Yleinen

Perhepartio on koko perheen yhteinen harrastus

Perhepartio on toimintamuoto, joka mahdollistaa yhteistä toimintaa koko perheelle partion arvojen mukaisesti. Lapsi osallistuu toimintaan aina vanhemman tai muun tutun aikuisen kanssa. Perhepartio onkin helppo, elämyksellinen ja yhteisöllinen tapa tutustua partioon.

Perhepartiopäivässä partio tutuksi

Syksyllä 2022 Pääkaupunkiseudun Partiolaiset tarjosi lippukunnille mahdollisuuden järjestää perhepartiopäivän, johon oli tuotettu valmis ohjelmapaketti. Ohjelmasisällöt oli tuotettu selkosuomeksi ja englanniksi, ja niiden lisäksi mukana oli kuvaohjeet, jotta perheen pienimpienkin olisi helppoa ymmärtää rastiohjeet. Ohjelmapaketin ideana oli madaltaa perhepartion käynnistämisen kynnystä lippukunnissa ja tavoittaa monipuolisesti erilaisista taustoista tulevia perheitä.

Yksi perhepartiopäivän järjestänyt lippukunta oli Myllypuron Mustarastaat. Lippukunta oli syksyllä 2022 alle vuoden ikäinen, ja tavoitteena oli lippukunnan ja partiotoiminnan tunnetuksi tekeminen Myllypurossa sekä uusien jäsenten hankinta perusteilla olevaan toiseen perhepartioryhmään ja pienimpien sudenpentujen ryhmään.

– Asuinalueemme on hyvin monikulttuurinen ja haluaisimme, että lippukuntamme tavoittaisi mahdollisimman kattavasti myllypurolaisia lapsia, nuoria ja heidän perheitään. Otimmekin innolla vastaan valmiit ja jo valmiiksi monikulttuurisuunäkökulman huomioivat materiaalit, Varpu Salmenrinne Myllypuron Mustarastaista kertoo.

Tapahtuma järjestettiin pari viikkoa ennen lippukunnan viikkotoiminnan käynnistymistä keskeisellä, mutta rauhallisella puistoalueella.

– Piirin kautta saimme sovittua yhteistyökuvion Pelastakaa Lapset ry:n USRA-hankkeen kanssa eli he toivat hankkeessa mukana olevia arabiankielisiä ja muita perheitä osallistumaan tapahtumaan, Varpu kertoo.

Tapahtumaa markkinoitiin lisäksi muun muassa Facebookin lapsiperheiden ryhmissä ja kansainvälisissä ryhmissä, Myllypuron perhekerhossa sekä Helsingin Sanomien Menokoneessa.

– Lisäksi teimme viestinnällistä yhteistyötä MLL:n Itäkadun perhekeskuksen kanssa, kun he ystävällisesti mainostivat tapahtumaa eri kielisten perhekerhojen WhatsApp-ryhmissä, Varpu kuvailee.

Markkinointi kantoi hedelmää ja tapahtumaan osallistui huikeat 61 henkilöä.

Uusia partiolaisia valmiiden materiaalien avulla

Myllypuron Mustarastailla oli perhepartiotoimintaa jo ennestään ennen perhepartiopäivän pitämistä. Tapahtuma onnistui tavoittamaan toiminnasta kiinnostuneita uusia perheitä ja tapahtumassa oli koko ajan mukava kuhina. Perhepartiopäivässä kielinä toimivat suomi ja englanti. Monikielisyyden huomioineet valmiit materiaalit tukivat ohjelman toteutuksessa.

– Toki osallistujissa oli myös niitä, jotka eivät puhuneet kumpaakaan näistä kielistä, joten sitten mentiin elekielellä, Varpu kertoo hymyillen.

Perhepartiopäivän avulla lippukunta sai käynnistettyä syyskuussa 2022 myös toisen perhepartioryhmän, johon tuli osallistujia perhepartiopäivästä.

Varpu suosittelee perhepartiopäivän materiaalien hyödyntämistä muillekin lippukunnille.

– Piirin tuottamat valmiit materiaalit olivat todella toimivat ja helpottivat tapahtuman järjestämistä. Pidimme ennen tapahtumaa vapaaehtoisjoukon kesken oikeastaan vain yhden puolen tunnin Teams-palaverin, koska suunnitelmat ja rastikuvaukset olivat niin selkeät. Myös viestintämateriaalit olivat tosi käyttökelpoiset, Varpu kiittelee.

Perhepartiopäivä on helppo keino tavoittaa perhepartiotoiminnasta kiinnostuneita perheitä ja perustaa perhepartioryhmä. Erillisen tapahtuman sijaan materiaaleja voi hyödyntää myös jossain lippukunnan tapahtumassa, jossa on muitakin ikäkausia mukana.

Jatkossa voisimme toteuttaa perhepartiopäivän esimerkiksi osana lippukunnan jotain muuta tapahtumaa. Tällöin tapahtumaan olisi todennäköisesti helpompi houkutella vapaaehtoisiksi myös esim. lapsiryhmien johtajina toimivia.

Onko teidänkin lippukunnassanne pohdittu perhepartion aloittamista? Ottakaa perhepartiopäivän valmiit materiaalit käyttöön!

Perhepartiopäivän materiaalit partion materiaalipankissa

Tiesitkö, että…

perhepartiotoimintaa järjestää 34 lippukuntaa pääkaupunkiseudulla. Voit lukea lisää perhepartiosta ja listauksen lippukunnista, joissa on perhepartiota:

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Perhepartio-verkkosivu.

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2022.