Lippukuntavierailujen 1. aalto

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset toteuttavat toimintavuonna 2023–2024 lippukuntavierailukiertueen, jonka tavoitteena on tavata piirin partion toteuttajia ja selvittää lippukuntien kuulumisia ja jaksamista. Lippukuntavierailut toteutetaan kolmessa aallossa ja ensimmäinen aalto sijoittui syksyn alkupuolelle 28.8.–18.10.2023.

Ensimmäisessä aallossa vierailtiin 15 lippukunnan luona pääsääntöisesti kolmikolla, joka koostui piiritoimiston työntekijästä sekä piirihallituksen ja -neuvoston jäsenistä. Lippukunnan puolesta paikalla on ollut parista osallistujasta vajaa kymmeneen yleensä johtohenkilöitä.

Missä asioissa lippukunnissa kipuillaan?

Lippukunnat ovat hyvin erilaisia. Monissa keskusteluissa kuitenkin nousi samanhenkisiä asioita esille.

Koronan jättämät jäljet näkyvät yhä monien lippukuntien toiminnassa. Joillakin retkien määrä kasvaa hitaasti, toisilla taas arvokkaiden tekijöiden määrän notkahdusta ja sen myötä hävinnyttä tieto-taitoa yritetään kovasti paikata. Positiivista oli se, että lippukunnat tunnistavat koronan aiheuttamat ilmiöt toiminnassaan ja pyrkivät aktiivisesti tarttumaan korjaaviin toimiin.

Suurempien ikäkausien huomioimisen puute, näytti olevan yksi kipukohta. Moni lippukunta harmitteli joko samoajien vähäisyyttä tai samoajille suunnatun ohjelman puuttumista. Myös vaeltajat jäävät helposti vailla omaa ohjelmaa. Samoajat ja vaeltajat voivat kyllä olla mukana lippukunnan toiminnassa, mutta heitä on muuten ehkä vaikea saada mukaan ja sitoutumaan toimintaan.

Hyviä vinkkejä löytyi ainakin siitä ajatuksesta, että samoaja on johtaja eikä lapsi – että lapsia otettaisi apuohjaajiksi jo nuorena, jolloin olisi suurempi motivaatio lähteä ohjaajaksi. Toki moni kipuili myös sen kanssa, että (yleisemmin) poikia on vaikea saada jatkamaan ja sitoutumaan partioon ja viimeistään armeija katkaisee helposti harrastuspolun.

Johtajiston ja toisinaan koko lippukunnan resurssit puhututtivat myös paljon. Perustoiminta onneksi pyörii pääsääntöisesti hyvin ja muistetaan mahdollistaa partio nuoremmille, mutta sitten resurssipula iskeekin niihin lippukunnan arvokkaisiin tekijöihin. Helpoiten toiminnasta putoavat yleensä pestikeskustelut, siirtymäriitit ja HaLi (Haaveiden lippukunta -työkalu).

Aina kaikkien jaksaminen ei vaan voi venyä ja kompromisseja on tehtävä. Lippukunnissa nostettiin myös esille se, että vaikka yhteishenki olisi aivan timanttia, niin silti hommia helposti kasaantuu tietyille henkilöille ja yhtä helposti pestit myös venyvät tahattoman pitkäaikaisiksi.

Lippukunnan ydin tiivistyy herkästi, jolloin aktiivisesti toiminnassa mukana olevat muodostavat niin sanotun sisäpiirin ja passiivisemmat tekijät jäävät ulkopiiriin. Kaikista houkutteluista huolimatta ulkopiiristä voi olla vaikea saada tekijöitä osallistumaan. Hyviä tapoja ulkopiirin aktivoimiseen löytyy yleensä johtajahuollosta ja leireistä.

Turva-aikuisten olemassaolossa ja toimintatavoissa näkyy myös paljon eroja. Toisilla on useampikin turva-aikuinen, jotka ovat hyvin kaikkien tiedossa. Toisilla taas saattaa olla yksi turva-aikuinen, josta ei kovinkaan moni tiedä, tai joka on vain nimellisesti turva-aikuinen, tai joka on fyysisesti kaukana lippukunnan arjesta. Onneksi moni lippukunta mainitsi, että heillä on turvallisia aikuisia, joille uskalletaan mennä puhumaan.

