Ollessani PJ-kurssilla viime keväänä yhden jos toisenkin kurssilaisen rinkasta paljastuivat puikot, virkkuukoukku, neuloja ja lankaa. Sama pätee yliopiston luennoillakin. Luennoitsijan aloittaessa jopa joka kymmenes opiskelija kaivaa langat ja puikot esiin ja alkaa neulomaan. Onko tässä kysymys neuloosista eli käsitöiden tekemisestä kaikkialla ja koko ajan?

Saattaa olla, mutta itse ainakin keskityn paremmin kuuntelemaan, kun saan samalla tehdä käsilläni jotakin. Toisilla muistiinpanojen kirjoittaminen tai piirtäminen helpottaa keskittymistä, toisilla taas käsityöt. Neulomisesta ja virkkaamisesta esimerkiksi nimenomaan koulutustilanteessa on tullut niin yleistä, että jo PJ-kurssin infokirjeessäkin suositeltiin ottamaan virkkuukoukut ja langat mukaan.

Ilmiönä koulutuksissa neulominen ei siis ole tuorein. Oman kokemukseni perusteella asia on kuitenkin hyvä nostaa esiin. Kohtaan nimittäin itse edelleen ajatusmallia, jossa neulominen rinnastetaan esimerkiksi tietokoneella surffailuun eli keskittymistä haittaavaan toimintaan.

Onko tässä kysymys neuloosista eli käsitöiden tekemisestä kaikkialla ja koko ajan?

Tilda Sotka

Käsitöiden avulla keskittyminen mielestäni edellyttää toisaalta sitä, että tekeminen on edes jokseenkin rutinoitunutta. Oikean ja nurjan silmukan tekeminen onnistuu allekirjoittaneelta ilman, että neulottavaa pipoa tarvitsee edes katsoa. Palmikkoneuleiden tai muiden erikoisempien kuvioiden tekeminen vaatii minulta keskittymistä, eli ne eivät toimi kyseiseen tarkoitukseen. Täytyykin osata valita oikeanlaiset käsityöt erilaisiin hetkiin.

Neulominen ja virkkaaminen ovatkin yleistyneet hurjasti koulutuksissa nykypäivänä, mikä on todella hieno juttu. En tietenkään väitä, että käsillä tekeminen olisi ainoa tapa tukea keskittymistä eri tilanteissa, mutta ainakin minulle se toimii. Rohkaisen myös sinua kokeilemaan käsitöiden rentouttavaa ja keskittymistä helpottavaa vaikutusta esimerkiksi lippukunnankevätkokouksessa. Rohkeasti puikot mukaan niin koulutuksiin, kokouksiin kuin kouluun.

Tilda Sotka

Kirjoittaja on juuri se henkilö, jonka rinkasta ja koululaukusta löytyy lankaa ja puikkoja ja usein myös jokin keskeneräinen meneillään oleva käsityöprojekti.

Tilda Sotka.