään. Välillä helpompaa onkin kertoa, mitä partiosta saa ja millaisia vaikutuksia partioharrastuksella on lapseen ja nuoreen. 

Suomen Partiolaiset kerää partiolaisten huoltajilta vuosittain kiitoksia lippukuntien vapaaehtoisille. Pääkaupunkiseudulla toimii noin 110 aktiivista partiolippukuntaa, joista 75 % eli 83 lippukuntaa sai kiitoksia keväällä 2023. Tässä artikkelissa on nostettu esiin muutamia kiitoksia, joita huoltajat ovat pääkaupunkiseutulaisille partion vapaaehtoisille osoittaneet. Voit lukea kiitokset kokonaisuudessaan Suomen Partiolaisten verkkosivuilta

Kerätyissä kiitoksissa esiin nousevat vuodesta toiseen erityisesti laadukas toiminta eri-ikäisille lapsille ja nuorille, luontosuhteen muodostuminen retkeilyn kautta sekä identiteetin rakentuminen turvallisessa ja kehittävässä ympäristössä. 

Kuva: Susanna Oksanen

Partio kasvattaa itseluottamusta ja omatoimisuutta

Vuoden 2023 kiitoksissa esiin nousi useaan otteeseen se, että partiossa lapsi pääsee tekemään itse. Moni huoltaja kiittelikin siitä, että lapsi on itsenäistynyt ja oppinut omatoimisemmaksi partion ansiosta. Lisäksi moni koki, että partio on kasvattanut lapsen itseluottamusta ja -varmuutta.

Partioon on ollut lapselle aina hyvä tulla. Vaikka muissa asioissa on ollut haasteita, niin partiokokouksissa/retkillä/tapahtumissa on ollut turvallinen, kannustava ja kunnioittava ilmapiiri. Partiossa lapsi on kokenut tulleensa kuulluksi ja nähdyksi, ja hän on saanut kehittyä itselleen tärkeissä asioissa ja muodostaa omaa identiteettiään partiolaisena. Kiitos, kun olette jakamassa osaamistanne ja kohtaatte lapset aina aidosti – esimerkillänne on valtavan suuri vaikutus ja merkitys.

(Susiveikot, Naalit-ryhmä) 

Kiitos koko ryhmälle ja vapaaehtoisille toiminnasta, olette hyvin ottaneet kaikki sudenpennut mukaan omana itsenään. On hienoa nähdä miten oma sudenpentu huolehtii partioon lähdöt aina itse, kertoo siitä että partio on hyvä paikka mennä. Kiitos!

(Töölön Siniset, Tyrsky-ryhmä) 

Kiitos, että olette mahdollistaneet lapsellemme mieluisan ja kehittävän harrastuksen. Hän on saanut paljon uusia kavereita, oppinut uusia taitoja ja saanut rutkasti itsevarmuutta sosiaalisiin tilanteisiin elämää varten.

(Oravanmarjat, Kuusenkerkät-ryhmä) 

Suurkiitos aktiviteettien järjestämisestä Kololla. Tyttäreni rakastaa partiossa vietettyä aikaa ja tulee aina kotiin innosta pulisten. Eteenkin leirit ovat suuria kohokohtia joilla hän on itsenäistynyt todella paljon. Niissä on varmasti paljon järjestämistä joten hatunnosto kaikille vetäjille kun jaksatte olla ihania.

(Espoon Metsänkävijät) 
Kuva: Aarne Vihervuori.

Partiossa saa onnistumisen kokemuksia 

Kiitoksia sai myös partion monipuolinen toiminta, jossa lapset ja nuoret pääsevät kokeilemaan ja oppimaan uutta. Partiossa lapset ja nuoret saavat onnistumisen kokemuksia, elämyksiä ja oppivat uusia taitoja ilman, että tarvitsee kilpailla tai suorittaa. 

Lapseni pääsi ensimmäistä kertaa yöretkelle ja samalla oli ensimmäistä kertaa poissa kotoa yön yli. Meitä kotona vähän jännitti, mutta ryhmänjohtajat tsemppasivat niin meitä aikuisia kuin lapsiakin. Lapsi tuli kotiin intoa puhkuen ja odottaa kovasti uusia yöretkiä. Kiitos!

(Vartiovuoren Tytöt, Ahvenet-ryhmä) 

Laura, Lauri ja Liinu ovat olleet upeita! Järkeviä, rauhallisia aikuisia jotka ovat tarjonneet pienille turvalliset puitteet ottaa ensiaskelia partiossa ja itsenäisessä harrastuksessa. En voisi vanhempana olla onnellisempi sudenpentujen vetäjistä, kiitos! Olette tarjonneet elämänmittaisia muistoja ja onnistumisen kokemuksia!

(Tapiolan Metsänkävijät, Norpat-ryhmä) 

Paistettujen muikkujen johtikset tekevät aivan loistavaa ja korvaamattoman arvokasta vapaaehtoistyötä lapseni seikkailijaryhmän johtajina! Lapseni on aina yhtä hymyä, kun on menossa tai tulossa kokouksesta ja kertoo innokkaasti, mitä kaikkea hän on päässyt tekemään ja kokemaan. Hän on partion kautta saanut huimasti rohkeutta ja upeita kokemuksia, joista on ryhmän johtajia kiittäminen! Olemme onnekkaita, kun lapsella on näin taitavat ja aktiiviset johtajat.

