Kännyköitä retkellä, valokuvia vaellukselta ja tyhjiä varavirtalähteitä – digitaalisuus on sujahtanut tavalliseksi osaksi partiotoimintaa. Mutta mitä digipartio oikein on ja miten me hyödymme siitä?

Teksti: Hanna ”Beagle” Hämäläinen Kuvat: Hanna ”Beagle” Hämäläinen, Jennifer Ahlamaa

Maailma ympärillämme vaatii, että digitaalisuus otetaan haltuun myös partiossa.

Kuka oot, mitä teet?

Olen Sanni “Kaizi” Pohjannoro, Munkkivartion jäsen. Partiossa minua innostaa viestintästrategian lisäksi hyvät köytökset ja raksailu. Kotilippukuntani on Helsingin Metsänkävijät. 

Siis mikä Munkkivartio? Mitä te oikein teette – syötte munkkeja?  

Munkkivartio on Suomen Partiolaisten digi- ja muotoiluryhmä. Haluamme tehdä partiosta helpompaa keksimällä tapoja vähentää paperipartion määrää tai tehdä siitä kivempaa käyttämällä digitaalisia työkaluja. Ja syödään me munkkejakin! 

Äh, onko partio pakko digitalisoida? Eikö riitä, että ruutua tuijotetaan partion ulkopuolella? 

Tarkoitus ei ole digitalisoida partiota vain digitalisaation vuoksi, vaan siksi, että se voi helpottaa meitä ja tehdä partiosta parempaa. Maailma ympärillämme vaatii, että digitalisaatio otetaan haltuun myös partiossa. Mietitään vaikka lippukunnan taloutta: monet yhteistyötahot haluavat, että osoitamme, miten rahat käytetään. Tällainen taltiointi vaatii usein muitakin työkaluja kuin kynän ja paperia. Lisäksi juuri kännyköiden yleistymisen vuoksi digitalisaatio olisi hyvä ottaa huomioon partiokasvatuksessa: esimerkiksi miten somessa käyttäydytään ja miten netistä löytyvää tietoa kannattaa hyödyntää.
 

Aivan… digitaalisuus ei siis ole sometusta metsässä ja sähköpostien naputtelua?  

Välillä vähän sitäkin, mutta paljon muutakin. On tärkeää miettiä, minne digitaalisuus kuuluu. Esimerkiksi vaelluksella ei kannata tehdä hommia läppärillä, mutta retkellä voi katsoa nuotiolaulujen sanat puhelimesta. Täytyy siis miettiä, milloin digi tuo lisäarvoa – usein tekee myös hyvää olla välillä ilman kännykkää!
 

Miten digitaalisuus hyödyttää meitä? 

Digitaalisuuden avulla voidaan esimerkiksi lisätä dialogin eli vuoropuhelun määrää muun muassa Suomen Partiolaisten ja lippukuntien välillä. Teknisten apuvälineiden avulla voimme muodostaa keskusteluyhteyden esimerkiksi päpalaisen ja lappilaisen lippukunnan välille. Digitaalisuus tarjoaa myös hyvän alustan hallinnon ja sen työkalujen kehittämiseen. Mitä tehokkaammat välineet meillä on suunnitella ja raportoida, sitä enemmän voimme käyttää aikaa itse partiotoiminnan ytimeen, kuten ohjelman vetämiseen. Partion tulee olla sellainen paikka, jossa vapaaehtoisten arvokas aika ei mene sähköpostien naputteluun vaan toiminnan ytimeen.
 

Aivan! Digitaalisuus siis kehittää ja vie meitä eteenpäin. Mutta miten digitaalisuus saataisiin paremmin mukaan partiotoimintaan?  

Kyllä! Digitaalisuus ei ole uusi juttu, kyse on enemmänkin mahdollisuuksista ja niiden hyödyntämisestä. Kannattaakin ottaa digitaalisuus osaksi partiotaitojen opettelua eikä irrottaa sitä omaksi osakseen. Kokouksessa voitaisiin vaikkapa suunnistaa Google Mapsin avulla. Kannattaa rohkeasti kokeilla ja etsiä omalle ryhmälle tai lippukunnalle parhaiten sopivat tavat. 

Kannattaa rohkeasti kokeilla kaikenlaisia digijuttuja – myös partiossa!

Kuka oot, mitä teet?    

