Yleinen

Avoin retki avaa oven lippukunnan toimintaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Mellunkylän lapset -toiminta on järjestänyt vuoden 2017 alusta avointa retkitoimintaa Itä-Helsingissä. Toiminta on avointa kaikille. Tavoitteena on, että erityisesti maahanmuuttajataustaiset perheet löytäisivät tiensä retkille.

Nämä vinkit ovat avoimen retkitoiminnan myötä esiin nousseita asioita. Retket ovat olleet pääsääntöisesti luontoretkiä, mutta moni vinkki soveltuu muidenkin avointen tapahtumien järjestämiseen.

Ennen retkeä

Pyydä ihmisiä mukaan. Tee retkestä yksinkertainen, mutta houkutteleva mainos, jota voi jakaa sekä paperilla että sosiaalisessa mediassa. Sinun tehtäväsi on houkutella ihmiset mukaan. Voit joko avata olemassa olevan retken ulkopuolisille tai järjestää ihan uuden. Olemassa olevassa tapahtumassa ota huomioon se, että nyt mukaan on tulossa myös ihan uusia tulijoita.

Mieti mitä kautta tavoitat sen kohderyhmän, jonka haluat retkelle tulevan mukaan. Jos haluat lapsiperheitä, mene leikkipuistoihin, perhekerhoihin ja vaikka lähikaupan eteen. Lapset ja nuoret tavoitat koulun kautta. Erilaiset harrastusryhmät ja eri kulttuurien omat yhteisöt ovat myös hyvä paikka tavoittaa ihmisiä. Tehokkainta on pyytää ihmiset mukaan kasvotusten, samassa yhteydessä voi kertoa lisätietoja ja kuvailla toimintaa tarkemmin. Luo kuitenkin myös Facebook-tapahtuma, ja jaa sitä erilaisissa ryhmissä. Facebook on täynnä asuinalueryhmiä ja paikkoja, joissa markkinoidaan yhteistä tekemistä. Myös muu sosiaalinen media kannattaa hyödyntää. Ilmainen retki houkuttelee aina. Jos vanhemmat eivät uskalla päästää lapsia mukaan, pyydä vanhemmatkin mukaan.

Mieti mitä vaadit osallistujalta. Voit pyytää ihmisiä ilmoittautumaan etukäteen tai ilmoittaa mainoksessa esimerkiksi: ”Ensimmäiset 30 pääsevät mukaan” tai ”nuotiokahvit ja makkarat tarjotaan 50 ensimmäiselle”.

Jos kuitenkin pyydät ilmoittautumiset, voit jättää muutaman ylimääräisen paikan vapaaksi. Tämä siis, jos retken ohjelma sisältää esimerkiksi ruokaa, kuljetuksen tai ohjelmaa, jossa on merkitystä sillä, kuinka monta on paikalla. Näin ei haittaa, jos joku tulee vielä ilmoittamatta lähtöpaikalle. Ilmoittautuminen voi lisätä jonkun kynnystä tulla mukaan, helpoiten ilmoittautumisen voi hoitaa vaikka niin, että pyytää tietyt tiedot sähköpostilla tai tekstiviestillä. Montaa asiaa et tarvitse tietoosi, lähinnä alaikäisiltä huoltajien suostumus on hyvä pyytää sekä lupa valokuviin, mikäli haluatte julkaista niitä myöhemmin. Allergiat ja ruokavalio on syytä tietää, varsinkin jos tarjoatte jotain syötävää retken aikana. Kerro osallistujille, millaiset varusteet olisi hyvä ottaa mukaan. Esimerkiksi säänmukainen varustus ja retkieväät voivat riittää, mutta voit myös avata ne tarkemmin:

Olemme ulkona koko ajan, pue jalkaan kengät, joilla voit kävellä kaksi kilometriä. Lastenrattaat voi ottaa mukaan. Paikassa on vesipiste ja WC. Retkievääksi sopivat hyvin esimerkiksi voileivät ja mehu tai kahvi termospullossa, paikalla on nuotio, jolla voi grillata ruokaa, esimerkiksi maissia tai makkaraa.