Kiittämistä tuntuu olevan lähes jokaisessa lippukunnassa vähintäänkin jossain muodossa, mikä on äärimmäisen hyvä ja positiivinen asia. Ansiomerkkejäkin haetaan, joskin niiden hakeminen on työlästä ja aikaa vievää. Kiitos-pinssit on välillä korvattu muilla tavoilla kiittää – pinssien kierto tuntuu sakkaavan ja joissakin lippukunnissa se on menettänyt arvoaan/merkitystään. Onneksi siihen on muitakin kiittämisen tapoja.

Mikä toimii?

Kolot ja muut tilat saivat pääsääntöisesti osakseen hyväksyvää nyökytystä. Vaikka näin talvella tilojen lämmitys on joillekin haasteellista ja kolojen saavutettavuus on yleisesti huomattava puute partiotoiminnassa, niin lippukunnat pitävät koloistaan ja ovat tehneet niistä hyvin omannäköisiä.

Taloustilanne kuulostaisi myös olevan hyvällä pohjalla ja moni tekee varainhankintaa myös adventtikalenterien lisäksi. Lippukunnat saavat huvin tukea kaupungilta ja/tai kirkolta, mutta myös sen lisäksi remontteihin ja varusteisiin on haettu tukia.

Partio-ohjelman käyttö ja mukaileminen lippukunnissa tuntuu olevan vahvaa. Toiminta pohjataan valmiisiin raameihin ja lippukunnan näköistä tekemistä kasvaa rinnalle esimerkiksi omista perinteistä, joita on paljon. Omat perinteet auttavat myös yhteisön tutustuttamisessa ja sitouttamisessa.

Yleisesti johtajistoissa tuntuu olevan avoin ilmapiiri, jossa ollaan kavereita ja uskalletaan puhua. On turvallisia aikuisia niin nuorille kuin toisille toimijoillekin. Johtajahuoltoa löytyy välillä paljonkin ja lippukunnissa on iloinen toimintakulttuuri.

Erityisen ilahduttavaa oli kuulla, kuinka monen lippukunnan toiminnassa on aloittanut uusia aikuisia. Myös perhepartion toiminta joissain lippukunnissa nostettiin vahvasti ja positiivisesti esille.

Nappaa tästä ideoita teidän lippukuntaan!

Lippukuntavierailuista tarttui käteen myös konkreettisia ideoita ja ajatuksia, miten niitä tärkeitä tekijöitä voidaan huomioida ja mitä tekemistä voi keksiä johtajahuoltoon.

  • Kolokierros alueen lippukuntien kanssa
  • Leireillä perjantaisin mukana vain aikuisia/johtajia/ehkä tarpojia ja yleensä kivaa omaa ohjelmaa. Lapset (sudarit ja seikkailijat) tulevat leireille vasta lauantaina
  • Kesäleirillä johtajien yhteistä ohjelmaa
  • Karaokeilta
  • Olympialaiset
  • Kesäleirinkaatajaiset
  • Keilausta

Yleisesti ottaen lippukuntavierailujen ensimmäinen aalto oli hyvinkin oivaltava niin lippukunnille kuin meille vierailijoillekin. Tässä vielä muutama viime hetken vinkki muuhun lippukunnan toimintaan.

  • Tehkää alueellanne yhteistyö muiden toimijoiden kanssa (koulut, myyjäiset, muut alueen tapahtumat)
  • Eräässä lippukunnassa samoajat tekivät ohjelmassaan mm. mielenterveyden ABC-taulun kolon seinälle.
  • Onhan teillä pestipelikortit kololla? Piiri voi myös lähettää teille uudet – laittakaa vaan viestiä.
  • Suurempiin hankintoihin ja muihin lippukunnan tarpeisiin on tarjolla taloudellista tukea useamman kerran vuodessa. Seuratkaa PäPan viestejä, niin ette missaa tukihakemusten lähettämisen aikoja.
Helsingin Eräkaverit
Helsingin Eräkaverit

Lippukuntavierailut jatkuvat

Lippukuntavierailujen toinen aalto on parasta aikaa käynnissä ja keväällä järjestettävä kolmas aalto on aikataulutettu. Jäikö teiltä vierailuun ilmoittautuminen väliin, mutta haluaisitte meidät vielä kylään? Laittakaa viestiä järjestökoordinaattori Aino Valkamalle (aino.valkama@partio.fi), niin katsotaan, saisiko teidätkin vielä järjestettyä mukaan.