(Haukkavuoren Haltiat, Paistetut muikut -ryhmä) 
Kuva: Aarne Vihervuori.

Partio on tärkeä harrastus ja yhteisö

Monelle lapselle ja nuorelle partio on tuonut elämään uusia kavereita ja turvallisia aikuisia. Partion koettiin olevan se harrastus, jossa lapsi voi olla oma itsensä ja jossa on kannustava ilmapiiri. Useampi huoltaja kiitti myös siitä, että partiosta lapselle on löytynyt vihdoin mieluisa harrastus ja tärkeä yhteisö.

Kiitos ihanasta ekasta partiovuodesta! Meidän sudenpentu on ollut innoissaan jokaisesta partiotapaamisesta ja partio on tuonut mahtavan uuden yhteisön hänelle. Ohjaajat ovat kuulemma tosi kivoja <3 Kiitos tuhannesti!

(Toimen Tytöt, Peukaloiset-ryhmä) 

Erityisesti saavutettavuusnäkökulma on huomioitu kun erityislapsetkin sulautuvat joukkoon, vetäjät ovat oikeita supertyyppejä, tarvikkeita saa lainaan lippukunnalta ja tarvittaessa saa maksuhelpotuksia pienistäkin retkimaksuista <3

(Espoon Leppäversot) 

Mahtavaa nähdä, kun lapsi tulee kotiin partiosta kokous toisensa jälkeen ja retki retken jälkeen silmät loistaen. Kaikki on kuulemma kivaa.

(Huuhkajaportin Vartijat, Kultapöllöt -ryhmä) 

Parhaat kiitoksemme, että mahdollistatte niin ihanan ja tärkeän harrastuksen lapsellemme. Partio on tosi hienoa vastapainoa kaikelle digitaaliselle tänä päivänä. Iso kiitos!

(Aviapartio, Peipot-ryhmä) 

Kiitos paljon ohjaajille. Lapseni on vihdoin löytänyt mieluisan harrastuksen ja on tykännyt tosi paljon.

(Viikon Vesikot, Vimpat-ryhmä) 
Kuva: Aarne Vihervuori.

Ilman ryhmänjohtajia partiotoimintaa ei voitaisi järjestää 

Ylivoimaisesti suurin osa kiitoksista oli suunnattu ryhmänjohtajille. Partiossa ryhmänjohtajat ovat aikuisia ja nuoria vapaaehtoisia, jotka johtavat ryhmiä ilman palkkaa. He antavat viikoittain omaa aikaansa ja osaamistaan mahdollistaen turvallisen harrastuksen lapsille ja nuorille. Ryhmänjohtajan esimerkillä onkin suuri vaikutus lapsiin ja nuoriin. 

Todella tärkeää vapaaehtoistyötä teette lippukunnassa, hienoa antautumista harrastustoimintaan ja vaivoja säästämättä järjestätte retkiä ja leirejä. Meillä kotona on havaittu, että partio menee edelle monessa asiassa ja yhteiset lomat suunnitellaan niin, että kesän leirit mahdollistuvat. Kiitos jokaiselle johtajalle, ansiokasta toimintaa!

(Viherlaakson Peurat) 

Kiitos ikäkausivastaaville, jotka tunnollisesti hoitavat pestinsä omien opiskeluidensa ja muiden harrastustensa ja kiireidensä ohella vapaaehtoisina. Välillä tuntuu näin sivusta seuranneena, että nuorten vuorokaudessa on enemmän tunteja kuin meidän vanhempien. KIITOS.

(Myyrpartio)  

Olette ihanasti luotsannut tyttöporukkaa antaen omaa aikaanne ja ymmärrystä monessa tilanteessa. Olette turvallisia aikuisia tyttäreni elämässä.

(Vaaran Vaeltajat, Haukat-ryhmä) 

Ryhmänjohtajat pääsevät ryhmää johtaessaan myös itse oppimaan uutta ja saavat uusia kokemuksia muun muassa retkeilystä. Ryhmänjohtajalla ei tarvitse olla aiempaa partiokokemusta. Into oppia uutta, sitoutuminen partion arvoihin sekä halu toimia lasten ja nuorten kanssa ovat ratkaisevia tekijöitä. Ryhmänjohtajille järjestetään ikäkauden kasvatustavoitteet huomioivaa koulutusta vapaaehtoistehtävänsä tueksi. Ryhmänjohtajia tarvitaan kaikissa lippukunnissa, jotta partiotoimintaa voidaan järjestää. 

Kiitos, että olette olemassa ja pidätte hauskaa ja luotte kaverisuhteita ja ei ole digiä vaan aitoja ihmisiä ja luontoa!

(Vuorenhaltiat) 

Valtavan suuri kiitos kaikille vapaaehtoisillemme, jotka mahdollistavat partiotoiminnan järjestämisen tuhansille lapsille ja nuorille joka vuosi! 

Kuva: Aarne Vihervuori.

Tiesitkö, että vuonna 2023 pääkaupunkiseudulla… 

  • toimi noin 110 aktiivista lippukuntaa
  • kokoontui yli 800 partioryhmää. Toimintaa järjestettiin eri-ikäisille partiolaisille aina perhepartiolaisista (alle kouluikäiset lapset perheineen) vaeltajiin (18–22-vuotiaat partiolaiset). 
  • toimi vapaaehtoisina lähes 2000 ryhmänjohtajaa. Ryhmänjohtajat tekevät vapaaehtoistyötään palkatta. 

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2023.