Miettikää myös mihin itse kykenette. Sopikaa, kuinka monta retkelle lähtijää on tarpeeksi ja suhteuttakaa se mukaan lähtevien ohjaajien määrään. Esimerkiksi jos retkelle lähtee kaksi ohjaajaa, voi 20 lasta olla jo riittävä määrä. Jos taas kyseessä ovat perheet, joissa on aikuiset ja lapsia, voi määrä olla helposti suurempi olettaen, että aikuiset katsovat omien lastensa perään. Kiva retkikokemus on turvallinen, mutta myös kiireetön. Sellainen, että sinulla järjestäjänä on aikaa jutella retkellä olevien ihmisten kanssa rauhassa. Jos olet tottunut retkiin, joissa osallistujat ovat kokeneita luonnossa kävijöitä, muista että nyt sinulla on retki täynnä osallistujia, joista moni voi olla ensimmäistä kertaa siinä tilanteessa. Meidän kokemuksissa kielitaidolla ei ole ollut merkitystä. Retkillä on ollut ihmisiä, jotka puhuvat huonosti suomea tai ei ollenkaan. Hyvin on pärjätty.

Aikuisia ja lapsia metsässä.

Retkellä

Jokaisen avoimen retken ilmoittautumislista on elänyt aina retkeen asti. Yleensä aina joku tulee ilmoittamatta paikalle, joku tulee myöhässä ja joku on väärässä paikassa. Hyvä kikka on, että varaa retken alkuun jonkin verran ilmaa – jos joku myöhästyy, voitte rauhassa odotella ja vaikka opetella nimiä odotteluajan.

Älä rakenna retken aikataulua liian tiukaksi. Mietin kuitenkin retken ohjelma valmiiksi etukäteen. Huolehdi siitä, että kaikki otetaan vastaan ja toivotetaan tervetulleeksi. Käykää yhdessä kaikkien nimet läpi, voit varata vaikka maalarinteippiä ja tussin tai valmiit nimilaput, jotta nimet pysyvät mielessä. Kerro, mitä retkellä tulee tapahtumaan. Mikäli retkipaikka sisältää turvallisuuden kannalta oleellisia juttuja, käykää nämä läpi. Ota myös ensiapuvälineet mukaan.

Kun olimme retkellä, pieni poika lähti juoksemaan jäälle. Hän ei tajunnut, että se oli jäätä, vaan luuli että se oli luminen kenttä.

Monesti kun olemme menneet metsään, olemme huomanneet, että polku on ihan jäässä. Tämä voi olla haasteellista, jos mukana on ihmisiä, jotka liikkuvat huonommin.

Pidä huoli siitä, että kaikilla on kivaa! Kiva muodostuu jo siitä, että kukaan ei pingota ja stressaa liikaa, ja kukaan ei jää yksin. Ottakaa yhteiskuva retkestä. Ota mukaan toimintasi esitteitä, jotka voit jakaa lopuksi ja pidä mielessä jo seuraava tapahtuma, jonne voit kutsua osallistujat paikan päällä mukaan. Voit myös miettiä etukäteen, kuinka huolehdit niistä ihmisistä, joiden kanssa ei ole yhteistä kieltä. Tulkki olisi paras ratkaisu, mutta ei välttämätön.

Retken jälkeen

Avoin toiminta on helppo tapa saada ihmiset kokeilemaan jotain uutta. Tärkeää on huolehtia siitä, että tapahtuma on hyvin toimiva ja puitteet ovat kunnossa. Mikäli haluat avoimen tapahtuman kautta ihmisiä mukaan, muista kiinnittää huomiota jälkitöihin: miten huolehditaan siitä, että kokeilija tulee mukaan toimintaan myöhemminkin. Kun tapahtuma on onnistunut ja osallistujilla hyvä mieli, on helppo pyytää mukaan seuraaviin tapahtumiin.

Laita viestiä osallistujille retken jälkeen ja kiitä retkestä. Voit myös lähettää valokuvia muistoksi. Kutsu mukaan seuraavalle retkelle, ja kehota tykkäämään Facebook-sivustasi, Instagram-tilistäsi ynnä muista mielekkäistä kanavista.