Yleinen

Vantaalainen Miro Põlma käy kertomassa partiosta kouluissa – vierailujen ansiosta kymmeniä jäsenhakemuksia 

Kouluvierailut ovat tehokas tapa esitellä partiotoimintaa lapsille. Lippukunta voi sopia vierailun lähialueen koulun kanssa ja käydä kertomassa partiosta yhteisen tekemisen kautta. Parhaimmillaan vierailusta voi muodostua jatkuva yhteistyö koulun kanssa.

Vantaalaisen Kartanopartio-lippukunnan Miro Põlma, 18, halusi aloittaa kouluvierailuilla käymisen, jotta jokainen lapsi saisi tietää partiosta. 

– Itse olen aloittanut vasta 13-vuotiaana partion vain, koska en tiennyt tämmöisestä harrastuksesta. Siksi haluan varmistaa, että jokaiselle lapselle tarjotaan maailman parasta harrastusta, Miro kuvailee. Tällä hetkellä Miro toimii lippukunnassaan hallituksen jäsenenä sekä samoajaryhmän johtajana. 

Sillä, että voin opettaa jollekin jonkun uuden asian, josta voi olla tulevaisuudessa hyötyä on minulle todella suuri merkitys.

Parasta vierailuissa on lasten into 

Miro on ehtinyt vierailemaan jo kolmessa koulussa. Tarkoitus olisi jatkaa vierailuja ja käydä mahdollisimman monessa koulussa.  

– Kouluvierailulla koitan kertoa parhaani mukaan, millainen harrastus partio on. Vierailuilla opetan lapsille ensimmäisen asian, jonka itse opin ensimmäisessä kokouksessani eli merimiessolmun, Miro kertoo. 

Vierailuissa ehdottomasti parasta on ollut nähdä lasten into oppia uutta. Esimerkiksi Miron opettaman merimiessolmun oppiminen voi olla lapselle todella iso asia, vaikka aikuiselle se voi tuntua arkipäiväiseltä. 

– Yhdellä kouluvierailulla lapsi tuli ja kysyi, saako halata. Sanoin kyllä ja lapsi sanoi ”kiitos, nyt osaan ainakin yhden solmun”. Sillä, että voin opettaa jollekin jonkun uuden asian, josta voi olla tulevaisuudessa hyötyä on minulle todella suuri merkitys, Miro kuvailee. 

Haastateltu Miro Põlma partioasussa.
Miro Põlma. Kuva: Jari Marvia.

Toivoisin, että ympäri Suomea alettaisiin käymään kouluissa kertomassa partioharrastuksesta, jotta mahdollisimman monelle nuorelle tulisi vastaan näin upea harrastus, joka partio todellakin on!

Vierailujen ansioista kymmeniä jäsenhakemuksia 

Vierailut ovat poikineet uusia jäseniä paitsi Miron omalle lippukunnalle myös muille lähialueella toimiville lippukunnille. 

– Läheisimmiltä lippukunnilta tuli viestejä, että parissa yössä tuli monta kymmentä hakemusta lippukuntaan, Miro iloitsee. 

Kouluvierailujen järjestäminen on vaatinut Mirolta viestittelyä koulujen kanssa ja aikatauluttamista. Vierailulla käydään luonnollisesti arkena keskellä päivää, joten monelle saattaa olla haastavaa päästä omista töistä tai opiskeluista vierailun ajaksi vapaalle. Miro kuitenkin kannustaa muitakin sopimaan lähikouluihin vierailuja mahdollisuuksien mukaan. 

 – Toivoisin, että ympäri Suomea alettaisiin käymään kouluissa kertomassa partioharrastuksesta, jotta mahdollisimman monelle nuorelle tulisi vastaan näin upea harrastus, joka partio todellakin on! Miro summaa. 

Tiesitkö, että…

  • 2422 uutta jäsentä liittyi partioon pääkaupunkiseudulla vuonna 2023. 
  • partiota esitellään koulujen lisäksi myös eskareissa. Vuonna 2023 Eskarin Partioviikkoon osallistui 128 pääkaupunkiseutulaista esiopetusyksikköä. 

Juttu on osa Pääkaupunkiseudun Partiolaisten vuosikirjaa 2023.