Olen Otto Hyytiälä, tietojenkäsittelytieteen maisteriopiskelija. Partiossa toimin partio-ohjelma.fi-projektin tuoteomistajana Suomen Partiolaisissa eli huolehdin partio-ohjelman nettiversion ylläpidosta ja kehityksestä. Digipestini lisäksi johdan töölöläistä lippukuntaa.  

Mistä idea virtuaalikämppään tuli?    

Saimme piiriltä lainaan 360-kameran. Tämän myötä halusin kokeilla, miten 360-kuvista saisi kiinnostavampia käyttäjälle. Kiinnostus virtuaali- ja lisätyn todellisuuden sovelluksiin antoi inspiraation koota kuvat yhdeksi helppokäyttöiseksi verkkosovellukseksi.

Ajatuksena on myöhemmin jatkokehittää virtuaalikämpästä interaktiivinen käyttöopas, joka auttaa kämpän käytössä.
 

Mitä lippukunta hyötyy siitä, että kämppä on nyt netissä?    

Ennen kaikkea virtuaalikämppä on hyvä markkinointikeino. Esimerkiksi kämpän pihapiirin hahmottaa paremmin joka suuntaan avautuvassa kuvassa. Myöhemmin kuviin voi lisätä esimerkiksi tavaroiden nimiä tai käyttöohjevideoita, jolloin virtuaalikämppä toimii myös kämpän sähköisenä käyttöohjeena.
  

Cool! Mekin halutaan tällainen – mutta miten?   

Ensimmäiseksi tarvitaan kamera, jolla pystyy ottamaan 360-kuvia. Me lainasimme PäPan kameraa. Sellaisenaan kuvat voi lisätä esimerkiksi lippukunnan Facebook-sivulle. Mikäli haluaa tehdä virtuaalikämpän kaltaisen verkkosovelluksen, tarvitaan hieman teknistä osaamista web-selainohjelmoinnin saralta. Virtuaalikämppä on teknisesti toteutettu React 360 JavaScript -kirjastoa käyttäen, joka hoitaa ison osan työstä kehittäjän puolesta.  

Jaa… mahtaakohan omat digitaidot riittää 

Kannattaa rohkeasti kokeilla kaikenlaisia digijuttuja – myös partiossa! Netti on täynnä ohjeita ja esimerkkejä, joten harvoin tarvitsee keksiä pyörää uudestaan. 

Parasta eli varasta hyviä digivinkkejä!

Miten juuri teidän lippukuntanne voisi hyödyntää digitaalisuutta toiminnassa? Ota inspiraatiota näistä! “Koska kaikki lippukunnat ovat erilaisia, on vaikea sanoa suoraan kaikille toimivia alustoja. Kannattaa siis lähteä rohkeasti tutustumaan ‘mitä meillä ei vielä ole’ -kysymys mielessä!” Sanni tiivistää.

  • Siirrä toimintasuunnitelma verkoon! Näin sitä on helpompi seurata ja muokata. 
  • Viestiryhmät johtajille, ryhmille ja huoltajille. Myös vastaanottajalistat ovat hyviä tapoja saada sama viesti monelle vastaanottajalle. Ennen ryhmiin tai listoille lisäämistä on kuitenkin kohteliasta kysyä, onko lisääminen vastaanottajalle ok. 
  • Lippukunnan tai johtajiston yhteinen kalenteri verkossa. Kun tapahtumat kirjataan yhteiseen kalenteriin, päätyy tieto tapahtumasta varmasti kaikille käyttäjille! Ole kuitenkin varovainen, ettet kirjaa kalenteriin vahingossa henkilökohtaisia menojasi… hups. 
  • Unohda kuittikansiot – siirrä kululaskutus verkkoon! Kuitit voi esimerkiksi toimittaa taloudenhoitajalle sähköpostilla, sähköisellä lomakkeella tai salasanasuojattuun kuittikansioon.  
  • Kaluston sähköinen varauslista. Listaukseen kannattaa kirjoittaa, mitä kaikkea kaapeissa pitäisi olla, jolloin kaikki näkevät tilanteen. Esimerkiksi kolon varastossa olevia ruokia tulee otettua matalammalla kynnyksellä mukaan, kun ennen retkeä ei tarvitse tehdä inventaariota koko muonavarastoon. 
  • Kirjaa toimivimmat ruokalistat, leikki-ideat ja iltaohjelman suunnitelmat sähköiseen kansioon. Näin joku muu voi hyödyntää valmiita pohjia.