Ilmapartio on yksi partion monista muodoista. Suomessa sen järjestämiseen on erikoistunut yhteensä kolme lippukuntaa, joista vanhin on Malmin Tuulenkävijät. Ilmapartiossa partiokasvatusta toteutetaan ilmailuympäristössä, joskus jopa lentäen. Myös radiopartio on osa ilmapartion ohjelmaa.

Suomessa on ollut ilmapartiollista toimintaa 1900-luvun alusta lähtien. Ilmapartio perustuu alun perin partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powellin pojan, Baden F.S. Baden-Powellin, järjestämään ilmailukeskeiseen partiotoimintaan.

Ilmapartiolaisen voi tunnistaa heidän omasta merkistään, ilmapartiosiivistä. Ilmapartiolippukunnilla on myös yhteinen sinivalkoinen huivi. Jos siis haluat bongata ilmapartiolaisia, pidä silmällä ikäkausimerkin
päälle asetettavia siipiä.

Malmin Tuulenkävijät perustettiin vuoden 2015 tammikuussa. Toimintaa on nyt takana vähän yli kahdeksan vuotta. Vuosien varrella on myös perustettu Lounatuulenkävijät (2019) ja Nummelan Tuulenkävijät (2021).

”Ilmapartiossa partiokasvatusta toteutetaan ilmailuympäristössä, joskus jopa lentäen.”

Ilmapartio on kaiken muun partiotoiminnan tavoin jokaiselle soveltuvaa. Erityisesti ilmapartio kuitenkin sopii sellaisille partiolaisille, ryhmille ja lippukunnille, jotka ovat kiinnostuneita ilmailusta, säästä tai vaikkapa radiopartiosta. Malmin Tuulenkävijöissä radiopartio sisältää esimerkiksi radion käytön harjoittelua tai radioviestittelyn harrastamista. ”Ilmapartio on lennokasta, innostavaa, tosi yhteisöllistä ja aika vastuullista”, vaeltaja Pyry Reuna Malmin Tuulenkävijöistä kertoo.

Ilmapartiolla ei ole omaa tavoitettaan, vaan se tähtää täysin samaan kuin muukin partiotoiminta: kasvatukseen partioihanteiden mukaisesti. Tähän tavoitteeseen pääseminen tapahtuu kuitenkin eri tavalla kuin muissa lippukunnissa. Yhteistä vastuuta opitaan ottamaan esimerkiksi lentokoneiden huollossa auttaessa. Samalla tapaa yhteistyötaitoja voidaan harjoitella ilmapartiossa kauko-ohjattavaa lennokkia rakentamalla ja lennättämällä. Partioihanteita pystyy opettamaan moninaisin, hauskoin tavoin.

Koska ilmapartiolla ei ole muusta partiotoiminnasta
eroavaa ideologiaa, sitä voi sisällyttää osaksi kaikenlaista partiota. Ilmapartiolippukunnan toiminnan voi sekoittaa yhteen meri- tai eräpartiolippukunnan toiminnan
kanssa, ja olla molemmissa jäsenenä. Kaikkea ilmapartion ohjelmasta pystyy lisäksi toteuttamaan myös tavallisessa lippukunnassa tarvitsematta muuttua erityiseksi ilmapartiolippukunnaksi.

”Ilmapartion toteuttaminen ei vaadi sitä, että
on lentäjä”, Pyry summaa.

Ilmapartio-ohjelmaa voidaan järjestää missä vain, jopa tavallisella kololla. Lippukunta voi esimerkiksi järjestää ilmapartioaiheisen retken tai kokouksen. Aiheesta kiinnostunut ryhmä voi muun muassa tutustua tarkemmin lentävään luontoon tai projektina rakentaa oman lennokkinsa. Suomen iImailumuseossa Helsingissä on myös auki ilmapartiosta kertova näyttely, jos haluaa lähteä retkelle kolon ulkopuolelle. Tarvitaan ainoastaan mielenkiintoa ja intoa.