Partioviikkoa juhlistettiin monenlaisin menoin pääkaupunkiseudulla

Valtakunnallista Partioviikkoa vietettiin 22.–28.4.2024. Pääkaupunkiseudulla Partioviikon tapahtumatarjontaan kuuluivat lippukuntien omien tapahtumien lisäksi Pop up -kolo Narinkkatorilla, Maailman 12. nopeimmat partiotaitokisat, PJ-juhlaillallinen, Törmä sekä partioparaati. Tapahtumiin osallistui tuhansia partiolaisia.

Pop up -kolo Narinkkatorilla

Pop up -kolo eli Poppari keräsi partiolaisia Narinkkatorille 23.–25.4. Kaiken kaikkiaan Popparilla kävi kolmen illan aikana 125 ryhmää. Suurimmalle osalle lippukunnista Poppari on muodostunut jo tutuksi Partioviikon ohjelmanumeroksi, mutta mukana oli myös ensikertalaisia.

Popparin yllätti kunnon takatalvi, mutta onneksi pahimmalta myräkältä vältyttiin. Ryhmät saapuivat Popparille takatalvesta huolimatta, ja rasteille jonotettiin sinnikkäästi säätä uhmaten.

Suosittuja rasteja olivat perinteinen kiipeilykontti sekä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton EpiPen-rasti! Näiden lisäksi Popparilla tutustuttiin Kimaran ohjelmaan, hiilijalanjälkiviestiin, EU-pakohuonepeliin sekä pinnanmuotoihin legopalikoiden avulla.

Lapsia partiohuivit kaulassa.
Kuva: Netta Hautamäki.
Lapsia kiipeilemässä kiipeilyseinällä.
Kuva: Netta Hautamäki.
Adrenaliini-injektorin testauspiste.
Kuva: Netta Hautamäki.

Maailman 12. nopeimmat PT-kisat

Maailman 12. nopeimmat partiotaitokisat kisailtiin 25.4. Helsingin keskustassa. Kisat järjestettiin nyt 12. kertaa. Maailman nopeimmat ovat joka vuosi erilainen muutaman tunnin leikkimielinen kisailu aikuisille ja vaeltajaikäisille (yli 18-vuotiaille), jossa pääsee hieromaan aivonystyröitään, hulluttelemaan ja ratkomaan mitä kummallisimpia tehtäviä tai haasteita. Tänä vuonna 29 kisavartiota ja yhteensä yli 100 kisailijaa innostui matkaan.

Kisan hulvattomista tehtävissä tuli mm. saada käsiinsä tietyt huonekalujen kokoamisohjeet käyttämättä lainkaan rahaa, vaihtaa ventovieraiden kanssa lähdössä saadut esineet matkalla joksikin muuksi, käyttää luovuutta muodostamalla suurin nenä sekä tehdä partiolle mainosjingle ja käydä lyhyessä ajassa mahdollisimman korkealla paikalla merenpinnasta. Tehtäviä oli toki paljon lisää, mutta osa saakoon jäädä salaisuuksiksi.

Sateinen ilta ei kisaajia häirinnyt ja kisaajien toteutukset olivat huikeita ja kekseliäitä! Maalissa nähtiin iloisia ilmeitä ja monipuoliset tehtävät keräsivät erityistä kiitosta.

Kisan tuloksiin voit tutustua täältä.

Hymyileviä aikuisia partiohuivit kaulassa.
Kuva: Netta Hautamäki.

PJ-juhlaillallinen

PJ-juhlaillallinen kokosi liki 130 partiojohtajaa yhteiseen illallispöytään Partioviikon perjantaina 26.4. Juhlasalin täytti riemukas puheensorina, kun uudet ja vanhat partiotutut eri lippukunnista, kurssikaverit sekä kouluttajat tapasivat toisensa. Herkullisten tarjoilujen ohessa ohjelmaan mahtui niin puheita kuin visiitti Brownsea Islandille.

PJ-juhlaillallisella kiitettiin myös ansioituneita partiolaisia. Illan aikana Kati Klingille luovutettiin PäPan kultainen ansiomitali, Ville Hautalalle PäPan hopeinen ansiomitali ja Matilda Tiiralle SP:n pronssinen ansiomitali. Onnea ja kiitos, Kati, Ville ja Matilda!

Illallisen palauteet pursuilivat kivoja terveisiä ja kiitoksia järjestäjille.

Törmä Lauttasaaressa

Törmä kisattiin tänä vuonna Etelä-Helsingin lippukuntien vetämänä lauantaina 27.4. Lauttasaaressa – mistä kisan saarimainen ÖöTörmä-nimi syntyikin.

Kisoihin osallistui 70 kisavartiota ja tekijöitä oli kaiken kaikkiaan 80.

Kisat sujuivat oikein hyvin, säät suosivat ja kisaajilla vaikutti olevan hauskaa. Tykätyimpiä tehtäviä olivat pannukakkurasti, jolla kokattiin Trangialla ahvenanmaalainen pannukakku, sekä vitsibattle, jossa tehtävänä oli keksiä vitsejä annetuista aiheista.

Lapset sahaavat puulautaa.
Kuva: Taneli Kotro.
Neljä hymyilevää partiolaista.
Kuva: Taneli Kotro.
Partiolaiset lämmittävät Trangialla vettä koulun pihamaalla.
Kuva: Taneli Kotro.

Partioparaati Senaatintorilla

Partioparaatiin sunnuntaina 28.4. osallistui kaiken kaikkiaan pari tuhatta partiolaista noin kuudestakymmenestä lippukunnasta. Paraatin jälkeen pidetyille johtajakahveille Tuomikirkon kryptassa osallistui liki 400 päpalaista johtajaa.

Partioparaati sujui kokonaisuudessaan loistavasti! Päivän aikana kuultiin puheita ja musiikkia, luovutettiin ansiomerkkejä sekä kuultiin Kimaran leiribiisi. Senaatintorille saapui iloisia lapsia ja nuoria nauttimaan juhlatunnelmasta. Tapahtuma huipentui perinteiseen partioparaatiin Senaatintorin läheisyydessä. Myös lippukuntien somekanavat täyttyivät iloisista paraatijulkaisuista.

Lippukuntien lippuja kantajineen Tuomikirkon portailla.
Kuva: Alex Inkiläinen.
Hymyilevä partiolainen marssirummun kanssa.
Kuva: Alex Inkiläinen.
Lapsia partioasut päällä partioparaatissa.
Kuva: Alex Inkiläinen.

Partioviikon tunnelmiin voi palata kuvien kautta PäPan kuvapankissa osoitteessa papa.kuvat.fi.