Partiotaitokilpailu Espoon Punanen järjestettiin 17.–18.9.2022. Tarpojaikäinen Tuuli Isomäki Tapiolan Metsänkävijöistä pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa, millaista on olla rastihenkilönä partiotaitokilpailussa. Tuuli piti Hepulle päiväkirjaa kokemuksestaan.

Tuuli Isomäki

”Omalta osaltani kilpailu alkoi jo perjantaina kisakeskuksessa, joka sijaitsi Kasavuoren koululla. Aloitimme rastien valmistelun, ja siihen kuului esimerkiksi ruokarastien ainesosien mittaamista ja karttojen muovitaskuttamista, mistä en erityisesti pitänyt. Perjantaina huomasin myös, kuinka paljon työtä partiotaitokisojen järjestämiseen tarvitaan ja kuinka uuvuttavaa se on. Tutustuin muihin rastihenkilöihin, ja kisakeskuksessa tunnelma oli mukava, mutta kovin väsynyt. 

Lauantaiaamuna lähdimme väsyneinä kävelemään päivärastia kohti. Kun saavuimme rastille, meille jaettiin tehtävät. Minun tehtäväni oli mitata aikaa, kun vartiot laskivat relaskoopilla puuston pinta-alaa. Relaskooppi toimii niin, että kun asetat muovipalaan kiinnitetyn tikun silmäsi alle ja katsot sitä pitkin muoviin leikatusta aukosta, näet, mikä puu on liian iso koloon ja mikä liian pieni. Kun lasket puita, lasket ainoastaan ne puut, jotka ovat liian isoja koloon. 

Tuulin rastilla kisaajat pääsivät kokeilemaan relaskooppia.

Suunnilleen yhden aikaan rasti saavutti huippunsa, ja minunkin suorituspaikalleni muodostui jonoa. Oli hauska huomata, kuinka erilaisia eri varioiden mittaustavat ja -tulokset olivat. Aikuisvartioilla tulokset eivät heitelleet niin paljon kuin nuoremmilla vartioilla. Se on toki ymmärrettävää, koska aikuisilla saattaa olla yleensä enemmän kokemusta partiotaitokisoista. Päivärastin lisäksi minut oli pestattu yörastille, jossa tehtäväni oli aivan erilainen kuin aiempi pestini. Pääsimme yörastille suunnilleen kahdeksalta illalla. 

Kun saavuimme yörastille, sakea sumu oli täyttänyt pellon ja nuotioiden kipunat nousivat korkealle tummalle tähtitaivaalle. Pian ensimmäiset vartiot palauttaisivat kätevyystehtävänä valmistamansa kehysväkerryksen ja pääsisimme aloittamaan niiden arvioinnin. 

Yörastilla minut laitettiin heti huoltamaan valoja ja sen sellaisia pikku asioita. Alkuperäinen pestini oli laavujen arviointi, mutta pääsin siihen vasta kolmen jälkeen yöllä.  Ennen sitä arvioin kätevyystehtävänä ollutta kehysväkerrystä, joka oli erittäin hankala ainakin omasta mielestäni. Pääsimme lisäksi kaverini kanssa keittämään kahvia keskellä yötä, ja sen voin sanoa, että kahvi oli harvinaisen pahaa myös partio-olosuhteissa. 

Yörastin kätevyystehtävässä rakennettiin kehys ja sen sisään kudonta.

Lähdimme arvioijaparini kanssa sumuun ensimmäistä nuotioryhmää kohti. Käskynä oli arvioida kaikki laavut, joissa oli vartion numero kiinnitettynä, joten jos se oli unohdettu kiinnittää, emme voineet arvioida laavua. Arviointikriteereitä olivat siisteys, nuotion ja laavun etäisyys sekä etäisyys muihin laavuihin. 

Selvästi aiemmin kilpailleet vartiot osasivat laittaa vartion numeron laavuunsa ja saivat siitä pisteitä. Mutta oli siellä sellaisiakin laavuja, jotka olivat erittäin sotkuisia ja joiden nuotio oli jätetty palamaan, vaikka kaikki nukkuivat jo. Kaksi nuorempaa rastihenkilöä olivat myös keittämässä puuroa, ja prosessi kesti suunnilleen neljä tuntia, mutta puuro oli sentään hyvää. 

Yörastin tunnelmia.

Sunnuntaiaamuna söimme aamupalan ja lähdimme taas päivärastille väsyneinä yön valvomisesta. Rasti perustui samoihin asioihin kuin lauantaipäivän rasti, paitsi että sunnuntaina paikalle tuli paljon enemmän vartioita. Valkoisella sarjalla tehtäviin kuului muun muassa puun iän laskeminen ja puun pituuden mittaaminen. Muissa sarjoissa tehtäviin kuuluivat puuston pinta-alan mittaaminen, jota minä hoidin, sekä puun pituuden mittaaminen. 

Kisan jälkeen väsymys oli suuri, kuten varmaan kaikilla. Minun rastihenkilökokemukseni oli mahtava, ja menisin mukaan uudestaan milloin vain. Jos ikinä mietit, kannattaisiko lähteä mukaan tekemään kisaa, suosittelen sitä erittäin vahvasti.”


Mikä on Espoon Punanen eli Punkku?

  • Yön yli kestävä maastossa tapahtuva partiotaitokilpailu.
  • Järjestetään vuosittain yli 12-vuotiaille.
  • Kilpailun järjestää Espoon Partiotuki.
  • Joka vuonna vastuussa on eri Espoon alue, ja tänä vuonna vastuussa oli Tammi.
  • Tämän vuoden teema oli suomalaiset elinkeinot eli ”Lande”, ja kilpailuun osallistui 109 vartiota.