Miten lippukunta-, piiri- ja keskusjärjestöpestit eroavat toisistaan? Kenelle ne sopivat ja mitä ne voivat tarjota? Elämäntapapartiolaisen Jussi Tiihosen, 31, mukaan vaihtelu virkistää ja merkityksellisyys motivoi.

Jussi Tiihonen. Kuva: Emma Lahtinen.

Jussi aloitti partion vuonna 2002 ja on kuulunut siitä saakka samaan lippukuntaan, Vuoren Valppaisiin Hel- singin Munkkivuoressa. Merkittävä osa partiopolkua oli kahdeksan vuoden lippukunnanjohtajuus. Nykyään Jussi johtaa Vuoren Valppaissa seikkailijaryhmää, mutta on tarttunut myös Pääkaupunkiseudun Partiolaisten (PäPa) ja Suomen Partiolaisten (SP) pesteihin.

Mikä elämäntapapartiolaisuudessa viehättää?

”Vaihtelevuus, luovuus, merkityksellisyyden tunne ja itsensä toteuttaminen. Partio on kattotermi, jonka sisällä voi tehdä melkein mitä vain. Se, että on ollut pitkään partiossa ei tarkoita, että olisi tehnyt samaa hommaa koko ajan.”

Minkälaisia PäPan ja SP:n pestejä sinulla on ollut?

”Olen Kestävästi PäPassa -toimikunnan puheenjohtaja. Kuulun myös SP:n vastuullisuusryhmään. Lisäksi olen ollut nelisen vuotta PäPan piirineuvostossa.”

Miksi päätit lähteä piiri- ja keskusjärjestöpesteihin?

”Olen päätynyt PäPaan ja SP:lle partiotuttujen suosituksista ja kyselyistä. Että hei, sä saattaisit tietää näistä jutuista jotakin, haluaisitko tulla vähän katselemaan?”

Miksi kannattaa lähteä piiripestiin?

”Piiripestiin kannattaa lähteä, jos tuntuu, että haluaa kokeilla jotakin erilaista. Uusi toimintamalli saattaa hyvinkin virkistää omaa partiotoimintaa. Lippukunnassa ei tarvitse olla mitään vikaa. Jos oma aika riittää, molempia voi hyvin tehdä samaan aikaan.”

Millä tavalla piiripesti eroaa lippukuntatoiminnasta?

”Kohderyhmät ovat erilaiset. Lippukuntatoiminnassa suurin tavoite on, että jäsenillä menee hyvin ja he pystyvät kehittymään. Piirissä taas työskennellään sen eteen, että lippukunnat pystyisivät toteuttamaan tehtäväänsä entistä paremmin.”

Mikä sinua motivoi omassa pestissäsi?

”Tunnen, että toimikunnalle ja siellä tekemälleni työlle on kysyntää. Palaute on yleensä sitä, että on mielenkiintoista, hyödyllistä ja pitääpä ottaa käyttöön. Tiedän, että kestävyysasioiden merkitys tulee tule- vaisuudessa vain kasvamaan.”

Mitä haaveita sinulla on omalle partiourallesi tulevaisuudessa?

”Lyhyen aikavälin suunnitelmana on jatkaa kestävyystyötä ja varmistaa, että hiilijalanjälkilaskurit tulevat tunnetuiksi työkaluiksi ja olennaiseksi osaksi partiotoimintaa. Sitten katselen, minne elämä vie.”

Esittelyssä partion hiilijalanjälkilaskurit

Hiilijalanjälkilaskurin avulla pystyy tutkimaan, minkälaisia päästöjä partiotoiminnasta tulee, mistä ne koostuvat ja miten niitä voi vähentää. Vuosilaskuri Vuola ja yksittäisiä tapahtumia varten tarkoitettu Talla julkaistiin syksyllä 2023.

Keskimäärin partioretken tai -leirin hiilijalanjälki syntyy kolmesta tekijästä: matkustamisesta, ruoasta ja hankinnoista.

Ekologisemman toiminnan tavoittelussa auttaa esimerkiksi Kestävästi Partiossa -tunnus. Sen saadakseen lippukunnan tulee täyttää vähintään 25 ympäristökriteeriä.