100 uutta tapaa – pääkaupunkiseudulla toteutettuja projekteja

100 uutta tapaa on projekti, jonka tavoitteena on löytää uusia tapoja tehdä partiota, jotka madaltavat harrastamisen kynnystä. Projektia tehdään valtakunnallisesti, alueellisesti piirien toimesta, sekä paikallisesti lippukunnissa. Alle on koottu viime vuoden aikana PäPalaisissa lippukunnissa toteutettuja projekteja. Lue lisää: 100uuttatapaa.fi.

Avoimia retkiä Olarissa

Olarinmäen Samoojat järjesti kaksi kaikille avointa retkeä vuoden 2017 aikana. Toinen retki oli suunnattu seikkailijaikäisille ja toinen tarpojaikäisille. Molemmilla retkillä lapset pääsivät tutustumaan partiotoimintaan ja suorittamaan partio-ohjelmaa. Retkillä tutustuttiin myös Free Being Me -aktiviteetteihin.

Retket järjestettiin lippukunnan jäsenille sekä Olarin alueen lapsille. Tavoitteena oli saada mukaan lapsia, jotka eivät vielä ole partiossa, ja joilla ei välttämättä ole muita harrastuksia. Retkiä mainostettiin lähialueen koulussa ja seurakunnan avustuksella. Retket tarjosivat mahdollisuuden osallistua partiotoimintaan taustasta riippumatta. Osallistumismaksut olivat myös mahdollisimman edulliset ja lippukunta myös tuki osallistujia stipendeillä, jotta raha ei olisi este osallistumiselle.

Lainattavia retkitarvikkeita

Oulunkylän Virkut hankki retkeilyvälinevarastoon kaksi lainattavaa makuupussia. Varusteista on iloa useamman lippukunnan lapsille, sillä lippukunta toimii tiiviisti kolmen lippukunnan voimin Mågeli-nimisenä ryhmittymänä Oulunkylän ja Maunulan alueella. Lippukunnassa haluttiin madaltaa vähävaraisempien perheiden kynnystä ilmoittaa lapsensa partioretkelle. Virkkujen kokemuksen mukaan lippukunnilla on yllättävän paljon nurkissaan varusteita, joita voisi reippaalla tiedottamisella saada aktiivisemmin tarvitsijoille käyttöön ja lainaan.

Aikuisten sudenpenturetki

Erämetsot järjesti lähialueen aikuisille suunnatun ”sudenpenturetken”, jossa aikuisilla oli mahdollisuus tutustua partioon yhtä hauskalla tavalla kuin lapsilla. Tempauksen tarkoituksena oli tietysti saada aikuisia innostumaan partiosta ja tätä kautta tulemaan mukaan lippukunnan toimintaan tukeviksi aikuisiksi ja lasten toiminnan mahdollistajiksi. Osana tapahtumaa oli myös vanhoihin johtajiin tutustumista. Tapahtuma toimi tällöin myös johtajahuoltona vanhoille konkareille.

Uudet aikuiset saivat nukkua (ehkä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan) ulkona ja tutustua partioon sekä johtajien kertomana että käytännössä. Lyhyellä retkellä käytiin läpi partion perusteet, teltan pystytystä, ensiapua, tulen sytytystä ilman tikkuja, ongelmanratkaisua, kätevyys- ja luontotaitoja sekä ruoan laittoa ulkona. Tietysti ohjelmaan kuului myös hauskaa leikkiä ja tutustumista.

Peruskoulun syysretki yläasteikäisille

Kontutytöt olivat alueensa hyvin monikulttuurisen yläasteen retkeilykerhon retkellä mukana auttamassa retken yleisissä järjestelyissä, retkeilytaitoja opettamassa ja ohjelmaa sekä partioleikkejä järjestämässä. Into retkeilyä kohtaan yläasteella on kasvanut huimasti ja retkien ilmoittautumiset täyttyivät heti. Lisäksi oppilaat haluavat lisää retkiä myös muina vuodenaikoina.

Partio ja retkeilytaidot tulivat  projektin ansiosta näkyvämmiksi vaikeimmin saavutettavalle kohdeyleisölle eli alueen pääasiassa maahanmuuttajataustaisille yläasteikäsille nuorille. Retkellä vedetyillä ryhmäytymisharjoituksilla ja yhteisleikeillä oli rajoja rikkova, yhteistyötä luova ja yhteishenkeä nostattava vaikutus yli kaikkien yläasteen luokkarajojen.